Palma is een jonge vrouw van 17 jaar. We ontmoeten haar in het dorpje Abim in het noorden van Oeganda. Uren verwijderd van de drukke hoofdstad Kampala. De drukke wegen waar motortaxi’s roekeloos tussen de files door manoeuvreren, hebben plaats gemaakt voor de rust van een uitgestrekt groen berglandschap. Af en toe zie je wat rook tussen de bergen vandaan komen van kleine brandjes, die overal ontstaan in deze droge tijd.
Leven en overleven
De meeste mensen wonen hier in een traditioneel, rond huis zonder stromend water en elektriciteit. Toegang tot onderwijs en medische zorg is niet vanzelfsprekend. Zo’n 80% van de mensen leeft hier onder de armoedegrens. Tussen de hutten door zien we wat loslopende dieren en er wordt wat groente verbouwd. Er is nauwelijks bedrijvigheid in dit gebied, met een paar kleine shops heb je het echt wel gehad. Eén keer per week is er ergens in de regio een markt. Sommige mensen lopen zelfs wel een hele dag, want dit is de enige kans in de week om voedsel te kopen of verkopen.
De mensen die in dit gebied wonen worden ook wel de Karamajong people genoemd. Voor veel mensen uit deze regio is het leven overleven. Elke dag weer proberen ze voedsel te krijgen, hout te verzamelen en water te halen. Per 1000 inwoners is er één waterpomp beschikbaar. De mensen hier lopen gemiddeld 2 tot 5 km (enkele reis) voor water, en dat meestal meerdere keren per dag. Langs de weg zie je ouderen, maar ook kinderen regelmatig voorbijlopen met een jerrycan van zo’n 20 liter op hun hoofd.
In dit gebied woont Palma, samen haar vader en 3 zussen. Haar moeder leeft niet meer.
Opleiding tot metselaar
We zien Palma al vanuit de verte, terwijl ze hard aan het werk is. Ze valt op, want naast 41 jonge mannen is ze de enige vrouw in deze opleiding. Deze opleiding tot metselaar op de vakschool van partnerorganisatie ADP heeft ze gekozen omdat er relatief veel banen in deze sector zijn. Een eigen bedrijf zag ze niet zo zitten, maar met deze opleiding is er best veel kans op een goede baan én een hoopvolle toekomst. Gelukkig gaat de opleiding voorspoedig, vertelt ze: ‘De opleiding gaat me erg goed af. Ik leer snel en vind het erg leuk. Ik wil graag sterk zijn, voor mijn familie.’
Tijdens de training op de vakschool van partnerorganisatie ADP leren de jongeren een vak, maar krijgen ze ook begeleiding bij hun persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de training die 3 of 6 maanden duurt wonen de jongeren bij de vakschool. Na de training kunnen de jongeren een baan krijgen of een eigen bedrijf starten.
Hoop voor de toekomst
Palma is hoopvol en weet precies wat ze wil: ‘Wat ik als eerste wil doen nadat ik deze opleiding heb afgerond, is een lening aanvragen. Met dat geld wil ik ons huis bouwen. En daarna ga ik voor andere mensen in mijn regio huizen bouwen. Zodat we een beter leven krijgen. Dankzij deze training heb ik weer hoop!’
In dit jubileumjaar zetten we jongeren centraal. Tegen de stroom van geweld, armoede en uitsluiting in zijn het juist jongeren die blijven dromen. Dit jaar delen we hun verhalen van hoop. Én we delen hun ambitie!