Projectupdate EYE (nov. 2021)

Aynalem en Dereje droomden van een beter bestaan. Ze hadden een vergelijkbaar doel: naar het buitenland reizen, werk vinden en geld verdienen om een beter bestaan op te bouwen voor hun familie. De realiteit was weerbarstiger. Dereje overleefde een aanslag tijdens zijn illegale reis en keerde berooid terug naar huis. Aynalem reisde met een werkvisum naar Libanon, maar toen ze na 13 jaar terugkeerde, was de situatie nauwelijks verbeterd.

Duizenden jongeren

Tegegn wilde als kind graag leren, maar zijn droom viel in scherven toen hij niet naar de universiteit kon. Het zijn drie verhalen van jongeren uit Ethiopië die de uiteenlopende uitdagingen verbeelden waar hun generatie voor staat. Met het EYE-programma ondersteunen we deze jongeren om in Ethiopië een toekomst op te bouwen. We bieden trainingen, ondersteunen bij het vinden van werk en het starten van een onderneming en we geven voorlichting over de mogelijke gevaren van illegale migratie. In de eerste maanden van dit jaar konden we duizenden jongeren bereiken. We ondersteunden hen met vaktrainingen of een cursus ondernemerschap.

Vervolg EYE-project

2021 is het laatste jaar van het EYE-programma. Samen met onze partners werken we hard aan een vervolg voor dit succesvolle programma. In 2022 willen we de kernactiviteiten van het project doorzetten en in de zuidelijke corridor in Ethiopië nog honderden jongeren ondersteunen.  Ook zetten we in op het vasthouden van de resultaten voor de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan het voortzetten van de contacten tussen de vakscholen en de verschillende sectoren, zodat de link met de arbeidsmarkt verbeterd en het ondersteunen van groepen jonge ondernemers.

Tegelijk willen we dit jaar gebruiken om samen met de partners een nieuw programma voor te bereiden. In dit nieuwe programma, dat we medio 2023 hopen te starten, willen we samen met de partners de geleerde lessen uit de afgelopen jaren toepassen en meer inzetten op systeemverandering. Daarmee willen we nog meer de grondoorzaken van armoede en sociaaleconomische ongelijkheid aanpakken en een verandering in gang zetten waar de samenleving van profiteert.

Conflict in Ethiopië

Op 4 november 2020 startten de Ethiopische regeringstroepen een militaire interventie in Tigray, een noordelijke regio grenzend aan Sudan en Eritrea. De aanval volgde op steeds verder oplopende spanningen tussen de TPLF (Tigray People Liberation Front) die de regionale regering vormen en de nationale regering in Addis Abeba.

Noodtoestand

De afgelopen maanden is de burgeroorlog feller geworden. De strijders van het TLPF zijn bezig aan een opmars richting de hoofdstad Addis Abeba. De premier heeft burgers opgeroepen om tegen de rebellen te vechten. Inmiddels zijn er vele duizenden slachtoffers gevallen. Meer dan twee miljoen mensen zijn gevlucht. Er dreigt een hongersnood in het land, want de voedselprijzen stijgen flink en het is lastig om voedsel aan te voeren. In het land is de noodtoestand uitgeroepen.

Vooralsnog heeft het conflict nog geen directe gevolgen voor het EYE-programma, al zien we wel de indirecte gevolgen in bijvoorbeeld stijgende voedselprijzen. Woord en Daad is samen met onze partners een noodhulpcampagne gestart om de bevolking te ondersteunen.

Resultaten

(januari – juli 2021)

2.894

jongeren hebben een baan of een eigen onderneming een jaar na de training

(doel: 3.304)

381

jongeren volgden een soft skills training

(doel: 875)

1.016

jongeren zijn getraind in ondernemerschap en zakelijke vaardigheden

(doel: 835)

6.409

jongeren hebben hun vaktraining afgerond

(doel: 4.945)

5.672

jongeren voorgelicht over relevantie en noodzaak van vaktrainigen

(doel: 3.440)

Dereje’s zoektocht naar hoop: ‘talenten en doorzettingsvermogen om dat te bereiken’

‘Ik wist dat ik een verkeerde keuze gemaakt had toen ik Metema aankwam,’ vertelt Dereje. Toch weten zijn vrienden hem over te halen om de gevaarlijke reis voort te zetten. Hij was getuige van geweld en moest terugkeren naar Ethiopië. Nu is Dereje een jonge ondernemer. Hij vertelt over de migratieplannen, de desillusie die volgde en het bouwen aan een toekomst.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring