EYE

STERK VOOR WERK IN ETHIOPIË

Elk jaar ronden zo’n 2 miljoen Ethiopische jongeren hun opleiding af. Slechts een heel klein deel vindt een baan. Daarom maken heel veel jongeren de keuze om te vertrekken. Ze verlaten hun land, en jagen hun dromen elders na. Dat kan anders, want in Ethiopië zijn kansen genoeg. Met het project Sterk voor werk focussen we op deze jongeren. Via korte trainingen en arbeidsbemiddeling geven we hen perspectief in Ethiopië.

Schaduwkanten van migratie

Ethiopische jongeren vertrekken met het idee dat ze een beter leven gaan vinden, maar hun droom sluit lang niet altijd aan bij de werkelijkheid. Regelmatig krijgen migranten te maken met (seksuele) uitbuiting of mishandeling. Dat kan hen psychisch ernstig beschadigen. Uitbuiting gebeurt veel bij mensen die naar andere landen vertrekken, maar komt ook voor bij mensen die in eigen land migreren. Het is helemaal geen gegeven dat het migratieavontuur slaagt.

Migratie is zelden een individuele keuze. Jongeren worden vaak door hun ouders gestuurd om ergens anders geld te verdienen. Maar de gemeenschap is zich onvoldoende bewust van de risico’s en gevaren. De migrant zelf is heel kwetsbaar. Daarnaast verdwijnt met de jeugd de vitaliteit uit een gebied. Om de jongeren een geïnformeerde keuze te laten maken, zet het programma zich ook in voor eerlijke beeldvorming rondom migratie.

Dankzij het programma Sterk voor werk in Ethiopië vinden duizenden Ethiopische jongeren een nieuwe toekomst. Ze blijven in Ethiopië. Zodat ze kunnen bouwen aan een land dat toekomst heeft.

Doelstellingen

11000

jongeren verbeteren hun sociale en communicatieve vaardigheden

7000

jongeren zijn getraind in ondernemerschap en zakelijke vaardigheden

22000

vakschoolstudenten hebben hun studie afgerond

50

vakscholen zijn kwalitatief versterkt en verder uitgebreid

27000

jongeren vinden een baan of starten een eigen onderneming

Pijlers van Sterk voor Werk in Ethiopië

Het programma Sterk voor werk in Ethiopië is gebaseerd op drie pijlers.

1. Het werk in de gemeenschappen waar jongeren opgroeien. Sterke gemeenschappen zijn nodig en daar zetten de organisaties zich voor in, door trainingen te geven, bewustwording te creëren en concreet hulp te bieden, bijvoorbeeld als jongeren een kleine onderneming willen starten.

2. Inzet voor goede vakscholen, waar jongeren een opleiding volgen die aansluit bij behoefte in de markt. Daar investeren we in. Vanuit het programma zoeken we contact met (potentiële) werkgevers en doen we aan arbeidsbemiddeling. Zodat de juiste jongere op de juiste plek terechtkomt.

3. Mensen bij elkaar brengen die iets kunnen betekenen voor jongeren in zuidelijk Ethiopië. Dat betekent ook dat we bijvoorbeeld de overheid en overheidsinstellingen aanspreken op hun verantwoordelijkheid en actief met ze in gesprek gaan over mogelijkheden voor jongeren. We willen graag dat jongeren een toekomst in eigen land vinden.

Steun Sterk voor werk

Lokale partners van Woord en Daad

 

Financiële partners van EYE

 

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring