Toekomst voor straatkinderen

TOEKOMST VOOR STRAATKINDEREN

BRENG ETHIOPISCHE STRAATKINDEREN THUIS

In Ethiopië zijn de contrasten groot. In de hoofdstad Addis Ababa groeit de welvaart. Tegelijkertijd leven er meer dan 11.000 kinderen op straat. Onze partnerorganisatie Hope for Justice vangt deze kinderen op in opvangcentra, waar ze naast onderdak en voedsel ook (psychologische) hulp krijgen om uiteindelijk weer terug naar huis te kunnen.

Abdi (niet zijn echte naam), een 14-jarige jongen, leefde op straat in Addis Abeba, waar hij in aanraking kwam met lijmsnuiven. Al snel was hij verslaafd aan het snuiven van lijm en zijn toekomst zag er hopeloos uit. Tot hij in aanraking kwam Hope for Justice, partnerorganisatie van Woord en Daad. De medewerkers ontfermden zich over de jongen en gaven hem liefde en aandacht. Ook ging hij naar school, kreeg een training in ‘life skills’, en nam hij deel aan groepstherapiesessies. Na drie maanden was Abdi klaar voor een terugkeer naar zijn familie. Hij heeft zijn verslaving overwonnen. Abdi’s moeder barstte in tranen uit toen ze zag dat ze haar zoon terugkreeg. Intussen heeft Abdi zich ingeschreven voor een studie. Elke drie maanden bezoekt een medewerker van Hope for Justice Abdi om zijn studievoortgang te monitoren. Het is slechts één van de verhalen van een voormalige straatjongen die weer hoop kreeg.

Het doel van Hope for Justice is om gezinnen en gemeenschappen zodanig te versterken dat zij zelf voor hun kinderen kunnen zorgen, en te voorkomen dat kinderen op straat moeten leven. Veel van wat de organisatie doet om dit te bereiken heeft te maken met training en onderwijs.

Kinderen van de straat

Hope for Justice bezoekt bekende hangplekken en nodigt de straatkinderen uit voor het programma. Dit gaat volledig vrijwillig. Jaarlijks vangt de organisatie zo’n 200 kinderen op in het opvangcentrum in Addes Abeba, Sodo en Hosanna. De kinderen krijgen iedere avond een warme maaltijd en overnachten op slaapzalen. Overdag krijgen de kinderen les om de leerachterstand die ze opgelopen hebben weg te werken. Ook krijgen ze (psychologische) hulp om alle ervaringen van de straat te verwerken. Hierdoor kunnen de kinderen makkelijker instromen op het reguliere onderwijs. Alles is erop gericht om kinderen te laten re-integreren in de maatschappij. Daarbij kijkt Hope for Justice of kinderen kunnen worden herenigd met familie. Na een hereniging tussen ouders en kind is er nog twee jaar begeleiding voor het gezin.

Inkomen voor ouders

Naast de kinderen richt Hope for Justice zich ook (preventief) op ouders. Vaak komen de straatkinderen uit arme gezinnen op het platteland, zoals de regio’s Hadiya en Wolaita. Hope for Justice staat ouders bij in de opvoeding en traint hen in het opzetten en runnen van een onderneming. Op die manier worden ouders geholpen om voldoende inkomsten te genereren zodat ze hun hele gezin kunnen onderhouden.

Om de lokale gemeenschap te versterken werkt Hope for Justice veel met zelfhulpgroepen. Dit zijn groepen van ongeveer 10 vrouwen die de krachten bundelen, samen geld sparen en dit geld gebruiken om kleine investeringen te doen. Hier krijgen zij ook training voor. De vrouwen groeien hierdoor zowel op sociaal als economisch gebied. Het resultaat is dat de kinderen vaker naar school gaan en ze niet naar de steden trekken waar ze op straat belanden.

Kinderrechten voor het voetlicht

Naast bovengenoemde groepen werkt Hope for Justice ook nauw samen met de overheid en andere (politieke) stakeholders. Door het beleid positief te beïnvloeden en de belangen van kinderen goed op de kaart te zetten, streeft Hope for Justice een samenleving na waarin kinderrechten goed worden nageleefd.

Tijdens ons online event spraken we Lemlem (medewerker van Hope For Justice) en Belen (kind uit het opvangcentrum). Bekijk hier terug!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring