‘Jongeren verspillen hun energie en verliezen hun hoop. Ze verdienen niets met hun inspanning.’ Met die woorden schetst Hyacinthe Ndolenodji, projectmanager AgriJob Booster Tsjaad, de situatie waar jongeren in de regio’s Tandjile en Logone Occidental in leven. Hij vertelt over een recent bezoek aan deze regio’s in het zuiden van Tsjaad en de verhalen die hij daar hoorde.
‘We hebben met verschillende betrokken partijen gesproken over de samenwerking en meer uitleg gegeven over het project. Ook hebben we een aantal locaties bezocht waar we waterputten voor irrigatie kunnen aanleggen.’ Naast deze formelere bezoeken, die horen bij een nieuw project als AgriJob Booster Tsjaad, ontmoette Hyacinthe ook jongeren die mogelijk gesteund kunnen worden.
Verspilde energie
‘Veel jongeren zijn enthousiast en ze willen graag een onderneming starten, maar ze hebben vaak onvoldoende kennis hoe en waar ze hun oogst kunnen verkopen. Ook hebben ze vaak onvoldoende vakkennis om een commercieel bedrijf te starten.’ Deze jongeren beginnen een kleinschalig groenteteeltbedrijf, maar ze lopen al snel vast als ze de oogst willen verkopen. ‘Ze weten niet waar vraag is naar hun producten, daarom verkopen ze de oogst op de lokale markt. Soms tegen lage prijzen. Na een aantal van zulke ervaringen, geven ze het op. Deze jongeren verspillen hun energie en ze verliezen hun hoop door deze ervaringen.’
Plattelandsregio’s
De regio’s Tandjile en Logone Occidental zijn in veel opzichten vergelijkbaar. De mensen leven hier vooral van de landbouw. Elke regio heeft één grotere stad. Tegelijk zijn de regio’s relatief dichtbevolkt. In tegenstelling tot het noorden van het land is er veel water beschikbaar. Er stromen twee grote rivieren door de provincies en er is een grote hoeveelheid grondwater die jaarlijks in de regentijd wordt aangevuld.
Dankzij deze waterbronnen kunnen we de jonge boeren in het project ondersteunen met irrigatie van hun groentetuinen. Daardoor zal hun opbrengst stijgen en zullen ze het hele jaar de akkers kunnen bewerken. Een onderzoek dat in de afgelopen maanden is uitgevoerd concludeert dat er ruim voldoende (grond)water beschikbaar is voor de boeren.
Vruchtbare grond ongebruikt
De boeren in de regio hebben te weinig (financiële) capaciteit om gebruik te maken van de mogelijkheden voor irrigatie. ‘Jongeren zijn enthousiast, ze willen graag nieuwe dingen starten, maar ze hebben niet de technische en financiële capaciteit om zich te ontwikkelen.’ Door dat gebrek, zijn er veel boeren die maar een klein stuk van hun grond kunnen bewerken en net voldoende oogsten om hun gezin te voeden. De rest van de vruchtbare grond die ze bezitten, wordt niet gebruikt.
Naar de stad…
Voor jongeren uit deze regio’s is het aantrekkelijk om naar de hoofdstad N’djamena te reizen. ‘We zien dat de jongeren gevoelig zijn voor urbanisatie, maar het leven in de hoofdstad is compleet anders dan in deze regio’s.’ Veel jongeren zijn vroegtijdig gestopt met hun school of hebben helemaal geen onderwijs gehad. In sommige delen van Tandjile en Logone Occidental zijn zelfs nauwelijks scholen te vinden. Eenmaal in de hoofdstad moeten ze, op de toch al krappe arbeidsmarkt, de concurrentie aangaan met jongeren met een universitaire opleiding. Dat is een onmogelijke opgave.
AgriJob Booster
Met het project AgriJob Booster willen we de jongeren in Tandjile en Logone Occidental ondersteunen om in deze regio’s aan de slag te gaan. We zetten daarbij in op ondersteuning van jongeren in de groenteteelt en eierenproductie. In gesprekken met boeren hoorde Hyacinthe over de uitdagingen waar zij mee kampen. ‘Veel boeren vertelden dat het lastig is om goed zaad te kopen. Het beste zaad komt volgens hen uit Nederland, maar dat is de afgelopen twee jaar niet meer verkrijgbaar.’
Grote impact
Samen met de lokale organisaties is er de afgelopen maanden veel voorbereidend werk verzet. Zo willen we dat 40% van de jongeren die ondersteunt worden vrouw is. Om die doelstelling te halen werken we samen met de lokale vrouwennetwerkorganisatie CELIAF. Deze organisatie heeft rond de 800 leden die gespecialiseerd zijn in dit thema. Daarnaast volgden de partners een training over publiek-private samenwerking. Deze training werd georganiseerd door de RVO, die het project ondersteunt met een subsidie.
Naar verwachting start aan het einde van de zomer een grote campagne om het project onder de aandacht te brengen van de jongeren. Zij worden daarin uitgedaagd om een businessplan te presenteren. Uit deze inzendingen worden de eerste jongeren geselecteerd die vervolgens hun businessplan finetunen en een startup starten. Daarna volgt een coachingstraject waarbij de jonge ondernemer begeleid wordt door een ervaren ondernemer.
‘De steun van de donoren in Nederland heeft grote impact. De boeren kunnen maar vier tot vijf maanden per jaar op het land werken. In die maanden moeten ze een jaarsalaris verdienen. Met irrigatie kunnen ze twaalf maanden per jaar op het land werken. Dat is een enorme impact op de levens van deze gezinnen.’