Ook in de eerste maanden van dit jaar wierpen de vissers op Sri Lanka hun netten uit. Door verschillende factoren viel de vangst tegen. Dat is een tegenvaller die doorwerkt in de jaarresultaten van de vissers. In een normaal jaar piekt de vangst in de achterliggende maanden, maar die piek bleef dit jaar uit. Keerzijde is dat door de lagere aanvoer de prijzen stabiel bleven. De Sri Lankaanse regering stimuleert biologische productie in de landbouw en visserij en wil gekweekte zeevruchten promoten. Dat biedt kansen voor de vissers in het project. De plannen voor verduurzaming van de visserij sluiten namelijk goed aan op dit overheidsbeleid. Daardoor is er goede samenwerking met overheidsorganisaties.
Corona
Op Sri Lanka gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daardoor is het voor onze partner onder andere lastig om de dorpen te bezoeken en evenementen en trainingen te organiseren. Trainingen worden veelal online gegeven en via de telefoon houden we contact met de gemeenschappen. Ondertussen maken we plannen om de trainingen zo snel mogelijk weer in de gemeenschappen op te pakken. Uiteraard bepalen de geldende maatregelen wanneer dat mogelijk is.
Iedere visser heeft recht op een waardig bestaan als schakel in een waarde keten.
Samen met lokale partners werken we aan duurzame verandering in de vissector op Sri Lanka. We bevrijden vissers uit de fuik van louche lening verstrekkers en we trainen hen om op een duurzame manier vis te vangen of te kweken. We stimuleren vrouwen om in de sector aan de slag te gaan en we zoeken naar een betrouwbare afnemer voor de vis.
Woord en Daad bouwt verder op een noodhulpproject dat ZOA vijf jaar geleden startte. EO Metterdaad maakte deze reportage over het project. De reportage laat zien hoe de vissers leven en hoe de lening fuik hen in de greep heeft.
Op deze pagina presenteren we de resultaten van het project