Lobby is al lang niet meer alleen maar koffie drinken en netwerken. Uiteraard gaan we regelmatig op bezoek bij ambtenaren of Kamerleden en ja, we zijn ook wel eens op een netwerkborrel te vinden. Maar ik wil vandaag iets meer vertellen over een andere manier van beïnvloeden: de media.
Miljoenen mensen lezen de krant, kijken tv, checken sociale media op hun smartphone of luisteren naar de radio. Ook politici en ambtenaren doen dat. Zodra een bepaald thema in de media besproken wordt dan bereikt je boodschap deze mensen luid en duidelijk.
Die boodschap is luid en duidelijk, omdat er altijd anderen zijn die dat geluid tegenspreken of ondersteunen. Door de reuring die zodoende ontstaat rond een bepaald onderwerp beginnen politici en beleidsmakers een beetje druk te voelen.
Ook Woord en Daad gebruikt media om haar boodschap over te brengen. Lezers van het Reformatorisch Dagblad zijn ongetwijfeld bekend met de columns van mijn collega Evert-Jan Brouwer over duurzaamheid. Maar ook in dagblad Trouw zijn soms artikelen van onze hand te vinden. Alleen dit jaar al pleitte collega Eddie Krooneman ervoor dat Nederland het Marrakesh Migratiepact zou ondertekenen, Evert-Jan Brouwer voor een Klimaatakkoord met aandacht voor ontwikkelingslanden en mocht ik zelf in die krant een oproep doen voor wetgeving zodat bedrijven hun onderneming verduurzamen.
Naast de geschreven pers zijn ook platforms als Twitter voor ons belangrijk om mensen te bereiken. In ons project Building Change (samen met brancheorganisatie Partos en Foundation Max van der Stoel) hebben we een actief Twitter-account waarbij we geïnteresseerd publiek maar vooral Tweede Kamerleden weten te bereiken. Ook hebben wij als lobbyisten allemaal een eigen account waarmee we snel en makkelijk berichten kunnen delen, tegenspreken of ondersteunen.
Het moge duidelijk zijn, naast koffie drinken en netwerkborrels zitten we vooral veel achter onze laptop om niet alleen door daden maar ook door woorden de belangen van ontwikkelingslanden te verdedigen.
Gerjan Agterhof