‘Hoe meer ik weet, hoe ingewikkelder ik het vind worden!’ Dit verzuchtte eens een dame, na afloop van een presentatie over duurzame kleding die ik gaf. Eerlijk gezegd kan ik het grotendeels wel met haar eens zijn. Het ís een ingewikkeld verhaal met zoveel kanten. En hoe dieper je erin duikt, des te meer onderwerpen er boven water komen die ook goed zijn om je bewust van te zijn als je kleding gaat kopen.
Duurzaamheid commercieel interessant
Je kent ze vast wel: die reclames van grote kledingmerken waarbij een model in kleding in natuurlijke tinten zweverig uitkijkt over een prachtig, ongerept landschap. Je associeert zo’n merk op deze manier al gauw met duurzaamheid, eco en fair wear. Dit fenomeen wordt green washing genoemd, waarbij niet alleen een groene uitstraling onderdeel is, maar er ook vaak onterechte claims als ‘sustainable’, conscious, eco aan kleding gegeven wordt …
Duurzaamheid is hip en daardoor aantrekkelijk om ook commercieel in te zetten. Uit recent Europees onderzoek bleek dat bij bijna de helft van de groene claims die online gedaan worden, sprake is van green washing. Simpel gezegd: bedrijven doen zich groener en duurzamer voor dan ze zijn, waardoor het voor de consument lastig is om te beoordelen of een product werkelijk duurzaam is.
Duurzame claims
Bedrijven zomaar vertrouwen als ze een beetje een groen imago hebben is dus niet genoeg. Kijk altijd verder: hoe transparant is het bedrijf over de herkomst en het productieproces? Duurzame bedrijven leggen graag (online) uit aan de consument welke keuzes ze maken. Oekotex is bijvoorbeeld een label in de textiel- en kledingindustrie dat garandeert dat de stof zonder schadelijke stoffen is geproduceerd, wat natuurlijk mooi is. Toch zegt dit nog niets over het wel of niet inzetten van kinderarbeid.
Ook een veelvoorkomende claim: ‘gemaakt van gerecycled materiaal,’ terwijl er maar voor een heel klein gedeelte van duurzamer of gerecycled materiaal gebruik gemaakt is. Het is goed om ons hier als consument bewust van te zijn en niet klakkeloos de ‘duurzame’ filters van de webgiganten te geloven. Zij hebben vaak toch echt meer oog voor hun eigen omzet dan het beter omgaan met mens en schepping.
Zoektocht
De zoektocht naar eerlijke kleding is niet altijd een makkelijke, maar zeker wel de moeite waard! Start met kleine stapjes en kijk wat haalbaar is in jouw situatie. Als duurzamere merken te duur voor je zijn, kies dan vaker voor tweedehands of bezoek of organiseer zelf een kledingruil. Ook kan het helpen om een kleur- en of stijladvies te krijgen, zodat wát je koopt je ook echt goed staat en je er jaren mee vooruit kunt!
Over de auteur
Janneke Witzier is projectleider Bewustwording bij Woord en Daad. Ze is mateloos geïnteresseerd in de kledingindustrie en duurzamere opties. Groot fan van tweedehands shoppen, dus ook haar kleding en schoenen zijn voor een heel groot gedeelte tweedehands. Wat een parels vind je soms! Af en toe kiest ze voor een nieuw, duurzaam item. Tof dat er inmiddels al zoveel keuze is! We inspireren je graag deze week.