EYE

STERK VOOR WERK IN ETHIOPIË

Elk jaar ronden zo’n 2 miljoen Ethiopische jongeren hun opleiding af. Slechts een heel klein deel vindt een baan. Daarom maken heel veel jongeren de keuze om te vertrekken. Ze verlaten hun land, en jagen hun dromen elders na. Dat kan anders, want in Ethiopië zijn kansen genoeg. Met het project Sterk voor werk focussen we op deze jongeren. Via korte trainingen en arbeidsbemiddeling geven we hen perspectief in Ethiopië.

Schaduwkanten van migratie

Ethiopische jongeren vertrekken met het idee dat ze een beter leven gaan vinden, maar hun droom sluit lang niet altijd aan bij de werkelijkheid. Regelmatig krijgen migranten te maken met (seksuele) uitbuiting of mishandeling. Dat kan hen psychisch ernstig beschadigen. Uitbuiting gebeurt veel bij mensen die naar andere landen vertrekken, maar komt ook voor bij mensen die in eigen land migreren. Het is helemaal geen gegeven dat het migratieavontuur slaagt.

Migratie is zelden een individuele keuze. Jongeren worden vaak door hun ouders gestuurd om ergens anders geld te verdienen. Maar de gemeenschap is zich onvoldoende bewust van de risico’s en gevaren. De migrant zelf is heel kwetsbaar. Daarnaast verdwijnt met de jeugd de vitaliteit uit een gebied. Om de jongeren een geïnformeerde keuze te laten maken, zet het programma zich ook in voor eerlijke beeldvorming rondom migratie.

Dankzij het programma Sterk voor werk in Ethiopië vinden duizenden Ethiopische jongeren een nieuwe toekomst. Ze blijven in Ethiopië. Zodat ze kunnen bouwen aan een land dat toekomst heeft.

Doelstellingen

11000

jongeren verbeteren hun sociale en communicatieve vaardigheden

7000

jongeren zijn getraind in ondernemerschap en zakelijke vaardigheden

22000

vakschoolstudenten hebben hun studie afgerond

50

vakscholen zijn kwalitatief versterkt en verder uitgebreid

27000

jongeren vinden een baan of starten een eigen onderneming

Pijlers van Sterk voor Werk in Ethiopië

Het programma Sterk voor werk in Ethiopië is gebaseerd op drie pijlers.

1. Het werk in de gemeenschappen waar jongeren opgroeien. Sterke gemeenschappen zijn nodig en daar zetten de organisaties zich voor in, door trainingen te geven, bewustwording te creëren en concreet hulp te bieden, bijvoorbeeld als jongeren een kleine onderneming willen starten.

2. Inzet voor goede vakscholen, waar jongeren een opleiding volgen die aansluit bij behoefte in de markt. Daar investeren we in. Vanuit het programma zoeken we contact met (potentiële) werkgevers en doen we aan arbeidsbemiddeling. Zodat de juiste jongere op de juiste plek terechtkomt.

3. Mensen bij elkaar brengen die iets kunnen betekenen voor jongeren in zuidelijk Ethiopië. Dat betekent ook dat we bijvoorbeeld de overheid en overheidsinstellingen aanspreken op hun verantwoordelijkheid en actief met ze in gesprek gaan over mogelijkheden voor jongeren. We willen graag dat jongeren een toekomst in eigen land vinden.

Jongeren vertellen

Crisis op crisis, maar niet zonder hoop

Een tweede baan, minder maaltijden per dag, hun kinderen van school halen: het zijn drie keuzes die mensen soms moeten maken in reactie op de stijgende kosten voor levensonderhoud. Wereldwijd stijgen de prijzen voor voedsel en wordt het voor steeds meer mensen een uitdaging om in hun levensonderhoud te voorzien. We vroegen de families Pierre in Haïti, Kinda in Burkina Faso en Ray in Bangladesh de gevolgen voor hun gezinnen.
5 december 2022/door Erika Levering

30 zakken maïs: wat doe je daarmee?

Stel dat je dertig zakken maïs oogst, wat zou je daar mee doen? Boer Tatié Neya hoeft niet lang na te denken over het antwoord. Ook boer Issaka M’bapé Nacro heeft zijn antwoord klaar. De twee maisboeren uit Burkina Faso geven een vergelijkbaar antwoord: een deel bewaren om zelf te eten, de rest verkopen en het geld sparen of investeren.
5 december 2022/door Rudolf Mulderij

Duizenden brieven, een baby en bananenplanten | Elly blikt terug op 10 jaar vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger op het kantoor van Woord en Daad maakt Elly Vlot van alles mee. De afgelopen 10 jaar pakte ze duizenden brieven in, ze organiseert jaarlijks drive-ins, vlecht onderzetters van het touw van Bengaalse bananenplanten en blikt terug op bijzondere ontmoetingen, onder andere met baby Jedidja uit Burkina Faso. ‘Ik had al zoveel brieven en foto’s van buitenlandse kinderen in mijn handen gehad en nu had ik zelf zo’n kindje in m’n armen. Wat een bijzondere ervaring!’
5 december 2022/door Henriët Roseboom

‘Ik was analfabeet op gebied van elektra’

‘Toen ik naar de vakschool ging, wist ik bijna niets over elektriciteit,’ vertelt Ismaël Sereme. Hij herinnert zich dat een docent vroeg een combinatietang te pakken, maar dat hij geen idee had hoe die tang eruit ziet. Tijdens de opleiding aan de vakschool in Bobo Dioulasso, West-Burkina Faso, leerde hij het vak van elektricien. Na de opleiding ging hij aan de slag in deze sector. Daarmee verdient hij tussen de 40 en 60 euro per maand, afhankelijk van de opdrachten die hij heeft.
5 december 2022/door Rudolf Mulderij

Steun Sterk voor werk

Lokale partners van Woord en Daad

 

Financiële partners van EYE

 

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring