Sinds ze haar man verloor staat de 35-jarige Gloria alleen voor de opvoeding van haar twee kleine kinderen. Haar oude moeder woont ook bij haar in huis, maar Gloria is de kostwinner. De jonge vrouw startte een cateringbedrijf. Binnen Job Booster Tsjaad staat ze bekend als een hardwerkede vrouw die bij elke nieuwe klant enthousiast haar coach belt met het blijde nieuws. Door de uitbraak van het coronavirus moest ze haar bedrijf sluiten.
Het is maart 2020. De grote corona uitbraak moet nog komen, van een pandemie is nog geen sprake. Rond de kleine binnenplaats in een buitenwijk van Ndjamena staan een aantal gebouwen. Geen van allen is groot. Ook de ruimte waar Gloria ons heen leidt niet. Dankzij de dikke muren is het echter opvallend koel in vergelijking met de buitentemperatuur. De kleine ruimte staat vol met dozen, zakken, een gasfornuis en een grote houten kist. Dit is het hart van haar onderneming Sahelis Food, zoals ook een groot spandoek aan de muur vertelt.
Biologische producten
Gloria gaat zitten op een laag houten krukje. Ze vertelt over haar bedrijf. Sahelis Food doet de catering op bijvoorbeeld bruiloften en verjaardagen. Samen met enkele parttime medewerkers kan Gloria ook de versiering regelen voor een feest. Daarnaast bereidt ze maaltijden voor bijeenkomsten van bedrijven en expats. ‘Ik werk met biologische producten, daarmee onderscheid ik me in de markt,’ vertelt Gloria. ‘Biologische producten zijn duurder om in te kopen, maar ik heb mijn klanten in een niche.’
Bisap als extra inkomsten
Naast de cateringdiensten maakt Gloria bisap, een immens populair drankje gemaakt van hibiscus. In de hoek van de ruimte staan drie grote balen hibiscusbloemen, de grondstof voor het sap. Op straat in de hoofdstad zie je regelmatig mensen lopen met een fles met het donkerrode sap. Gloria verkoopt het sap via vrienden die een baan hebben in het centrum van de stad. Dit levert haar extra inkomsten op.
In juni vorig jaar startte Gloria met de trainingen van het Job Booster programma. Ze pitchte haar businessplan voor een groep jonge ondernemers en ze werd geselecteerd. Via het programma kreeg ze ondersteuning om het businessplan verder uit te werken en na te denken over bijvoorbeeld marketing. Job Booster Tsjaad ondersteunt jonge ondernemers om hun ondernemerscapaciteiten te vergroten. De vakkennis hebben de jongeren opgedaan tijdens hun opleiding.
Gloria toont de ingrediënten van bisap: gember en hibiscusbloemen.
Wanbetaler levert nieuwe klanten op
Sinds de start van het bedrijf halverwege vorig jaar heeft Gloria voor 6 klanten de catering verzorgt. Elke keer als ze een nieuwe klant heeft, belt ze enthousiast met haar coach om het goede nieuws te vertellen. Gloria laat een overzicht zien van haar klantenlijst. De tweede klant op de lijst kan ze zich nog goed herinneren.
Gloria kreeg de vraag om de catering te verzorgen zonder een aanbetaling te ontvangen. Dat was een groot risico, want in Tsjaad komt het vaak voor dat een rekening achteraf niet betaald wordt. In overleg met haar coach besloot ze het risico te nemen, want via deze klant kon ze misschien meer klanten krijgen. De klant bleek inderdaad onbetrouwbaar. Maanden later heeft hij de rekening nog steeds niet betaald. Gelukkig voor Gloria pakte het risico dat ze nam ook positief uit en hield ze nieuwe klanten over aan deze opdracht.
Onderaan de klantenlijst staat de omzet van haar cateringbedrijf: 3,8 miljoen XOF (5.800 euro). ‘Dat is niet genoeg om ook te sparen. Het zou me helpen als ik wel wat geld kan sparen. Op dit moment investeer ik alles in nieuwe apparaten voor het bedrijf.’
In een grote kist bewaart Gloria alle spullen van het cateringbedrijf.
Coronacrisis: einde Sahelis Food
Nog geen maand na ons gesprek in die koele ruimte aan de kleine binnenplaats in Ndjamena ziet het leven van Gloria er totaal anders uit. Het coronavirus heeft de wereld stilgezet. Ook in Tsjaad heeft de regering maatregelen genomen om de verspreiding in te dammen. Sahelis Food heeft geen opdrachten meer. Evenementen, congressen en andere ceremonies zijn verboden. Twee klanten moesten hun opdracht annuleren. Voor Gloria brak daarmee een onzekere tijd aan.
Nu de opdrachten voor catering niet meer binnenkomen, produceert Gloria een sap van honing, gember en citroen. Het sap helpt tegen hoesten, één van de symptomen van corona. Ze bezorgt de flessen bij klanten aan huis. De productie van het sap is duur, daarom staat de verkoopprijs op 4.000 XAF (6 euro) voor 0,75 liter. Dat is voor veel mensen in Ndjamena te duur.
De omzet van Gloria is dramatisch teruggelopen sinds de corona uitbraak. Ze kan haar kinderen en moeder niet dezelfde kwaliteit voedsel voor zetten. Ook is er minder voedsel voor de jonge kinderen. Ze leeft van een klein beetje spaargeld, maar dat zal zeer snel op zijn. Hoe ze daarna haar kinderen en moeder moet voeden? Ze heeft geen idee.