“De situatie hier is erg zorgwekkend en chaotisch”. Dat zijn de woorden van onze partner Ebenezer Thomas, directeur van Word and Deed India. Het gaat al weken niet goed in India. De besmetting lopen op en de ziekenhuizen puilen uit. Te zieke mensen lopen het risico niet verzorgd te worden. Langzaam maar zeker komt de noodhulp voor India op gang.
Word and Deed India is één van onze partners in het sponsorprogramma. Veel Indiase sponsorkinderen gaan naar scholen die ondersteund worden door onze partner. Het coronavirus vond haar weg en ging ook Word and Deed niet voorbij. Twee collega’s van Ebenezer overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Tweede golf
India bevindt zich midden in de tweede coronagolf. Waar de eerste golf, afgelopen zomer, nog redelijk mild verliep, slaat het nu in alle hevigheid toe. Ebenezer vertelt van de angst die voelbaar is onder de bevolking: “Er overlijden ook jonge mensen. Het is echt een chaotische situatie. Mensen zijn bang en komen hun huis bijna niet uit. In de ziekenhuizen is er een groot tekort aan zuurstof, ze kunnen de vraag niet aan.”
Artsen moeten kiezen
De algemene ziekenhuizen in India zijn normaal gesproken al niet te vergelijken met de ziekenhuizen in Nederland, maar dat verschil is in deze crisistijd nog groter geworden. Artsen zijn voortdurend genoodzaakt om te kiezen welke patiënt de meeste kans heeft om te overleven. “Ben je te ziek en verwachten de artsen dat je komt te overlijden? Dan moeten ze kiezen voor een patiënt met een grotere overlevingskans”, aldus Ebenezer.
India kent ook privéklinieken waar je terecht kunt als je eigen geld meebrengt. Ook daar is de situatie nijpend. Zuurstof voor een coronapatiënt kost daar zo’n €500,- per dag. Dat zijn bedragen die de gemiddelde Indiër niet kan betalen.
Strikte maatregelen
Ebenezer omschrijft India als ‘een land in ontwikkeling’. Dat is één van de redenen waarom er in veel Indiase staten geen volledige lockdown is zoals we die in Nederland hadden. “Onze economie kan het gewoonweg niet aan als we het hele land platleggen. Onze staat heeft nu een avondklok vanaf acht uur ’s avonds, ook zijn de scholen dicht. In onze buurstaat zijn de maatregelen strikter: daar mogen ze alleen de straat op tussen zes uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags. De rest van de tijd blijft iedereen binnen.”
Ebenezer en zijn teamleden zijn zelf nog gezond. “Maar als er iemand besmet is, blijft deze persoon minstens twee weken thuis.”
Noodhulp corona
Geen lucht meer. Uitgeput. Wanhoop. We zien het wereldwijd, op dit moment vreselijk schrijnend in India en Nepal. Het coronavirus grijpt harder dan ooit om zich heen. De gevolgen zijn mensonterend.
In veel landen is ziek worden niet eens de enige angst. Geen werk betekent geen eten. Geen school betekent geen toekomstperspectief. We zien het overal. De wereld snakt naar adem!
Het Christelijk Noodhulpcluster komt in actie voor de meest kwetsbare volwassenen en kinderen die als gevolg van corona tekort hebben aan alles.