Etenesh maakt prachtige aardewerken potten, waaruit de traditionele Ethiopische koffie wordt geschonken. Zeven dagen per week zit ze in een hal, samen met andere vrouwen en hun kinderen. Per dag maakt ze tien potten, die ze in het weekend verkoopt voor 20 birr per stuk. Dat lijkt een goed inkomen, totdat je de materiaalkosten van de pot ervan aftrekt. Het is niet genoeg om haar kinderen elke dag naar school te laten gaan. Ze moet haar kinderen daarom twee keer per week meenemen naar de werkhal. Ze werken met haar mee op de harde grond, zodat er meer geld verdiend kan worden.
Kinderarbeid en -uitbuiting komt in Ethiopië op grote schaal voor. Een combinatie van armoede, familieproblemen én hiaten in de wetgeving zorgt ervoor dat kinderen vaak worden ingezet om geld te verdienen. Of de straat op worden gestuurd om voor zichzelf te zorgen. Deze kwetsbare kinderen worden regelmatig lichamelijk of mentaal mishandeld. Door de vele factoren die een rol spelen, pakken we dit probleem met een breed scala aan partners aan. Zo werken we samen met de politie, die kinderen in gevaarlijke situaties kan identificeren en hen naar een veilige plek kan brengen. We werken met partners die deze veilige plek bieden in de vorm van een opvanghuis en de kinderen voorbereiden op terugkeer naar hun familie. Maar misschien is het belangrijkst wel de bewustwording in de samenleving hoe schadelijk deze gang van zaken kan zijn voor een kind. We willen de keten van het gedogen en wegkijken bij kinderarbeid doorbreken en veranderen.
Armoede aanpakken
Eén van de oorzaken van kinderarbeid is armoede. Doordat ouders onvoldoende inkomen hebben, kunnen de kinderen niet naar school maar moeten ze werken. Met dit project stimuleren we ouders om een bedrijf te starten en ondersteunen we hen hierbij.
Net naast de grootste markt van Afrika verzamelt een groep moeders zich op kleurrijke krukjes. Shewit vertelt: ‘Zes dagen per week maken we eten en koffie voor de mensen die voorbij lopen. Onze inkomsten investeren we weer in ons bedrijf. Voor veel van ons is dit de eerste keer dat we geld verdienen.’
Met trainingen en banen met goede arbeidsomstandigheden hoeven moeders als Etenesh niet meer met hun kinderen op de harde grond te werken. De combinatie van problemen die aan de grondslag ligt van kinderuitbuiting, moet ook met verschillende oplossingen worden aangepakt. Ephrem Shiferaw, senior programma-adviseur in Ethiopië: ‘Elk van de partners is geselecteerd op basis van hun toegevoegde waarde en rol in het programma. De werkzaamheden van de ene partner vullen de werkzaamheden van de andere partners in het consortium aan. Een dergelijke samenstelling van partners is van groot belang voor de aanpak van het complexe, multidimensionale en veelzijdige probleem dat kindslavernij is.’
Meer over dit project
Ieder kind is het waard om op te groeien in vrijheid. Helaas zitten wereldwijd miljoenen kinderen gevangen in een systeem van moderne slavernij. Bijvoorbeeld in Ethiopië, waar een combinatie van armoede, familieproblemen én hiaten in de wetgeving leidt tot uitbuiting van kinderen. Daarom werkt Woord en Daad, samen met een consortium van lokale partners, aan de bestrijding van moderne slavernij door de ketens van kinderarbeid en uitbuiting in Ethiopië te doorbreken.