De spullen die we gebruiken en veel van het voedsel dat we dagelijks eten komen grotendeels uit het buitenland. Veel kleding wordt in landen geproduceerd waar de arbeidskosten laag zijn. En bepaalde voedingsmiddelen hebben een hele weg afgelegd voor ze op ons bord belanden. Tijdens het afleggen van die weg is de herkomst vaak al niet meer terug te traceren.
Neem de cashewnoot. Heb je wel eens in de supermarkt op een zakje cashewnoten gezocht naar de herkomst? Grote kans dat je de herkomst niet hebt kunnen vinden. Van veel cashewnoten is niet meer bekend waar ze eigenlijk vandaan komen.
Vanwege de complexe keten van boer/producent tot consument is de weg die de producten van begin tot eind afleggen vaak niet inzichtelijk. Het gevolg hiervan is dat vaak niet duidelijk is of deze producten wel met respect voor mensen en de natuur zijn geproduceerd. Want er is in veel van deze productieketens nog steeds sprake van vreselijke werkomstandigheden voor miljoenen mensen en vervuiling van de natuur. Terwijl de boeren in Afrika recht hebben op een eerlijk loon en kinderen recht hebben op onderwijs in plaats van dat zij moeten werken.
Gelukkig zijn er ook bedrijven die zich bewust zijn van dit probleem en werken aan het inzichtelijk maken van hun keten. Nuts2, het cashewnoten bedrijf waar Woord en Daad mee samenwerkt, werkt hard aan transparantie in de cashewketen. ‘Work in progress to develop a fair chain for nuts too’ is de veelzeggende slogan van dit bedrijf. Hun missie is om boeren in Afrika toegang te bieden tot de wereldmarkt, tegen een eerlijke prijs! En ze streven ernaar om het inkomen van de boeren te verhogen en de lokale economie te ondersteunen.
Toch gebeurt dit nog op een te kleine schaal. Het is hard nodig dat internationale bedrijven weten wat er in hun keten gebeurt en dat zij zaken die mis gaan proberen te veranderen. Met elkaar in gesprek gaan en bewustwording over dit onderwerp kan helpen dit probleem aan te pakken. Daarnaast zijn we van mening dat wetgeving cruciaal is om transparantie in de productieketen te creëren en op deze manier de strijd wordt aangegaan tegen uitbuiting en milieuschade. Wetgeving stelt multinationale ondernemingen verplicht en draagt eraan bij dat misstanden in internationale productieketens, zoals kinderarbeid, uitbuiting en ontbossing, aangepakt worden. De wet alleen is niet de oplossing, maar wel onderdeel van een breder pakket waarbij bedrijven geholpen worden om dit probleem aan te pakken. Woord en Daad dringt er bij het bedrijfsleven en de overheid op aan om werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen, met als doel om productieketens te verduurzamen Op a.s. 27 oktober zal het IMVO-debat (debat over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) gehouden worden in de Tweede Kamer. Dit debat zullen wij uiteraard volgen.
Transparantie in de productieketens, dit klinkt misschien ‘ver van je bed’. Maar wil je toch iets doen? Er is een breed gedragen petitie gestart. Veel organisaties hebben de handen ineen geslagen omdat zij vinden dat alle producten gemaakt zouden moeten worden zonder vormen van moderne slavernij, dwangarbeid of milieuvervuiling. Bij Woord en Daad vinden we dit ook belangrijk en daarom steunen wij de petitie.
Teken deze petitie als je alleen nog iets wilt kopen of afnemen waarvoor geen mensen zijn uitgebuit, leefbaar loon is betaald en geen kinderarbeid is gebruikt. Je vindt de petitie op www.woordendaad.nl/petitie.