Kingsley Soosaipillai staat tot zijn knieën in het water. Hij tilt een grote rode koelbox uit zijn boot. Op het strand haalt de 53-jarige visser het deksel van de koelbox. Op de bodem liggen een paar vissen en enkele inktvissen. De vangst van vandaag. De koelbox beschermt de kwaliteit van de vis, waardoor Kingsley een goede prijs voor zijn vangst krijgt.
‘De koelbox is stevig en houdt de temperatuur voor langere tijd laag,’ vertelt de visser. ‘Daardoor breng ik vis van goede kwaliteit aan land en krijg ik een betere prijs.’ Er is ruimte voor zo’n dertig kilo vis in de koelbox.
Duurzame visserij
Kingsley is één van de vissers die dankzij het visserij project een koelbox kreeg. Samen met lokale organisaties YGRO en OPEnE werkt Woord en Daad aan een duurzame visserijketen in Sri Lanka. Dat is een complexe opgave, want veel vissers hebben tegen woekerrentes leningen afgesloten om visgerei te kopen.
We ondersteunen deze vissers door hun krediet over te sluiten naar een lening met eerlijke voorwaarden. Tijdens trainingen leren de vissers rekening houden met de visstand. Daarnaast ondersteunen we vissers om kwekerijen voor zeekomkommers te starten. Daarmee kunnen ze op een duurzame manier een goed inkomen verdienen.
Kingsley Soosaipillai toont de vangst van de dag
Gevlucht voor burgeroorlog
Kingsley woont in Nachikuda, een dorp in het noorden van Sri Lanka. In 1995 kwam hij in het dorp aan samen met zijn vrouw en drie kinderen. Het gezin was gevlucht voor de burgeroorlog die Sri Lanka tientallen jaren teisterde. Na op verschillende plekken gewoond te hebben, vond het gezin rust in Nachikuda. Kingsley ging aan de slag als visser. Samen met zijn vrouw kreeg hij nog twee kinderen.
‘Het is een goed gebied om te vissen, maar ik had geen geld om te investeren in visgerei. Daarom werkte ik voor andere vissers.’ Uiteindelijk lukt het in Kingsley om van zijn spaargeld een aantal krabbennetten te kopen. Later investeert hij in een boot en een buitenboordmotor. ‘Daarmee kon ik gaan vissen.’
In 2007 komt de burgeroorlog dichterbij. Het gezin moet weer vluchten. De boot en de netten laat Kingsley achter in de tuin bij een familielid. De familie woont op verschillende plaatsen. In 2009 beland het gezin ongewild in het front van de burgeroorlog. ‘Tijdens een vuurgevecht raakte ik gewond, mijn vrouw en dochter werden neergeschoten.’ Met vier kinderen komt Kingsley terecht in een vluchtelingenkamp. Dat zelfde jaar verslaat het Sri Lankaanse leger de Tamil Tijgers en komt er een einde aan de lange burgeroorlog.
Terug naar huis
In 2010 keert het gezin terug naar hun huis in Nachikuda, maar de boot en de netten zijn verbrandt. ‘Ik moest m’n leven weer opbouwen door in loondienst te gaan.’ Dankzij een aantal organisaties kon Kingsley toch netten en een boot aanschaffen. Met een lening schaft hij een buitenboordmotor aan. Daarmee kan hij de zee weer op als zelfstandige visser.
‘Ik vertrek rond twee uur ’s middags en blijf weg tot vier uur ’s nachts. De vis die we vangen hielden we vers in koelboxen van schuim met ijs.’ Deze koelboxen gaan snel kapot en de isolatie is niet goed. Daardoor blijft de vis niet goed gekoeld, waardoor de kwaliteit daalt. Dat heeft gevolgen voor de prijs die Kingsley voor zijn vangst krijgt. Dankzij de grote rode koelbox blijft de vis langer vers. ‘Dankzij deze koelbox kan ik vis van goede kwaliteit aan land brengen en krijg ik een betere prijs voor mijn vangst.