Samen met bedrijven, kennisinstellingen en andere maatschappelijke organisaties roept Woord en Daad het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer op het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken te omarmen. In dit advies wordt ingegaan op de vraag hoe Nederland kan bijdragen aan een effectieve internationale aanpak van het coronavirus.
Juist in de landen waar Woord en Daad werkt, landen met een zwak gezondheidssysteem en een kwetsbare economie, heeft het virus grote effecten. Het lokale MKB wordt hard getroffen, ongelijkheid neemt toe en de positie van kwetsbare mensen staat zwaar onder druk. Vanuit internationale solidariteit (en welbegrepen eigenbelang) is het dus hard nodig dat Nederland meer investeert in die internationale aanpak. De AIV adviseert om 1 miljard euro te besteden aan korte termijn-steun, maar ook op de middellange termijn is ontwikkelingssamenwerking broodnodig.
Deze crisis biedt ook de kans voor een duurzame verandering van onze economie en maatschappij. Investeringen voor het herstel van de mondiale economie zullen gericht moeten zijn op een versnelde transitie naar duurzame, klimaatbestendige en inclusieve samenlevingen waarbij nieuwe kaders zullen moeten worden gesteld. Bovendien zijn ontwikkelingslanden al decennialang de dupe van oneerlijke handel en belastingontwijking. Deze crisis kan niet alleen met ontwikkelingssamenwerking worden bestreden, maar vraagt van Nederland ook om kritisch in de spiegel te kijken en beleid aan te passen wanneer dat mondiale ongelijkheid vergroot.
Deze oproep is ook ondertekend door een aantal belangrijke partners van Woord en Daad, zoals de CHE, Van Dorp Installatietechniek en het African Studies Centre. Al in een eerder stadium heeft brancheorganisatie Partos een soortgelijk geluid laten horen.