AgriJob Booster Benin (juni 2021)

AgriJob Booster Benin ondersteunt jongeren naar een duurzaam inkomen. Daarbij focussen we eerst op werk in het departement Borgou in het noorden van Benin. Binnen Borgou focussen we op de regio’s N’Dali, Parakou, Sinendé, Bembèrèkè en Tchaourou. De cijfers over deze gemeenten laten zien dat hier veel verborgen werkloosheid is. Dat wil zeggen, jongeren hebben vaak een baantje, maar het is onder hun niveau en laag betaald.

Groenten en vee

Deze gemeenten zijn ook een belangrijk landbouwgebied in Benin. Op de vruchtbare grond kunnen allerlei gewassen verbouwd worden. Die oogst kan verkocht worden aan restaurants en hotels en op markten in de nabijgelegen steden. Veel jongeren gaan aan de slag in de groenteteelt, omdat er veel vraag is naar groenten en deze (vanwege de korte groeiperiode) voor een ondernemer erg interessant zijn.

Daarnaast houden ook veel jonge ondernemers zich bezig met pluimveehouderij, konijnenhouderij en veeteelt (schapen en geiten). Het project zet in op werkgelegenheid in de agrarische sector door ambitieuze jongeren te ondersteunen met het starten van een onderneming. Ook begeleiden we jongeren naar het vinden van werk.

AgriJob Booster netwerk

In december 2020 vond de officiële opening van het project plaats. In de eerste maanden van 2021 is er veel werk verzet. Er is vooral werk gemaakt van de naamsbekendheid van AgriJob Booster Benin om jongeren te werven, werkgevers te interesseren. Ook zijn er contacten gelegd met alle lokale en regionale autoriteiten, de vijf landbouwscholen die de landbouwtrainingen zullen geven, werkgeversorganisaties, private sector partijen en andere bedrijven en dorpsleiders te introduceren in AgriJob Booster Benin

Een stage is een mooie gelegenheid om werkervaring op te doen. daarmee is een stage een goede opstap naar werk. Vanuit AgriJob Booster zien we dat belang ook. In april startten drie stagiaires binnen het team ter ondersteuning van de drie regionale adviseurs die in het AgriJob Booster team werken in Benin. Zij zullen zich gedurende hun stageperiode het team ondersteunen. Met die werkervaring vergroten ze vervolgens weer hun eigen kans op werk.

Jongeren schrijven zich in

Ook is de inschrijving geopend voor jongeren die een onderneming willen starten of een baan zoeken. Uit de honderden inschrijvingen wordt een selectie gemaakt van jongeren die in 2021 ondersteunt worden. De achtergrond van al deze jongeren is anders. Vaak hebben ze een landbouwopleiding gevolgd, maar tijdens deze opleiding is er vrijwel geen aandacht voor ondernemerschap. In deze rapportage stellen we u graag voor aan drie jonge ondernemers: Marcus Ghislain, Matchoudo Alou en Donatien Olouranti Loko.

Philippe Akpaki, projectmanager van AgriJob Booster Benin, werd uitgenodigd om onze aanpak te presenteren voor een groep jongeren. Hij mocht dit doen tijdens een bijeenkomst om jongeren te inspireren. Dat was een mooie kans om de bekendheid van AgriJob Booster te vergroten en jongeren te laten zien welke kansen er liggen in de agrarische sector.

765

jonge ondernemers geselecteerd voor training en coaching

291

werkloze jongeren geselecteerd voor ondersteuning bij het vinden van een baan

Eerste jonge ondernemers geselecteerd

Sinds de officiële start van het project lopen het aantal aanmeldingen binnen. Jongeren met ondernemersambities werden opgeroepen om hun idee in te sturen. In de eerste maanden van 2021 stuurden 1.191 jongeren een plan voor een onderneming in. De plannen worden kritisch bekeken op een aantal punten, zoals of er werkgelegenheid kan ontstaan bij het bedrijf. Ook worden de jongeren geselecteerd op ondernemerseigenschappen. Niet iedereen is ondernemer, maar om succes te hebben zijn bepaalde eigenschappen een vereiste. Uit alle inzendingen zijn 765 jongeren (54% vrouwen) uit de vijf regio’s geselecteerd voor het coaching traject. Zij gaan eerst aan de slag om het businessplan verder uit te werken en concreet te maken. Afhankelijk van het type onderneming betekent dat ook een marktonderzoek doen en een prototype maken. Na dat traject starten de jongeren hun onderneming en worden ze gekoppeld aan een andere ondernemer die hen zes maanden coacht.

Jonge werkzoekenden geselecteerd

Niet iedereen heeft de capaciteit om een onderneming te starten, daarom richt AgriJob Booster Benin zich ook op jongeren die in loondienst willen. In de eerste maanden van het jaar schreven 453 jongeren zich in voor ondersteuning in het vinden van een baan. Net als bij de jonge ondernemers wordt er gekeken of de jongeren aan de minimale eisen van het profiel voldoen. 291 jongeren (21% vrouwen) werden geselecteerd. Zij zullen een korte training volgen die hen voorbereid op een baan. De inhoud van de training is afhankelijk van hun vooropleiding en de baan die ze krijgen. Verreweg de meeste werkzoekenden komen uit Parakou. Hier werden zo’n 150 jongeren geselecteerd. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat Parakou de hoofdstad is van het departement Borgou en de grootste stad in het noorden van Benin. De stad bruist van de economische activiteit.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring