Wereldwijd werken 50 miljoen mensen in gedwongen arbeid, 10 miljoen meer dan vijf jaar geleden. Dat nieuws brachten de IOM, IAO en mensenrechtenorganisatie Walk Free recent naar buiten. In West-Afrika gaat het veelal om kinderen en jonge vrouwen die onder slechte omstandigheden werken als huishoudelijke hulp. Het verhaal van Burkinese vrouwen die deze vorm van uitbuiting krachtig tegengaan: ‘Wij zijn sterk, dus we zullen blijven strijden.’ Een verslag van Wendy van Amerongen, van Woord en Daad.
Om enigszins zicht te krijgen op de problematiek van huishoudelijke kinderarbeid in West-Afrika, reizen we samen met onze partner AFAS naar Burkina Faso. Een dag na aankomst beginnen we onze reis met een bezoek aan een bushalte. Het is de plek waar meisjes van het platteland naar de stad worden gebracht om hun reis te beginnen. Zelf denken ze dat ze voor hun familie gaan zorgen en hopelijk onderwijs kunnen volgen, maar meestal eindigen ze in gedwongen werk.
Terwijl we de meisjes voor het eerst in de verte zien, proberen we hun leeftijd te schatten: sommigen nog geen 10 jaar, anderen misschien 17 jaar. Als we daadwerkelijk met ze praten, worden we diep geraakt door hun verhalen. De vraag dringt zich aan ons op: is het echt mogelijk om te werken aan dit zware probleem van kinderarbeid en uitbuiting? Het lijkt zo sterk ingebakken in de armoede en de cultuur.
Lees verder op viceversaonline.
beeld , viceversaonline.nl