Projectupdate Duurzame Visserij Sri Lanka (april 2023)

Een duurzaam inkomen voor vissers in het noorden van Sri Lanka. Dat is kort samengevat de doelstelling waaraan we samen met onze partners werken. Het afgelopen jaar laat zien dat dit hard nodig is. Na een moeilijk 2021, waarin de vangst terugliep door veranderlijk weer, kregen de vissersgemeenschappen in 2022 meerdere uitdagingen voor hun kiezen.

In de eerste maanden van 2022 waren er grootschalige demonstraties in Sri Lanka. De bevolking eiste het aftreden van de regering nadat het land in een diepe economische crisis terecht kwam. De prijzen voor voedsel en brandstof liepen op. Na het aftreden van de regering kon een nieuwe regering dat tij niet keren. Het land is failliet.

Brandstofprijzen

De hoge brandstofprijzen en -tekorten die ontstonden, hadden grote impact op de vissersdorpen in het noorden van het land. Vissers hadden onvoldoende brandstof om de zee op te gaan. De boten bleven vaker op het strand liggen. Om toch wat geld te verdienen, zijn veel vissers in de kustwateren zeekomkommers gaan vangen.

Vanaf oktober konden de vissers regelmatiger brandstof kopen, waardoor ze weer de zee op konden. Tegelijk deed zich in het laatste kwartaal een nieuwe uitdaging voor. Eén van de grootste exporteurs van blauwe zwemkrab kampte met kwaliteitsproblemen. Daardoor kocht het bedrijf minder van deze krabben en daalde de prijs met 35%. Een nieuwe tegenslag voor de vissers.

Focus op aquacultuur

Die uitdagingen onderstrepen de noodzaak dat de vissers financieel minder kwetsbaar worden. De vissers hadden geen invloed op de bovengenoemde ontwikkelingen, maar ze werden er wel hard door getroffen. Dat is ook terug te zien in de cijfers over het afgelopen jaar: de vangst is kleiner en minder vissers leveren aan de verwerker. Samen met onze partners ondersteunen we vissers om bijvoorbeeld zeekomkommers of zeewier te kweken. Dat zijn stabielere markten.

Vanaf 2023 focussen we samen met onze partners op deze nieuwe kansen voor de vissers, zodat zij financieel weerbaarder zijn en ze genoeg geld verdienen om hun gezinnen te onderhouden.

Podcast over Sri Lanka

‘Sri Lanka is failliet’ of ‘grote onrust in Sri Lanka’. Het eiland is in 2022 vaak in het nieuws geweest. Collega Dico van den Noort zat voor een opdracht van Woord en Daad een aantal maanden in Sri Lanka en maakte de spanningen van dichtbij mee. Wat is er gebeurd in dit land, en hoe zou het tij kunnen keren? Luister en bekijk de podcast!

Resultaten 2022

125

vissers leverden aan de verwerkingsfabriek
(doelstelling: 204)

136.652kg

vis gevangen door de vissers

(doelstelling: 489.600kg)

185

vissers gestart in aquacultuur (kweken zeekomkommers of zeewier)
(doelstelling: 100)

234

vissers actief in aquacultuur (kweken zeekokommers of zeewier)
(doelstelling: 80)

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring