De maatregelen die de regering in Tsjaad eerder dit jaar nam om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft grote gevolgen voor jonge ondernemers. Winkels en markten werden gesloten en de samenleving moest zich snel aanpassen aan ‘het nieuwe normaal’. Juist in deze crisismaanden komt de ondernemerszin van de jongeren naar boven.
Job Booster Tsjaad ondersteunt startende ondernemers. De ondernemers worden uitgedaagd hun businessplan te presenteren. Een aantal ondernemers wordt geselecteerd. Zij krijgen coaching van ervaren ondernemers die hen helpen hun businessplan verder uit te werken en de eerste stappen als ondernemer te zetten. Eén van de belangrijkste criteria bij de selectie is de ondernemerszin van de jongere. Daarnaast moet elke onderneming minimaal twee werkplekken bieden aan andere jongeren. De ondernemers die niet geselecteerd worden voor de coaching, krijgen wel ondersteuning om hun plannen verder uit te voeren.
Kapsalon gesloten
Haoua Ngargoldji is één van de jongeren die vorig jaar geselecteerd werd. De coronacrisis had grote impact op haar kapperszaak. ‘Voor de coronacrisis had ik een dameskapsalon. De coronauitbraak en de crisis hebben mijn bedrijf hard getroffen. Ik moest mijn kapsalon meer dan drie maanden sluiten, dus mijn omzet daalde sterk. Ik heb al mijn spaargeld gebruikt om te overleven.’
De coronacrisis had voor veel jonge ondernemers grote gevolgen. Vanuit Job Booster werden de jongeren ondersteunt om hun bedrijf aan te passen aan de nieuwe situatie. De jongeren konden onder andere financiële ondersteuning aanvragen.
Enorme vraag naar zeep
‘De 335 euro noodlening van Job Booster Tsjaad kwam precies op tijd, want daardoor kon ik een nieuwe onderneming starten. De vraag naar zeep is enorm gestegen tijdens de crisis, dus ben ik een bedrijf begonnen dat vloeibare zeep produceert. Die verkoop ik heel snel. Ik verkoop gemiddeld 30 flessen per dag voor 400 XAF (0,61 euro) per fles. Ik heb drie jongeren in dienst die de flessen verkopen. Daarnaast heb ik de lening gebruikt om wat kappersmateriaal te kopen en thuis een kleine kapsalon in te richten. Daarmee verdien ik gemiddeld 5.000 XAF (7,62 euro) per dag. Dankzij die inkomsten kunnen we de crisis overleven en kan ik voor mijn familie zorgen. Bedankt Job Booster! En Gods zegen voor alle donateurs.’