Long read

‘Ik wist niet dat je met honing zoveel kon verdienen’

Op het platteland van Oeganda werkt bijna iedereen op het land. Banen in andere sectoren zijn er eigenlijk niet. Ook Moderate Nahurila (28 jaar) en Dianh Nzeyi (34 jaar) werken in de landbouw. Hoewel ze voorheen niets wilden weten van bijen, zijn het diezelfde insecten die hen nu perspectief voor de toekomst geven.

Moderate woont samen met haar man en vier kinderen in een dorp in Mubende district. Dit district ligt ongeveer halverwege Kampala en de grens met Congo in het westen. In 2021 hoort ze over een training bijenhouden. Ze twijfelt of ze zich moet inschrijven, want werken met bijen…

Busy Bees

‘Voordat Busy Bees naar ons dorp kwam, was ik bang voor bijen. Ik had nooit gedacht dat ik geld zou verdienen als imker,’ vertelt ze. Ze meldt zich toch voor de training. Met het Busy Bees programma werkt Woord en Daad samen met een groot aantal lokale partnerorganisaties aan een duurzame en inclusieve keten voor honing. We trainen onder andere jongeren zoals Moderate en Dianh om een bijenstal te beginnen. Ze leren bijenkasten maken, voor de bijen zorgen, honing oogsten en alle andere aspecten van het imkeren.

Ook Dianh, uit Karuruma in het aangrenzende district Keygegewa schrijft zich in voor de trianing. ‘Ik wist niet dat je met bijenhouden zoveel geld kon verdienen,’ vertelt ze. Dianh is getrouwd en moeder van zeven kinderen.

Belangrijkste inkomstenbron

Na de trainingen gaan de twee vrouwen aan de slag. Ze richten een bijenstal in, plaatsen de bijenkasten en de eerste bijenvolken trekken in de kasten. Moderate heeft 30 bijenkasten, waarvan er 20 gekoloniseerd zijn. Bij de laatste oogst kon ze 60 kilo honing uit de kasten halen. Dat leverde haar 600.000 Oegandese shilling (150 euro) op.

‘Bijenhouden is mijn belangrijkste inkomstenbron,’ vertelt Moderate. Ze gebruikte het geld om schoolspullen voor haar kinderen te kopen. Ook kocht ze een koe en geiten. Daarnaast kon ze een lening gedeeltelijk aflossen. Via Busy Bees kreeg ze vier professionele bijenkasten op krediet. Met het inkomen uit de honingoogst kan ze die lening aflossen.

Fatsoenlijk huis

Dianh heeft een vergelijkbare ervaring. Haar bijenstal telt 100 bijenkasten waarvan er 5 gekoloniseerd zijn. Vorig jaar oogstte ze 200 kilo honing. Dat leverde 1,4 miljoen Oegandese shilling (350 euro) op. Samen met haar man huurt ze een stuk grond waar ze bonen op zaaien. Ze oogstten 600 kilo bonen, wat hun inkomen aanvult met nog eens 1,5 miljoen Oegandese shilling (375 euro). Het echtpaar zet bijna de helft van die winst, zo’n 150 euro, apart op een spaarrekening.

De komende jaren willen Moderate en Dianh hun bijenstallen verder uitbreiden. Hun inkomen willen ze gebruiken om een ‘fatsoenlijk huis’ te bouwen voor hun families. Een wens die binnen bereik komt als de vrouwen hun bijenstal kunnen uitbreiden en honing blijven verkopen.