Het is heet op de bouwplaats. De thermometer tikt in maart bijna de 40 graden aan op het heetst van de dag in Parakou, Benin. In een rap tempo schept Daniel (32 jaar) cement op een rij stenen. Hij strijkt de laag glad, zodat de muur verder gemetseld kan worden. Terwijl zijn medewerkers die klus op zich nemen, gaan wij met Daniel in de schaduw van een kleine boom zitten. Daar vertelt de jonge ondernemer zijn verhaal.
Als kleine jongen kon Daniel al genieten van de architectuur en het ontwerp van gebouwen en huizen. Niet verwonderlijk dat hij besloot de bouw in te gaan. ‘Ik heb in 2013 mijn opleiding tot metselaar aan de vakschool CEFOP afgerond. Daarna ben ik direct voor mezelf begonnen.’ De jongere broer van Daniel zit nog op school en met het inkomen dat hij verdient, ondersteunt Daniel zijn broertje. Maar dat is niet de enige reden dat Daniel als zelfstandig ondernemer aan de slag ging. ‘Ik ben er zeker van dat de zaken gedaan worden zoals ik dat wil.’ Op de bouwplaats lopen twee medewerkers en twee trainees van de vakschool.
Toenemende concurrentie
Hoewel er veel gebouwd wordt in Parakou, is er ook veel concurrentie tussen de bouwbedrijfjes. ‘Mijn unique selling point is mijn betrouwbaarheid,’ vertelt Daniel. ‘Als ik een contract getekend heb, dan lever ik af wat er is afgesproken. Het is ook heel belangrijk dat je de deadlines respecteert.’ Dat is ook belangrijk als het op samenwerking met andere partijen of met medewerkers aankomt. ‘Ik heb betrouwbare mensen, medewerkers en partners, nodig om mee samen te werken.’
Net als zoveel jonge ondernemers in Benin ontbreekt het ook Daniel aan kapitaal om te investeren in gereedschap. ‘Mijn omzet is niet hoog genoeg. Ik probeer te sparen, maar dat is niet makkelijk. Ik moet ook voor mijn vrouw en kinderen zorgen. Per jaar boekt Daniel en omzet van zo’n 1 tot 1,2 miljoen CFA (1.500 tot 2.100 euro). Met dat inkomen zorgt hij voor zijn vrouw, twee kinderen en zijn moeder. Ook biedt hij onderdak aan een jongen uit zijn geboortedorp die stageloopt in Parakou.
Huizen ontwerpen
Naast metselaar kan Daniel ook loodgieterswerk doen en staaldraad vlechten om gewapend beton te maken. Toch is hij nog lang niet uitgeleerd. ‘Ik heb zeker meer training nodig,’ vertelt hij vastberaden. ‘Ik moet vechten om het voor elkaar te krijgen, maar ik wil graag een training in ontwerpen volgen zodat ik een huis kan ontwerpen.’ Die ambitie ligt nog niet binnen bereik, maar Daniel blijft positief: ‘Ik ben dankbaar. Uiteindelijk zal ik mijn doel bereiken.’
Sinds vorig jaar is de vakschool CEFOP financieel onafhankelijk en heeft Woord en Daad de focus verlegt. In 2020 is het Agri Job Booster project gestart. Dit project ondersteunt jonge ondernemers om aan de slag te gaan in de agri-sector. De vakscholen in de regio leiden jongeren op met veel praktische kennis over veehouderij, groenteteelt en verwerken van producten. Ondernemen is in de trainingen onderbelicht, terwijl de meeste jongeren aangeven een bedrijf te willen starten. Job Booster ondersteun deze jongeren om succesvol hun bedrijf te beginnen.
Werk en Opleiding in Benin
Woord en Daad ondersteunt samen met lokale partnerorganisaties jongeren in het vinden van werk. Binnen Agri Job Booster Benin worden jongeren ondersteunt om een onderneming te starten of aan het werk te gaan in de agrisector. Deze sector biedt veel werkgelegenheid voor de jongeren. Samen met lokale landbouwscholen worden jongeren opgeleid.