Het is vrijdag 17 mei. Zes Burkinezen maken zich op voor een dag gamen. Terwijl de een zijn muts wat verder over de oren trekt en de ander zijn jas goed dichtritst trotseren de mannen de Nederlandse kou. Deze zes zijn deel van het Drops4Crops project dat Woord en Daad uitvoert in Noord-Burkina Faso. Een project dat werkt aan efficiënt watergebruik en verbeterde productie onder kwetsbare boeren. In dit project wordt iets heel nieuws geintroduceerd: de game ‘Farming Forward’. De medewerkers van partnerorganistie ODE en boerencoöperatie ASPMY hebben er zin in!
Leren door te spelen
‘Een spel spelen, leert je om problemen op te lossen. Het zorgt voor plezier, terwijl je tegelijkertijd leert. En het geleerde blijft beter hangen, doordat je er actief mee bezig bent.’ Een aantal one-liners uit de introductie die Roef van Dijk de Burkinezen geeft bij de start van de dag. Van Dijk werkt voor Kucheza, een bedrijf dat trainingen ontwikkelt door middel van games. Vanuit Kucheza is een game ontwikkeld voor het Drops4Crops project. En de mannen van ASPMY en ODE gaan deze game vandaag spelen en aanscherpen.
De groep verzamelt zich rondom een pc. De game start met het invullen van het eigen boerenbedrijf. Hoeveel hectare heb je? Welke gewassen ga je waar verbouwen? En hoeveel geld heb je? Allemaal zaken die de speler invult. En dan gaat het groeiseizoen van start. In de game voorzie je gewassen met mest, pesticiden en/of water. En alles heeft een prijs. Het is levensecht; mest zorgt voor een betere opbrengst en te veel of te weinig water heeft invloed op de oogst. Na de oogst zien de boeren de marktprijs, kiezen ze of ze direct verkopen of eerst hun oogst opslaan en betalen ze voor verpakking en transport. Met het eerste geld dat ze verdienen kunnen ze investeringen doen of leningen afsluiten tegen verschillende rentepercentages. Keuzes te over dus.
Een gezamenlijk product
Tijdens het spelen van de game, kijken de zes Burkinezen niet stil toe. Ze denken kritisch mee met het spel en wijzen op verbeterpunten. Werme, de projectcoördinator vanuit ODE, merkt op dat het goed zou zijn als alle geschreven tekst ook te beluisteren is, zodat ook ongeletterden het spel kunnen spelen. En Victor, financiëel medewerker bij ASPMY, geeft aan dat er nog geen logica zit achter de veranderingen in de marktprijs terwijl dat in het echt wel zo is. Zo ligt de prijs gemiddeld genomen direct na de oogst laag en stijgt die geleidelijk als een gewas minder op de markt wordt aangeboden.
Na de trainingssessies nemen de mannen in tweetallen plaats achter pc’s om de game te gaan spelen. Bij vragen en opmerkingen schieten ze medewerkers van Kucheza aan. Intussen praat ik met een van de medewerkers van Kucheza over de game. Ze vertelt over de positieve ervaringen met traininggames in andere vergelijkbare projecten. ‘Boeren vinden het leuk op een pc of tablet bezig te zijn en iedereen wordt enthousiast van een spel. Door beslissingen te nemen en de gevolgen te zien, leren ze meer over de effecten die keuzes hebben. In het spel zien de boeren in een cashflow overzicht wat ze in een seizoen aan wat hebben uitgegeven en wat er is verdiend. Dat geeft veel inzicht!’
Een uitdaging voor jong en oud
Na seizoen één is het spel niet afgelopen. De boeren kunnen door met volgende seizoenen en elk jaar is er meer mogelijk. Het Drops4Crops team verwacht dat deze game de agrarische productie in het project een impuls gaat geven. De jonge en oudere generatie kunnen samen de uitdaging op hun stuk land aangaan, zowel op het scherm als in de werkelijkheid. En dat kan grote gevolgen hebben als kwetsbare families hun inkomsten zien toenemen, doordat ze betere keuzes maken.
Via deze link ziet u een filmpje over de game ‘Farming Foward’. En door hier te klikken vindt u meer over het project Drops4Crops.