Binnenstebuiten! – Een frisse kijk op spullen. Dat is het thema waar we deze week mee aan de slag gaan. Leuk dat je geïnteresseerd bent! Duurzaamheid gaat niet alleen over dat wat we eten of wat we aantrekken. Sterker nog: het gebruik van spullen staan op nummer 1 van de impact top 10.
Impact top 10, hoor ik je denken. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Dit lijstje laat zien op welke gebieden wij de meeste negatieve invloed op de schepping veroorzaken. Zo’n lijstje is goed nieuws, want het geeft ons concrete handvatten om mee aan de slag te gaan. De eerste vijf punten op deze top 10 zijn respectievelijk spullen, vlees, wonen, auto en eten en drinken. Daarom deze week de focus op: spullen!
Maakproces
Spullen, dus. Een bank, koffiezetapparaat, matras. Ze zijn allemaal onderdeel van de invloed die wij persoonlijk op het milieu hebben. Wil je precies weten op welke punten je zelf hoog scoort? Doe dan deze test. De impact zit ‘m in het maakproces van de spullen én het transport naar de consument toe. Bij mijnbouw en productie komen vaak chemische stoffen in de lucht, in het water en in de bodem terecht. Ook kost het maken van spullen veel energie. Omdat veel van onze spullen gemaakt worden in landen waar de lonen laag zijn, is het een voor ons onzichtbaar probleem geworden. Maar onzichtbaar betekent niet dat het probleem er niet is. Ergens wordt de rekening betaald! In veel lagelonenlanden is de milieuwetgeving niet toereikend en zijn de arbeidsomstandigheden slecht.
Filipijnen
Ook op de Filipijnen speelt dit probleem. Daarom startte Woord en Daad dit jaar een project voor abacaboeren. Abaca is een duurzame, natuurlijke vezel van de abacaplant die gebruikt kan worden voor briefgeld, kleding en scheepstrossen. Wij steunen deze boeren zodat ze er een eerlijke en duurzame handel ontstaat waar ook de kleinschalige boeren van profiteren.
Naasten ver weg
Woord en Daad zet zich in voor onze naasten ver weg. Naasten die soms dagelijks te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom denken we graag samen met je na over de vraag: wat kunnen we doen om het leven van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren? Naast geld geven, is ook anders leven in het belang van de armen aan de andere kant van de wereld. Wordt hun leefomgeving niet bedreigd door de productie van onze producten? En hoe zit het met de makers? Krijgen zij een eerlijk loon voor hun arbeid? Allemaal issues die we op diverse manieren bespreekbaar maken. We zijn blij dat we ook deze Week van de Duurzaamheid weer ingaan met een grote groep geïnteresseerden. Want duurzaam doen, dat doen we samen.
Moois
Er ís al zoveel. Zoveel moois wat nog een tweede leven verdient. Daar lees je komende week meer over. We geven je tips over het duurzaam omgaan met spullen én we vertellen je meer over de verschillende grondstoffen die nodig zijn om spullen te produceren. Doe je mee?
Breng je bijvoorbeeld een oude kast naar de kringloop? Heb je een prachtige kringloopschat gescoord? Of heb je jouw koffiezetapparaat laten repareren? Gebruik dan op social media #lekkerduurzaamwd en tag @WoordenDaad en deel welke duurzame keuzes m.b.t. spullen jij maakt. Op 18 oktober verloten we een cadeaubon van €25,- die te besteden is in één van de Woord en Daad-kringloopwinkels. Zorg wel dat we je post kunnen zien (open account) of stuur ‘m in een privébericht?)
Inspiratie halen we uit het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn. Een aanrader voor wie dieper op het onderwerp ‘milieu-impact’ wil ingaan.
Ook ‘Hoe handel ik eerlijk? van Matthias Olthaar en Paul Schenderling en het boek ‘Oog voor de schepping’ van Henk Massink zijn aan te bevelen voor wie zich vanuit een christelijke visie meer in het thema duurzaamheid wil verdiepen.
Binnenstebuiten!
Van Deo volente 4 t/m 9 oktober organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Binnenstebuiten! – Een frisse kijk op spullen. We nemen dit jaar een duik in de wereld van spullen en keren die helemaal binnenstebuiten. Want weet jij wat er nodig is voor jouw nieuwe smartphone of schemerlamp? Samen kunnen we verschil maken! Doe je mee?