Soms als ik vanuit mijn vliegtuigraampje kijk, vang ik een glimp op van het landschap beneden. Uitgestrekte vlaktes, dorpjes, steden, huizen, kerken. Mijn gedachten nemen de loop. Ik vraag me vaak af wie wonen daar hoe leven ze samen en wat delen ze met elkaar?
Hoe komen ze aan de kost? Wat drijft hen?
Dezelfde gedachte komt ook op als ik met beide benen op de grond sta, gewoon thuis. Je pakt zomaar iets beet; een telefoon, kopje koffie of je kleding. Ook dan ga ik op reis, niet fysiek maar toch. Mijn gedachten gaan de vrije loop: wie heeft aan dit product gewerkt, waar en hoe? Hoe zijn alle grondstoffen gewonnen?
Wat waren de werk omstandigheden waaronder de grondstoffen werden gewonnen en aan dit product werd gewerkt? Wat voor vreugde of moeite gaf het? Waartoe stelde het werk in staat? Of was het slavenwerk, ontdaan van menselijke waardigheid?
Binnen het programma Werk en Opleiding zijn we elke dag bezig met deze vragen. We zetten ons in voor Dignified employment, waardig werk. Werk waar de mens, de mensheid en God mee gediend is/wordt.
Werken aan verandering van structuren en systemen om zo op te komen voor de mensen zonder stem. Zoals God steeds weer een stem geeft aan de arme en verdrukte en onze aandacht vraagt om voor hen op te komen en om hen te zien. Laten we zo nog eens naar onze goederen en producten kijken. Ze waarderen en ze biddend gebruiken. Biddend voor de handen die ze maakten.
Over de auteur
Henri Jansen is projectexpert binnen het programma Werk en Opleiding. Hij heeft veel kennis van vakonderwijs en denkt graag ‘out of the box’ om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.