Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
‘Ik wil graag Minister van Onderwijs worden!’ De droom van Raoul is duidelijk, maar hij durfde niet altijd zo groots te denken. Regelmatig werd Raoul mishandeld door zijn stiefmoeder en daarom vluchtte hij een aantal jaar geleden naar zijn opa en oma. Zij waren echter te oud om goed voor hem te zorgen, waardoor hij op straat terechtkwam. Hier probeerde hij wat geld te verdienen op de lokale markt, tot hij in aanraking kwam met het onderwijsprogramma. Inmiddels durft Raoul weer te dromen!
Onze partnerorganisatie FDB biedt onderdak en christelijk onderwijs aan 35 straatkinderen. Veel van de kinderen hebben een trauma of andere psychische problemen door de uitzonderlijk moeilijke omstandigheden waarin ze opgroeiden, daarom ontvangen zij ook traumaverwerking en psychische en pastorale ondersteuning.
FDB biedt naast opvang en onderwijs in de hoofdstad Ndjamena ook christelijk onderwijs op scholen in twee andere regio’s. De inwoners van deze regio’s zijn overwegend moslim, maar op de scholen staat het Woord van God centraal: er wordt met elkaar gebeden, gezongen en Bijbel gelezen. De kinderen leren bovendien belangrijke normen en waarden zoals respect hebben voor elkaar. Daarnaast worden de kinderen in het onderwijsprogramma gestimuleerd om gekregen gaven en talenten te ontwikkelen.
Het christelijk onderwijs zorgt regelmatig voor spanningen. Séphora, de directrice van FDB is zelfs al een keer gevangen genomen. Toch gaat zij in vertrouwen op God door met haar roeping om het Evangelie en Gods liefde te delen. Een grote stap in geloof!
Re-integratie is een belangrijk speerpunt van het werk van FDB, daarom gaan we altijd direct op zoek naar de familie van elk opgevangen kind. Zolang de zoektocht duurt woont het kind in het opvangcentrum, maar zodra de familie is gevonden, begint de volgende stap in het traject: de familie ontvangt begeleiding en ondersteuning, zodat het kind na een aantal maanden weer veilig kan terugkeren naar de familie. Een voorwaarde voor re-integratie is een veilige thuissituatie. Weeskinderen of kinderen uit gebroken families kunnen vaak veilig wonen bij een oom, tante, broer, zus, of ander familielid. Mocht ook dit niet mogelijk zijn, dan wordt er gezocht naar adoptieouders.
Raoul woont nog in het opvangcentrum. ‘De leraren zijn aardig, maar houden wel goed in de gaten of ik mijn best doe op school. Mijn familie had vaak geen geld om eten te kopen, maar op het centrum van FDB krijg ik elke dag drie maaltijden en ontvang ik medische zorg als dat nodig is. Mijn hoogtepunt van de dag is ‘s avonds om 19:00 uur. Dan hebben we een moment van zingen en Bijbel lezen. Hierna gaan we naar bed. De begeleiders houden in de gaten of we ’s nachts niet de straat op gaan.’
De afgelopen maanden is het aantal kinderen dat in het centrum wordt opgevangen toegenomen. De ruimte is te krap geworden. In 2022 bouwen we daarom een nieuw opvangcentrum met 80 bedden en 6 klaslokalen! Doet u mee? Kijk op: www.woordendaad.nl/onderwijs/bouw-nieuw-opvangcentrum-in-tsjaad/
Lees onze projectupdates en raak op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Afgelopen weekend waren er grote demonstraties in Tsjaad tegen de regering. Onder andere in de hoofdstad N’Djamena ging de bevolking de straat op. Tegelijk staan delen van de stad onder water na zware regenval. Wat is er aan de hand?
Rakhila (11) woont samen met haar moeder, broertjes en zusjes bij haar opa en oma in Etena, een stad op 30 kilometer afstand van de hoofdstad van Tsjaad. Haar vader overleed toen ze nog maar 5 jaar was. Van jongs
Woord en Daad organiseert Deo volente woensdagavond 30 maart een online event dat in het teken staat van de bouw van een opvangcentrum voor straatkinderen in Tsjaad.
De coronapandemie kent alleen maar verliezers. Toch was er voor 459 kwetsbare inwoners van N’djamena, de hoofdstad van Tsjaad, ook een lichtpuntje.
Ik stond in Tsjaad, vlak buiten de hoofdstad N’djamena, voor een schuurtje van 2 bij 3 meter. Zojuist was me verteld dat hier een oma, haar 6 kinderen en 9 kleinkinderen onderdak vinden. Mensonwaardig. Ik viel stil, de trieste situatie
Raoul Dingamlemgoto is 12 jaar oud, maar hij heeft al veel meegemaakt. Sinds vorig jaar is hij toegelaten tot het sponsorpogramma in Tsjaad. Raoul vertelt:
Kévine is sinds vorig jaar opgenomen in het sponsorprogramma in Tsjaad. Toen ze nog thuis woonde, was naar school gaan niet vanzelfsprekend. Ze vertelt:
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!