17.448: dat is het indrukwekkende aantal jongeren dat sinds de start van het Werk en Opleiding project in Burkina Faso aan de slag ging als ondernemer of werknemer. Het zijn jongeren als Cherita, Barry, Amadé, Mussa en Sanou. Jongeren met een eigen verhaal en context, maar met één gemeenschappelijke deler: de ambitie om aan hun toekomst te werken.
Sinds 2017 werken we samen met een groot aantal lokale partnerorganisaties om jongeren te ondersteunen naar een waardig inkomen. Daarbij gebruiken we de unieke Job Booster-aanpak waarin de vraag uit de (arbeids)markt centraal staat. Deze aanpak slaat aan bij jongeren en ondernemers. De afgelopen jaren werden duizenden jongeren opgeleid tot zonne-energie technici, gingen ruim honderd jongeren aan de slag bij de nationale busmaatschappij en starten duizenden jongeren een eigen onderneming.
17.448 jongeren aan het werk
Ondanks de uitdagingen die de coronapandemie met zich meebrengt, ondersteunden we in 2020 7.080 jongeren met het opzetten van een onderneming of het vinden van een baan. Daarmee kwam het totaal aantal jongeren sinds de start van het project uit op 17.448! We zijn blij en dankbaar dat we dit resultaat hebben gehaald ruim voordat de projectperiode afloopt. Dit resultaat toont aan dat we met de Job Booster-aanpak een concept hebben dat in korte tijd veel jongeren kan ondersteunen.
Ook het aantal jongeren dat een diploma aan een vakschool haalt komt ver boven de projectdoelstelling uit. Vorig jaar ontvingen 8.216 jongeren een diploma. Daarmee haalden de afgelopen jaren ruim 23.000 jongeren hun diploma.
Polderen in Burkina Faso
Naast de zichtbare resultaten over het aantal jongeren dat een inkomen heeft of een opleiding volgt, werken we samen met lokale partners om een gunstig ondernemersklimaat te creëren en de arbeidsmarkt te stimuleren. Daarvoor gebruiken we het typisch Nederlandse poldermodel.
Doelstelling gehaald, en nu?
Dat de doelstelling om 15.000 jongeren te ondersteunen is gehaald, betekent niet dat er daarmee een einde komt aan het project. Ook in 2021 blijven we ons inzetten om jongeren te ondersteunen naar werk. De resultaten laten zien dat vrouwen en gemarginaliseerde jongeren ondervertegenwoordigd zijn. Daarom focussen we voor de resterende projectperiode op deze doelgroepen. Tegelijk zien we dat er nog ruimte is voor kwaliteitsverbetering van de vakscholen. Ook daar zal in 2021 meer aandacht voor zijn.
Daarnaast biedt de huidige situatie ruimte voor een goede voorbereiding op de afronding van het project. Achter de schermen wordt er gewerkt aan een aantal scenario’s om het werk na de projectperiode voort te zetten. Er zijn bijvoorbeeld contacten met de regering die vorig jaar werd gekozen. Zij heeft jeugdwerkgelegenheid hoog op de agenda staan. Momenteel zijn er eerste contacten tussen Job Booster en de regering over mogelijke samenwerking.
Nieuwe regio’s
In januari 2021 is een nieuw project gestart in de regio’s Sahel, Est en Centre Nord, in het oosten van het land. Dit Job Booster-project heeft eenzelfde aanpak. In deze drie regio’s, die zwaar getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering en terrorisme, liggen kansen voor jongeren in de agrarische sector.