Met een elektrische auto de bergen in, is dat slim of toch een beetje riskant? Deze vraag stelden we elkaar twee jaar geleden toen mijn man een andere auto van de zaak had gekregen. Een elektrische deze keer.
Voor woon-werkverkeer in Nederland zagen we vooral voordelen. Maar met zo’n auto op vakantie zo’n 900 kilometer richting Oostenrijk? Horrorverhalen van uren laden, defecte laadpalen, files voor laadstations en ander ongemak maakte ons een tikkie nerveus. We besloten maar gewoon de proef op de som te nemen.
Comfortabel én spannend
Elektrisch rijden is comfortabel. Zonder het gebrom van de motor blijft stilte over, tenminste, als het op de achterbank rustig blijft. Het aantal keer laden kan een onzekere factor blijven tijdens je reis. Het weer, de temperatuur, je rijsnelheid en of je bijvoorbeeld bergen tegen komt, heeft allemaal invloed op je actieradius.
Inpluggen maar
Na zo’n 300 kilometer werd het hoog tijd voor een eerste stop, bij een snelle lader. Na het inpluggen van de stekker, gingen wij op ons gemak even een bakje koffie doen. Na een half uur/ drie kwartier was de auto weer voor ongeveer 75% geladen en konden we onze reis vervolgen. Dit herhaalde zich zo twee keer. Dit was de langzame variant van normaal snel even naar het toilet en een chauffeurswissel, wat prima beviel.
Een laadpunt was op ongeveer 15 minuten lopen afstand van ons vakantiehuisje, dus dat werd tijdens de vakantie vaak een avond- en ochtendwandeling, maar dat is in de vakantie zeker geen straf.
Wel flexibel zijn
Als je een beetje flexibel bent met (rust)tijden is dit een mooie kans om groener te reizen. Nadelen van elektrische auto’s zijn: de productie van accu’s en alle benodigde grondstoffen daarvoor, de werkomstandigheden en recyclemogelijkheden. Ook de microplastics die in de natuur terechtkomen door autobanden op het wegdek zijn met elektrisch rijden niet minder. Dat zou zelfs nog meer kunnen zijn omdat een elektrische auto vaak zwaarder is door de accu’s. Een veel duurzamer alternatief richting de Alpen is de trein. Wie weet ooit nog eens in de toekomst!
Hoe reis jij groen?
Over de auteur
Janneke Witzier is projectleider Bewustwording bij Woord en Daad. Ze is mateloos geïnteresseerd in de kledingindustrie en duurzamere opties. Groot fan van tweedehands shoppen, dus ook haar kleding en schoenen zijn voor een heel groot gedeelte tweedehands. Wat een parels vind je soms! Ook op andere vlekken in haar leven probeert ze voor groenere opties te kiezen.