Langs de kant van de Oegandese wegen zie je nauwelijks verkeersborden. Wat er wel veel staan zijn reclameborden. Ze kondigen aan waar scholen, kerken, organisaties en bedrijven te vinden zijn. Sommige borden zijn roestig en onleesbaar, andere zijn goed leesbaar en ogen nieuw. Op een wit, houten bord langs de kant van de weg in Abim staat met rode letters Gods Grace Workshop. De blauwe pijl onderaan wijst in de richting van de houtwerkplaats van Nelson Owilli in Abim, Karamoja.
Zo’n drie jaar geleden rondde Nelson zijn vaktraining af aan de vakschool van ADP in Karamoja, in het noordoosten van Oeganda. Sindsdien is er veel veranderd bij de vakschool. Door de coronapandemie moest het onderwijs op een andere manier vorm gegeven worden. In het uiterste noordoosten van Oeganda is online les geen optie. Onder bepaalde voorwaarde, zoals een maximum aantal leerlingen per klas, kon het vakonderwijs gegeven worden.
In de leer bij ondernemers
ADP heeft de trainingen aangepast naar deze eisen. In 2021 startte de vakschool met twee trainingen: kleermaker, met een focus op het naaien van imkerpakken, en timmerman, met een focus op het maken van bijenkasten. In totaal volgden 80 jongeren deze opleidingen. Zij gingen in de leer bij vakmannen en – vrouwen in Kotido en Kaabong. Ze kwamen terecht bij werkplaatsen zoals die van Nelson.
Gods Grace Workshop, de werkplaats van Nelson Owilli
Rolmodellen voor de jongeren
Deze aanpak is een succes. De jonge ondernemers in Karamoja staan open om andere jongeren in de praktijk een vak te leren. ADP verzorgt de theorielessen en de soft skills trainingen in de gemeenschappen. Op de leerwerkplekken komen de jongeren in aanraking met ondernemers die als een rolmodel functioneren. Semi Ringzini is zo’n onderneemster. Ze is getrouwd en heeft een goed leven. Ze wilde iets voor de mensen om haar heen betekenen. Daarom opende ze een naaiatelier. Jongeren leren bij haar het vak en tegelijk zien ze dat het belangrijk is om naar elkaar om te zien.
Fragiele economie
Samen met ADP willen we deze nieuwe lijn, waarbij de lessen dichter tegen de praktijk aanliggen, doorzetten. Veel jongeren in Karamoja zullen meerdere inkomstenbronnen nodig hebben om in hun onderhoud te voorzien. De economie in de regio is zo fragiel dat het moeilijk is om met één activiteit genoeg inkomen te verdienen. We zetten in op trainingen die voor de jongeren bijdragen in het vinden van een baan of het starten van een onderneming waarmee ze een waardig inkomen kunnen verdienen.
Marktgerichte trainingen
Vanuit die aanpak kijken we elk jaar naar het opleidingsaanbod. Samen met ADP hebben we in het laatste kwartaal van 2021 een eerste verkenning gedaan van sectoren waar kansen liggen voor de jongeren in 2022. Er zijn interessante richtingen genoemd, waaronder de agrarische sector, motormonteur en handwerkproducten. Die richtingen worden verder uitgewerkt en onderzocht voor het trainingsaanbod in 2022.
Investeren in de toekomst
Een vaktraining biedt de jongeren een opstap naar een inkomen. Daarnaast vormen de soft skills lessen de jongeren. De meeste jongeren houden contact met de vakschool. Ze bieden andere jongeren een leerwerkplek aan bij hun bedrijf. Ook zijn de jongeren betrokken bij hun vakgebied. Nelson heeft zijn eigen timmerwerkplaats. Hij wil graag meer trainingen volgen in houtbewerking en bijvoorbeeld meer leren over andere ontwerpen en constructies. En daar profiteren de jongeren die bij hem in de leer zijn ook weer van.