Duurzaam ondernemen als uitdaging: goed omgaan met je medemens en met de natuur
Duurzaam ondernemen, op een manier die rechtvaardig is voor mens en milieu. Dat klinkt eenvoudig, maar is verre van gemakkelijk. Voor een ondernemer in Nederland betekent dit dat je lastige keuzes moet maken die soms geld kosten of een snelle groei in de weg staan. Ook de ondernemer in Afrika heeft grote zorgen. Hij heeft te kampen met klimaatverandering, en moet keuzes maken als het gaat om het verhogen van zijn productie, het beschermen van de biodiversiteit, het gebruik van pesticiden, omgang met werknemers, etc. Lage prijzen en slechte arbeidsomstandigheden bedreigen zijn broodwinning en zijn gezondheid. Over de vraag hoe hiermee om te gaan – in Nederland en daarbuiten – gaan ondernemers op 13 maart met elkaar in gesprek.
Met experts en ondernemers in debat
Op vrijdag 13 maart organiseert het Reformatorisch Dagblad samen met Woord en Daad en andere partners een congres en een debatavond met sprekers, columns, forumbijdrages en videoboodschappen van en voor ondernemers. Hoofdsprekers van de avond zijn Rina Molenaar, directeur-bestuurder van Woord en Daad; Johan Graafland, hoogleraar te Tilburg met bedrijfsethiek in zijn portefeuille; en Wouter van Blitterswijk, directeur van Van Blitterswijk Tuin- en Parkmachines B.V, tevens de man achter de bekende elektrische autootjes van Picnic .
Het thema van de avond is: ‘Ondernemen met oog voor de Schepping.’
Duurzaam ondernemen
Rina Molenaar zag met eigen ogen de worsteling van boeren met het extreme weer in Burkina Faso. Boeren, ondernemers en arbeiders hebben in het Zuiden vaak te maken met lage prijzen, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Grote bedrijven die voedsel importeren vanuit ontwikkelingslanden en dit zelf verwerken spelen een rol bij het in stand houden van de achterstandspositie van mensen in het Zuiden. Daarom werkt Woord en Daad met partners én met Nederlandse ondernemers bijvoorbeeld aan de oprichting van eerlijke fabrieken, waar voedselverlies zo klein mogelijk wordt gehouden en de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst. Zo’n fabriek biedt werkgelegenheid aan de gemeenschap eromheen, zodat gezinnen een beter inkomen hebben en kinderen naar school kunnen. Ondernemers en consumenten in Nederland kunnen met een goed beleid op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en bewust koopgedrag een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van onze naaste, én aan duurzame ontwikkeling wereldwijd.
Effecten van duurzaamheid voor de armen wereldwijd
Het congres begint om ca 16.00 uur met een aantal workshops. Tijdens het netwerkbuffet (16:45 uur) worden pitches gehouden op de bedrijvenmarkt. Na een tweede workshopronde start de debatavond om 19:30 uur. Woord en Daad zal 2 van de 9 workshops voor haar rekening nemen. Jacob van de Duijn Schouten, werkzaam bij Woord en Daad, zal met de deelnemers bespreken welke dilemma’s spelen bij het internationaal duurzaam ondernemen. Nienke Boone, projectleider bewustwording bij Woord en Daad zal samen met Pabo-studente Arida Nederveen handreikingen geven voor een duurzame leefstijl met positieve effecten voor de Schepping en voor armen wereldwijd.
Tijdens de bedrijvenmarkt zal er aandacht zijn voor het Fair Factory Development Fund van Woord en Daad.
Informatie en opgave
U bent van harte uitgenodigd voor dit evenement!
Meer informatie over de invulling van de avond, sprekers, de workshops en de link om u op te geven vindt u op https://www.beleefenontmoet.nl/activiteiten/congres-week-van-de-schepping-over-duurzaam-ondernemen-d-v-13-maart.