Vijf jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door een grote uitbraak van ebola in West-Afrika. Ook Sierra Leone werd getroffen door de ziekte. Augustine Abass Sankoh is veldwerker bij CTF (partnerorganisatie van Woord en Daad). Hij verloor zijn familie door de ziekte. Samen met hem blikken we terug op die donkere periode.
Waarschijnlijk dringt ebola in mei 2014 Sierra Leone binnen via een geïnfecteerde traditionele medicijnman die in buurland Guinea probeerde slachtoffers te genezen. De medicijnman overlijdt. Tijdens de traditionele begrafenishandelingen verspreidt de ziekte zich verder onder de dorpelingen. Daarna gaat het snel. Binnen een maand zijn er al 42 besmettingen gemeld. Nog eens 113 patiënten wachten nog op een uitslag en zeker 16 slachtoffers zijn al overleden aan de ziekte.
Noodtoestand remt uitbraak niet
‘Ebola verspreidt zich via de familie en vrienden van de patiënten,’ vertelt Augustine. ‘Zij hebben veel verzorging nodig. Op die momenten verspreidt de ziekte zich snel.’ Het sociale leven in Sierra Leone staat in deze periode volledig stil. In juni 2014 wordt de noodtoestand afgekondigd voor het district Kailahun, waar de ziekte voor het eerst opduikt. In juli wordt de diagnose ebola bij een patiënt in de hoofdstad Freetown gemeld. In september van dat jaar wordt ook in Port Loko, Bombali en Moyamba de noodtoestand afgekondigd. ‘In al deze districten stond het leven stil. Scholen werden gesloten en iedereen leefde op zichzelf uit angst voor het virus.’
‘Ik was moedeloos’
In januari 2015 slaat het noodlot toe in de familie van Augustine. Een familielid is besmet met ebola. In korte tijd overlijden niet alleen zijn ouders, maar ook de andere familieleden. ‘Ik was moedeloos toen ik hoorde dat mijn familieleden ziek waren. Na hun overlijden werden de lichamen afgevoerd. Ik kon ze niet een normale begrafenis geven.’ Augustine wordt uit voorzorg 21 dagen in quarantaine geplaatst, totdat zeker is dat hij het virus niet bij zich draagt.
Leven staat stil
Hoewel hij niet ziek is, wordt hij gemeden in het dorp. ‘Het was zelfs moeilijk om in die periode voedsel te kopen, omdat de marktkoopmannen me niets wilden verkopen. Ze wisten dat mijn familie was overleden aan ebola en ze waren bang voor besmetting.’ In maart 2016 verklaart de regering Sierra Leone ebola-vrij. In de eerste maanden van dat jaar verklaren ook Guinea en Liberia het einde van de epidemie. Het aantal dodelijke slachtoffers staat dan op ruim 11.000 mensen.
Woord en Daad werkt in Sierra Leone samen met onder andere CTF om de rijstboeren te ondersteunen. De boeren krijgen training zodat de productie stijgt en de kwaliteit beter is. Deze rijst verkopen de boeren aan Mountain Lion Agriculture. Deze rijstfabriek koopt de rijst van de boeren tegen eerlijke prijzen en verwerkt de rijst voor de binnenlandse markt.