In Karamoja, in het uiterste noordoosten van Oeganda, werkt Woord en Daad aan goed vakonderwijs voor jonge mensen in Oeganda. In dit gebied – van Karamoja tot de regio West-Nijl – woedde twintig jaar een burgeroorlog. Nog altijd zijn de uitdagingen er groter dan elders in het land.
Daar komt bij dat klimaatverandering dit deel van het land ook onevenredig zwaar getroffen heeft.
Oeganda kent een hoge werkloosheid. Meer dan twee derde van de Oegandese bevolking is onder de 35 jaar. Van deze jonge mensen heeft 70 procent (te) weinig of geen werk. Analfabetisme en een gebrek aan praktische, marktgerichte opleidingen zijn hiervoor twee belangrijke oorzaken.
Veel opleidingen richten zich op het afleveren van grote aantallen studenten, maar houden zich minder bezig met de kwaliteit van de vaardigheden die ze deze studenten aangeleerd hebben.
Terwijl er kansen genoeg zijn, want Oeganda heeft een gunstig ondernemersklimaat. Oeganda is lid van de Oost-Afrikaanse gemeenschap en ligt gunstig ten opzichte van onder meer Rwanda en Zuid-Soedan.
Daarnaast is het relatief stabiel, kent het een uitstekend klimaat en een gunstig beleid voor investeerders. In verschillende sectoren is veel potentieel: eerst en vooral in agrarische bedrijfsontwikkeling, maar ook in afvalbeheer, zonneenergie, ICT en landbouwtechnologie.
In de praktijk worden veel jonge ondernemers beperkt door de toegang tot betaalbaar financieel krediet. Die toegang zou in Oeganda sterk verbeterd moeten worden om ondernemerschap én werkgeverschap te stimuleren. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen, die in veel sectoren ondervertegenwoordigd zijn, omdat zij vaak geen startkapitaal bezitten.
Daarnaast zijn mogelijkheden voor scholing in de landbouwsector enorm belangrijk. Ook zou het mooi zijn als iedere jonge ondernemer een mentor krijgt en ondernemingen de kans krijgen om mentorschap en scholing in hun bedrijven te integreren. Dit helpt andere jongeren aan stagemogelijkheden, steun en coaching bij het ontwikkelen van hun eigen bedrijf. Het blijft ontzettend belangrijk dat jongeren met bedrijven starten, ze uitbreiden én koesteren.
Onderzoek wijst uit dat één succesvolle onderneming (direct of indirect) minimaal tien banen creëert voor andere jongeren. Over kansen gesproken!
Over de auteur
Julius Onen, de auteur van dit artikel is landenverantwoordelijke voor Oeganda bij Woord en Daad.
Meer informatie over vakonderwijs in Oeganda: klik hier