Vakonderwijs Oeganda – projectupdate mei 2022

Nancy Akech heeft en missie: ze wil andere jonge vrouwen inspireren om een vaktraining te volgen. Ze vond zelf een baan dankzij de training. Ze wil het stigma dat vakopleidingen alleen voor jongens zijn doorbreken. Emmanuel Okello kon een vakopleiding volgen en dat veranderde de situatie voor het hele gezin. Hij draagt bij aan het inkomen van het gezin, zijn broertje is bij hem in de leer en zijn broertjes en zusjes kunnen naar school. Het zijn twee verhalen uit Oeganda die de impact van vakonderwijs illustreren.

Na de training ondersteunen we de jongeren naar een inkomen. In Karamoja is weinig werkgelegenheid. De jongeren moeten zich eerst bewijzen voordat ze een baan kunnen vinden. Daarom ondersteunen we hen om een eigen onderneming te starten. Daarmee doen ze werkervaring op en hebben ze een inkomen.

We probeerden vorig jaar jongeren in contact te brengen met organisaties die microkredieten aanbieden. De eisen waar de jongeren aan moeten voldoen om een lening te kunnen krijgen, zijn echter te hoog. Geen van de jongeren kwam in aanmerking voor een lening. Desondanks startten 55 jongeren een eigen bedrijf.

2022: nieuwe trainingen

In de fragiele economie van Karamoja hebben jongeren vaak meerdere activiteiten om een volledig inkomen te verdienen. De korte, specialistische trainingen van ADP zijn toegespitst op ontwikkelingen in de markt. In 2021 zagen we een toenemende vraag vanuit de honingsector naar allerlei materialen voor het houden van bijen. Daarom startten we met twee trainingen: houtbewerking (met een focus op bijenkasten maken) en kleermaker (met een focus op imkerpakken naaien).

In 2022 breiden we het trainingsaanbod uit met twee trainingen: bijenhouden en varkenshouden. We zien dat er kansen zijn voor jongeren in deze sectoren om geld te verdienen. De vaktraining vullen we aan met lessen in algemene vaardigheden leren, zoals life skills. Met die vaardigheden kunnen de jongeren hun toekomst opbouwen.

79

jongeren hebben een vaktraining afgerond

(doel: 80)

55

jongeren startten een onderneming

(doel: 54)

2

jongeren vonden een baan

(doel: 26)

Nancy: ‘Ik wil andere meisjes inspireren’

Een vakopleiding, dat is iets voor jongens. Veel jonge vrouwen in Karamoja, in het noordoosten van Oeganda, hebben dat beeld van vaktrainingen. Nancy Akech zet zich in om leeftijdsgenoten te inspireren en aan te moedigen een vaktraining te volgen.

Nancy is het derde kind in een familie van zes. Ze is de enige in het gezin die de middelbare school afmaakte, maar haar resultaten waren onvoldoende om in aanmerking te komen voor een studiebeurs. Via dorpsgenoten hoorde ze over het vakonderwijs dat ADP en Woord en Daad aanbieden. In korte trainingen leren de jongeren een vak en krijgen ze ondersteuning bij de ontwikkeling van hun talenten.

Mobiele training

De jonge Oegandese volgde een training kleermaken bij het mobiele trainingscentrum in Kiru. De afgelopen jaren was het door coronamaatregelen maar beperkt mogelijk om lessen te geven op de vakschool. Partner ADP vormde de lessen om naar mobiele trainingen, waarbij docenten in dorpen les gaven. Nancy was één van de jongeren die dankzij deze mobiele centra een vaktraining kon volgen.

‘Ik hoop dat ik andere meisjes in mijn familie en in onze gemeenschap inspireer. Zelfvertrouwen en hard werken zijn de sleutels tot succes,’ aldus Nancy. Ze vond na haar training een baan in Kiru.

‘Werkloos zijn is doelloos leven’

Jongeren in Karamoja, in het noordoosten van Oeganda zijn kwetsbaar. De regio is één van de armste delen van het land. Emmanuel Okello (22 jaar) weet hoe het is om werkloos te zijn, maar dankzij hulp van zijn familie heeft hij nu een timmerwerkplaats en vult hij het inkomen van zijn vader aan.

‘Geen werk hebben, is een doelloos leven leven,’ vertelt hij. Emmanuel woont in Achangali en is actief lid van de lokale kerk. Al in 2013 zag Emmanuel advertenties van de vakschool van ADP. Samen met deze partnerorganisaties biedt Woord en Daad vaktrainingen aan. De trainingen worden toegespitst op ontwikkelingen in de markt.

Eigen bedrijf

Vanaf dat moment zette hij zich in om een vaktraining te kunnen volgen. Nadat hij de opleiding afrondde, kon hij met een lening van familie een bedrijf starten. Zijn familie vertrouwde op de vaardigheden die Emmanuel had ontwikkeld tijdens de vaktraining.

‘Ik volgde zes maanden een vaktraining in houtbewerking. Nu heb ik mijn eigen werkplaats,’ vertelt Emmanuel. ‘Eerder was mijn vader de enige die geld verdiende voor de familie, nu lever ik ook een aanzienlijke bijdrage.’ Zijn broertje is na schooltijd ook in de werkplaats te vinden. Hij leert het vak van Emmanuel. ‘Mijn drie broers en zussen gaan naar school, dat is een grote verandering in onze familie.’

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring