Auteur: Ruben Vlot, PMEL-expert
Ondanks dat het coronatijd is, reis ik dagelijks nog heel de wereld over via mijn computerscherm. Het Inclusive Agribusiness programma heeft projecten in uiteenlopende landen, van de Filippijnen tot in Sierra Leone en van Oeganda tot Guatamala. Mijn ochtend begint al vroeg, een afspraak in de Filippijnen. Met een tijdsverschil van 7 uur worden afspraken met onze Filippijnse partners altijd vroeg in de ochtend gepland. Dan zit de werkdag er daar al weer bijna op! Voor sommige collega’s is zo vroeg beginnen geen probleem, maar zelf start ik de laptop meestal met kleine oogjes op. Gelukkig spreek ik de altijd vrolijke Arnelo, waardoor de dag meteen goed begint.
Sinds 2020 is Woord en Daad, samen met Filippijnse partners, actief in de abacasector. Abaca is een vezelgewas gebruikt voor o.a. kleding, briefgeld en touw. Woord en Daad ondersteunt kleinschalige abacaboeren om hen te laten profiteren van een duurzame en eerlijke waardeketen. In het project ‘Vezels voor de toekomst’ ben ik betrokken als Monitoring en Evaluatie expert. Groot onderdeel van mijn werk is het zichtbaar maken van de resultaten die behaald worden. Op dit moment zijn we een zogenaamde baseline studie aan het uitzetten. Door middel van een goede nulmeting, kunnen we gedurende de rest van het project interpreteren wat de impact is. Hierbij kan je simpel denken aan het aantal boeren dat getraind is, maar ook aan de stijging van inkomsten van boeren of in hoeverre ze een betere toegang tot de markt hebben. Gedurende de looptijd van het project willen we maar liefst 5000 boeren bereiken die betere inkomsten krijgen uit de productie van abaca. Vanzelfsprekend moeten we onszelf en onze partners scherp houden op de voortgang. Samen met Arnelo zorg ik er voor dat we de juiste informatie boven tafel gaan krijgen de komende maanden.
Een snelle kop koffie tussendoor, en mijn reis gaat weer door. Deze keer ga ik naar Oeganda. Woord en Daad werkt samen met lokale partners aan het versterken van de honingsector in Oeganda. Ik bel vandaag met Phionah. Naast het opleiden en trainen van bijenhouders, werken we samen met coöperaties die de honing tegen eerlijke prijzen opkoopt en op haar beurt weer doorverkoopt naar bijvoorbeeld een verwerkingsfabriek. Goede informatie is hiervoor onwijs belangrijk. Om deze informatie te verzamelen, werken we met een app, FarmerLink. Deze app maakt het mogelijk om bijenhouders op een professionale manier te linken aan de markt. Belangrijke productiedata wordt in de app bijgehouden zoals de hoeveelheid geproduceerde honing, de verkochte hoeveelheid en de inkomsten die dit oplevert. Ten eerste geeft dit bijenhouders zelf de kans om deze data te gebruiken voor betere besluitvorming en om hun bedrijfsvoering te verbeteren. Daarnaast geeft de data van alle bijenhouders bij elkaar een totaaloverzicht. Deze informatie leidt tot bredere kennis van de honingsector, en daardoor ook tot betere adviezen en inzichten voor bijenhouders om efficiënt te produceren. Phionah heeft regelmatig contact met de mensen in het veld die de app gebruiken. Hier en daar lopen we vanzelfsprekend nog tegen dingen aan, maar met elkaar doen we ons uiterste best die te verhelpen. Op korte termijn moet de informatie die met deze app wordt verzameld ons nieuwe inzichten geven waarvan de bijenhouders gaan profiteren! Gelukkig heeft Phionah goed nieuws, de eerste bijenhouders maken al gebruik van de app. Op naar meer!
Na de lunch ‘vlieg’ ik door naar Burkina Faso en Benin. Een flink aantal projecten van Woord en Daad worden (deels) gefinancieerd vanuit subsidies van bijvoorbeeld de EU of het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit geldt ook voor het project ‘Cracking the Nut’. Een belangrijke donor voor dit project is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als Monitoring en Evaluatie-expert ben ik samen met de rest van team verantwoordelijk voor een goede jaarrapportage. Het is een flinke klus om alle informatie te verzamelen, te bundelen en te analyseren. Ik mis nog de nodige informatie, dus ik app even met onze partner in Benin om het een en ander boven tafel te krijgen. Gelukkig is er nauwelijks tijdsverschil met West-Afrika, dus krijg ik snel antwoord. Weer een stapje dichterbij een goede jaarrapportage.
Ik sluit de dag af dichter bij huis. Ik moet nog even een collega in Leerdam bellen. Ik heb een financiële vraag, en gelukkig hebben we daar goede collega’s voor. Maar omdat we allemaal thuis werken, bereik ik haar op precies dezelfde manier als de partners in de Filippijnen, Oeganda en Benin: via het computerscherm. We praten eerst nog even over koetjes en kalfjes. We werken al ruim een jaar nauwelijks op kantoor, dus de momentjes bij het koffiezetapparaat mis ik wel. Ik ben al bijna vergeten waarvoor ik ook alweer precies belde, maar samen komen we er aan het einde van de werkdag toch nog uit. Ik sluit m’n laptop. Morgen mag ik weer de wereld rond!
Over de auteur
Ruben Vlot werkt als PMEL-expert voor de programma’s Duurzaam Water en Inclusive Agribusiness. Hij is samen met een lokale medewerker in de projecten verantwoordelijk voor accurate data over de projecten. Met deze data kunnen we de voortgang monitoren en lessen trekken voor de toekomst.