Verbreed je blik
Wat is eigenlijk de impact van Covid-19 in een ander werelddeel? En hoe komt het dat water een steeds grotere rol gaat spelen in de wereldproblematiek? Welke impact heeft klimaatverandering in Sub-Sahara Afrika en hoe komt het dat de allerarmsten steeds armer worden?
Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe Werelddelen Podcast. De podcast over de wereld, over delen, over ongelijkheid en over hoop. Over grote problemen en klein leed. Over groot beleid en kleine lichtpuntjes. Iedere twee weken spreken Reinke Oorbeek en Jacoline de Kruijf een expert in de studio die ons meeneemt naar de andere kant van de wereld.
Werelddelen – de Podcast seizoen 1
Aflevering 10 – Armoede in Nederland: van plaggenhut naar verzorgingsstaat
Voor de laatste aflevering van deze podcastserie spreken we met Jacob Jan Vreugdenhil. Hij vertelt op enthousiaste wijze over armoede in Nederland vanaf 1800 tot nu. Hij gebruikt daarbij voorbeelden uit het boek ‘Koninkrijk van sloppen’. Benieuwd naar de ontwikkelingen in Nederland van vroeger tot nu? Luister dan deze podcast.
Aflevering 9 – 1 miljoen bomen planten in Oeganda: hoe en waarom?
Is het planten van 1 miljoen bomen in Oeganda ambitieus of realistisch? Arnout de Visser vertelt over het hoe en waarom van het aanplanten van bomen in droge gebieden. En waarom heeft Arnout ‘goud’ in handen? Je hoort het in de negende aflevering van Werelddelen – De Podcast.
Aflevering 8 – Het waarom van armoedebestrijding
In deze aflevering vertelt Rina Molenaar over het waaróm van armoedebestrijding. ‘De allerarmste verdient het allerbeste’. Ze legt uit waarom systeemverandering noodzakelijk is, maar benadrukt ook dat we het doen voor die ene boer of dat ene kind. En ze legt het belang uit van werken met lokale partners, om zo tot de grondoorzaken van armoede te komen.
Een aflevering over de diepere drijfveren van armoedebestrijding. Luister nu.
Aflevering 7 – Verbeter de wereld, begin bij het onderwijs.
Wat is het effect van onderwijs op kinderen? Jaco Ottevanger spreekt liever van impact dan van effect. Hij ziet het terug in de levens van kinderen in het onderwijsprogramma. Voor een hoopvolle toekomst moeten we beginnen bij het onderwijs. Luister mee naar verhalen van hoop in aflevering 7 van Werelddelen – De Podcast.
Aflevering 6 – De invloed van ons kikkerlandje op wereldwijde handel
Nederland staat van oudsher bekend als een handelsland. Maar weten we eigenlijk door wie en op welke manier de producten die Nederland importeert gemaakt worden? En waarom is eerlijke handel een vorm van armoedebestrijding? Jacob van der Duijn Schouten heeft als politiek adviseur ingang in Den Haag en Brussel. In deze aflevering vertelt hij wat de invloed van ons kikkerlandje is op wereldwijde handel en wat dat te maken heeft met armoedebestrijding.
Aflevering 5 – Goeddoen met geld – rendement of barmhartigheid?
Koert Jansen, managing director van het Fair Factory Development Fund, neemt ons mee in de wereld van ondernemerschap en investeringen in Afrika. Met een geschiedenis in het bankwezen kan Koert als geen ander vertellen wat echt verschil maakt voor de boer in Afrika. Investeren of doneren? Of misschien wel allebei? Luister de podcast nu!
Aflevering 4 – Duizenden banen en toch werkeloos
‘Deze titel klopt niet helemaal voor de jongeren die ik heb ontmoet in Azië en Afrika. Eigenlijk moet het zijn: ‘Duizenden banen en toch geen inkomen’. Aan duizend baantjes kunnen ze wel komen. Maar nu nog aan een eerlijk en betrouwbaar inkomen.’ Projectleider ‘Werk en Opleiding’ Bertine Vermeer vertelt ons in deze podcast hoe de opdracht uit het paradijs om te werken er voor jongeren uitziet in de landen waar Woord en Daad aanwezig is. Soms vol passie, soms tegen beter weten in. Maar altijd met de hoop op een beter bestaan.
Aflevering 3 – Hoe klimaatverandering een gezicht krijgt in Sub-Sahara Afrika
Collega Renate Garvi-Bode woonde jaren in Niger en zag daar met eigen ogen de gevolgen van verwoestijning en klimaatverandering. Ze deelt in deze derde Werelddelen Podcast waarom dat haar nog iedere dag bezighoudt en hoe zij zich daar voor in wil zetten. Als achtjarige zong ze onderstaand lied. Hoe kunnen wij omzien naar anderen, hen weerbaar maken in moeilijke tijden? Luister de podcast nu!
‘Reeds ziet men van verre komen | Donk’re wolken samengepakt
Zie, de vluchtelingenstromen | Uitgeput en sterk verzwakt
Laat mij zien hoe and’ren lijden | Houd ons met hen bezig Heer.’
Aflevering 2 – Gaat de volgende wereldoorlog over water?
Gaat de volgende wereldoorlog over water? Jacoline en Reinke spreken hierover met Ernst Sonneveld, waterexpert bij Woord en Daad. Water speelt een veel grotere rol bij conflicten dan je waarschijnlijk denkt. Want wat als een rivier door meerdere landen stroomt, en één land zet een dam in het stroomgebied? En wat als er ieder jaar minder water beschikbaar is, wie krijgt het dan? Wist u bijvoorbeeld dat water een grote rol speelt in het enorme conflict in Syrië?
Luister de podcast hier, of via uw favoriete podcast app.
Aflevering 1 – De impact van corona op Zuid-Amerika
Menig luisteraar kent Sander Verduijn al van de Online Werelddag. Hij komt uit Nederland maar woont al jaren in Peru. En ja: waar heeft Sander eigenlijk niet gewoond? Luister naar zijn interessante verhaal en zijn bevindingen als Woord en Daad collega in het buitenland. Hoe ziet de coronacrisis er aan de andere kant van de wereld uit? En wat zijn daar de vooruitzichten?
Luister de podcast hier, of via uw favoriete podcast app.