Nepal is een van de armere landen ter wereld en economisch sterk afhankelijk van hulp en toerisme. Een verwoestende aardbeving in april 2015 heeft daarbij ook nog eens duizenden mensen gedood, dorpen platgedrukt en veel cultureel erfgoed tot ruïnes gereduceerd.
De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. Nepal kent vele kasten/etnische groepen, waaronder de bekende Tibetanen die in het noorden wonen. De officiële taal van Nepal is het Nepalees, dat door 44,6% van de bevolking wordt gesproken. Naast het Nepalees worden er nog meer dan honderd andere lokale talen en dialecten gesproken. Twee derde van de bevolking vanaf 5 jaar kan lezen en schrijven.
De meerderheid van de bevolking (81,3%) belijdt het hindoeïsme. De grondwet bepaalt dat Nepal een hindoekoninkrijk is, maar het hindoeïsme is er geen officiële staatsgodsdienst. Ook het boeddhisme is er belangrijk: 9% van de bevolking hangt deze religie aan. Hiernaast hangt 4,4% van de bevolking de islam aan en 1,4% is christen. Op 19 mei 2006 verklaarde het Huis van Afgevaardigden dat Nepal een seculier land is, ook al bleef het wel het enige officiële hindoeland in de wereld.