Het terrein van de vakschool van ADP in Abim is verlaten. De klaslokalen zijn afgesloten. Alleen medewerkers met administratieve functies zijn in het kleine kantoorgebouw te vinden. Het is september. Het schooljaar had al begonnen moeten zijn. Waar zijn de jongeren?
Tijdens de lange autorit vanuit de hoofdstad Kampala naar Abim zie je de gemeenschappen veranderen. De huizen worden kleiner, net als de dorpen en handelscentra. De roekeloze motortaxi’s die in Kampala tussen de files door manoeuvreren, lijken rustiger te rijden. Asfalt maakt plaats voor hard aangereden, rode aarde. Onderweg viel het al op dat er veel jongeren en kinderen langs de weg spelen.
Offline thuisonderwijs
De coronapandemie heeft grote gevolgen voor Oeganda. De regering sloot aan het begin van de pandemie de scholen en nog altijd is het onderwijs dicht. Rond de hoofdstad kan het onderwijs online vormgegeven worden, maar in het Karamoja is dat geen optie. Hier hebben mensen nauwelijks toegang tot internet. Toch ligt het onderwijs niet stil. Partnerorganisatie ADP heeft het thuisonderwijs opnieuw uitgevonden. Het onderwijs wordt in de dorpen gegeven. Hiervoor zijn zes trainers aangenomen die verspreid over Abim, Kotido en Kaabong de lessen verzorgen. Daarnaast lopen de jongeren stages bij leerwerkbedrijven in de dorpen.
Sparen voor kapsalon
William Emani (17 jaar) volgt de kappersopleiding. Hij werkt in een kapsalon in Soroti, een grotere plaats op ongeveer twee uur rijden van Abim. ‘Ik wil mijn vaardigheden om verschillende coupes te knippen verbeteren. Tegelijk verdien ik geld, waarmee ik mijn eigen materiaal wil kopen. Ik wil een kapsalon openen in Abim.’ Ondanks de onzekere situatie en de geldende maatregelen lukte het William om in vijf maanden 800.000 Oegandese shilling (193 euro) te sparen en om wat kappersmateriaal te kopen.
Luisteren naar klanten
Sarah Nakiru en Evaline Nakiru openden in 2018 hun kapsalon in Karenga, een plaats in het noorden tegen de grens met Zuid-Soedan. De opleiding van de twee aan de vakschool kwam door de coronapandemie tot stilstand, maar het bedrijf van Sarah en Evaline is een succes. Het bedrijf wordt gewaardeerd om de solide bedrijfsvoering en de creativiteit van Sarah en Evaline. ‘Het belangrijkste is dat we samenwerken met onze klanten. We luisteren naar hen en hun behoeften.’
Trainingen met focus op honingsector
Bij de start van 2021 is de focus van de vakschool in Abim verschoven naar de honingsector. Deze sector is in ontwikkeling, onder andere dankzij het project Busy Bees, waardoor er steeds meer vraag is naar bijenkasten, imkerpakken en andere materialen. Voor de nieuwe trainingen zijn de lessen voor timmerman en kleermaker zo aangepast dat de jongeren leren om een bijenkast of imkerpak te maken. De technieken die ze leren om bijvoorbeeld een bijenkast te maken, kunnen ze ook toepassen om een ander meubelstuk te maken.
80 jongeren aangemeld
In mei en juni, net voordat Oeganda voor de tweede keer in lockdown ging, zijn er 80 leerlingen geregistreerd. Elk van de trainingen heeft 40 deelnemers. Veel jongeren meldden zich voor de training Mode en Kledingontwerpen, waarbij ze leren imkerpakken te maken, maar door procedures van de overheid konden niet alle jongeren aan de training beginnen.
Met de aanpassingen in het trainingsaanbod willen we ontwikkelingen in de regio volgen en aansluiten bij economische kansen. Daardoor hebben de jongeren meer kans om werk te vinden na de training. Jongeren die een onderneming starten, hebben ook meer kans op succes.
100% inzet
Eén van de jongeren die succes heeft, is Baniface Longwee. De 19-jarige jongen volgde de opleiding tot metselaar. ‘Ik heb genoten van de vakopleiding. Ik heb veel vrienden gemaakt en de docenten zijn vriendelijk.’
We treffen hem op een bouwplaats in het Karenga District. Hij bouwt een huis met drie slaapkamers. Een mooie opdracht waar hij 2 miljoen Oegandese shilling (483 euro) mee verdient. Het is het tweede bouwproject van dezelfde opdrachtgever waar hij aan bouwt. Zijn werkgever vertelt: ‘Baniface is een vriendelijke jongeman. Hij is altijd bezig, hij past goed in het team, hij komt altijd op tijd en werkt met een lach op zijn gezicht. Hij zet zich altijd 100% in voor het werk.’
Vakonderwijs Oeganda
Samen met partnerorganisatie ADP werkt Woord en Daad aan vakonderwijs voor jongeren in het noordoosten van Oeganda. Volgens de nationale cijfers leeft 75% van de mensen in Karamoja in armoede. Door te investeren in vakonderwijs willen we jongeren kansen bieden. We zoeken naar trainingen die aansluiten bij ontwikkelingen en economische kansen in de regio, zodat de jongeren ook daadwerkelijk een toekomst kunnen opbouwen.