Ook in het afgelegen Kaabong District (Karamoja) zijn mobieltjes niet meer weg te denken. Er zijn echter weinig mensen die kapotte telefoons kunnen repareren, terwijl de vraag naar deze dienst wel groot is.
Pira Emmanuel (28 jaar) groeide op in deze regio. Toen zijn ouders in 2011 het schoolgeld niet meer konden betalen, zocht de hele familie troost in alcohol. ‘Dat verslechterde de toekomst voor ons gezin.’
Hij leest over een training tot telefoonreparateur en besluit zich in te schrijven. Tijdens de training leert hij telefoons repareren en lokale grondstoffen gebruiken. Pira ontwikkelt een businessplan. Hij wil een telefoonreparatie-winkel openen. Om het geld voor die investering bij elkaar te krijgen, gaat hij aan de slag bij een steenbakkerij. Hij berekent dat hij 15.000 stenen moet bakken om het startkapitaal bij elkaar te krijgen.
‘Mijn leven is veranderd. Ik heb geen tijd meer om te drinken.’ Tijdens de training leert Pira ook het belang van sparen om zijn eigen winkel te beginnen. “Daar heb ik een jaar voor nodig. Daarnaast wil ik mijn broertje weer naar school laten gaan. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen en dat ik weg kon bij het drinken en slechte vrienden.”
Werk en Opleiding Oeganda
Samen met de lokale partnerorganisatie ADP biedt Woord en Daad de jongeren vakonderwijs in de noordoostelijke regio Karamoja. Daarmee leren ze een vak, maar stimuleren we ook hun ambitie, want ambitieus zijn de leerlingen. De jongeren kunnen kiezen uit een aantal opleidingen: houtbewerking, motorreparatie, automonteur (incl. rijbewijs), kleermaker, telefoonreparatie en elektronica en hotelmanagement.