‘Een kind veranderen, is een gezin veranderen. Een gezin veranderen, is een gemeenschap veranderen. Een gemeenschap veranderen, is een regio veranderen en een regio veranderen is een natie veranderen!’, zo klonk het maandag 4 november uit de mond van Woord en Daad-programmaleider Jacob Jan Vreugdenhil in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Samen met Driestar Educatief lanceerde Woord en Daad daar een project voor beter onderwijs in Burkina Faso.
In 2014 voerde Woord en Daad samen met partners een evaluatieonderzoek in Burkina Faso. ‘We waren geschokt over de uitkomsten. Veel investeringen in onderwijsprojecten leidden niet tot echte structurele veranderingen. Getrainde en geïnspireerde leerkrachten gingen terug naar hun school en werden daar als het ware weer ingekapseld door de ‘systemen’ op lokaal niveau. Schoolverlaters stroomden niet per se soepel het hoger onderwijs in. Ook vonden ze niet altijd een baan die toereikend was om een fatsoenlijk leven op te kunnen bouwen. Veel gewenste veranderingen bleven uit’, aldus de programmaleider tijdens de bijeenkomst in Ouagadougou.
Het moet anders, zo was kort en goed de conclusie van Woord en Daad en samen met Driestar Educatief werd het INCE opgericht: het International Network for Christian Education. Klaar om een nieuw hoofdstuk te beginnen in Burkina Faso met als doel structurele verandering tot stand te brengen. ‘De overheid in dit land is er inmiddels ook van overtuigd dat toegang tot goed onderwijs belangrijk is voor de vooruitgang in een land en dat er goede docenten en modelscholen nodig zijn om echt verandering te brengen in het systeem van het onderwijs. En dat is precies waarin het INCE de regering kan ondersteunen’, aldus Jacob Jan Vreugdenhil.
De aanwezige minister van onderwijs sprak de aanwezigen toe. ‘We zijn ervan overtuigd dat toegang tot goed onderwijs ons land vooruithelpt’, zei de minister van onderwijs professor Stanislaw Ouaro tijdens de bijeenkomst. ‘De INCE- benadering sluit naadloos aan bij de visie van het ministerie. Daarbij zijn christelijke scholen bekend om hun kwaliteit. Dit jaar is de 1e, 2e en 3ee Excellentieprijs prijs niet voor niets weer naar christelijke scholen gegaan.’ Naast de minister van onderwijs waren ook vertegenwoordigers van diverse (onderwijs)organisaties aanwezig.
Ondernemersmentaliteit
Het INCE-project richt zich op drie aandachtsgebieden: de scholen zelf, de docentopleidingen en de overheid/andere belanghebbenden. Naast talen en wiskunde zijn ook levensvaardigheden (soft skills) en loopbaanoriëntatie belangrijke onderdelen van het onderwijsprogramma van het INCE. Wim Boogaard, INCE-coördinator bij Woord en Daad: ‘Al in hun schoolperiode moeten de leerlingen nadenken over hun interesses en welke banen beschikbaar zijn. En als ze van school komen moeten ze in staat zijn de arbeidsmarkt op te gaan met een ondernemersmentaliteit.’ Jongeren die het onderwijsprogramma doorlopen hebben kunnen doorstromen naar ‘Job Booster’; ze worden dan via een vakopleiding verder geschoold voor een baan in een sector waar de werkgelegenheid groei laat zien en bedrijven op zoek zijn naar goed personeel.
‘Uiteindelijk zijn het de leraren die gelden als de echte voorlopers van de verandering en een land mag daarom trots zijn op zijn docenten’, vertelt Wim Bogaard. ‘Zij vervullen een sleutelrol bij het opleiden van studenten om verantwoordelijke burgers te worden. Het zijn de docenten die bij hun leerlingen vaardigheden stimuleren die nodig zijn voor hun ontwikkeling tot verantwoordelijke burgers. Het is belangrijk dat leerkrachten getraind worden om dit goed te kunnen doen. Daarbij moeten ze weten hoe het leerproces van een jong kind verloopt om dat goed te kunnen ondersteunen. Ook dat vraagt training.’