Boeren Sierra Leone met rug tegen muur

Mango en rijst geven boeren in Sierra Leone toekomst

Veel boeren in Sierra Leone leven in armoede en kunnen amper het hoofd boven water houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mango en rijstboeren in het land. Een onnodige situatie, want het land is vruchtbaar en geeft een goede oogst. Woord en Daad ondersteunt de mango- en rijstboeren om hun oogst te verbeteren. Alleen een grotere oogst is niet genoeg, de mango’s en rijst moeten ook verkocht worden. Binnen dit project verbinden we de mangoboeren met  een sapfabriek en de rijstboeren met een rijstmolen. Deze bedrijven kopen de oogst tegen een eerlijke prijs. Dankzij deze bedrijven ontvangen de boeren een duurzaam inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

Rijstboeren in hongerval

Het verloop van de seizoenen en de (extreem) lage prijzen die tussenhandelaren bieden, vormen een val voor de rijstboeren. Tussen april en juli hebben de boeren al wel gezaaid, maar raakt de voorraad van de voorgaande oogst op. Pas in december kunnen de boeren weer rijst oogsten van hun velden. Geld om voedsel te kopen is er vaak niet. Een periode van honger is het gevolg.

In samenwerking met lokale partnerorganisaties, bieden we deze boeren een betere toekomst. Enerzijds krijgen de boeren trainingen om de productie te vergroten. Deze grotere oogst kunnen de boeren verkopen. Tussenhandelaren bieden vaak een extreem lage prijs. Daarom werken we samen met een lokale rijstfabriek. Deze fabriek biedt de boeren wel een eerlijke prijs. Met deze aanpak ontsnappen rijstboeren uit de hongerval.

Boeren vertellen:

Lessenmarathon Hoornbeeck levert ruim € 27.000 op voor Sri Lanka

Op het Hoornbeeck in Gouda hebben ze een fantastische lessenmarathon achter de rug. Het doel: waardig werk voor jongeren en jongvolwassenen in Sri Lanka.
28 november 2022/door Henriët Roseboom

Boeren voor een studie

Stevige koeien met grote hoorns lopen rond Nestor Njerba (18 jaar) terwijl de jonge boer vertelt over zijn toekomstplannen. Hij verbouwt sesamzaad om zijn schoolgeld te betalen. De landbouw is voor hem een manier om zijn droom na te jagen.
28 november 2022/door Rudolf Mulderij

De impact van bijen: sociaal, ecologisch en economisch

Paulina Melon uit Karamoja weet het zeker: bijenhouden zal haar leven veranderen. Ze woont in één van de armste regio’s van Oeganda en is één van de duizenden imkers in Oeganda die profiteren van het Busy Bees programma. In dit artikel reizen we langs vluchtelingen in Rhino Camp en koffieboeren in Centraal-Oeganda.
28 november 2022/door Rudolf Mulderij

Woord en Daad verhoogt de sponsorbijdrage per D.V. 1 januari 2023

We merken het allemaal in onze portemonnee: sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen flink gestegen. Wereldwijd worden de allerarmsten nu opnieuw het hardst getroffen. Ook in onze sponsorprojecten merken we dat de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen het welzijn van de kinderen en hun gezin bedreigt. Het lukt onze lokale partnerorganisaties niet meer om van de huidige sponsorbijdrage per maand alle nodige steun aan de kinderen te geven. We hebben daarom moeten besluiten de sponsorbijdrage van een aantal projecten te verhogen. 
25 november 2022/door Erika Levering

Julian wint prijs met puzzel in Werelddelen

Wat was hij verrast door de post die hij kreeg van Woord en Daad! Julian van Popering maakte de puzzel in Werelddelen en won hiermee een vliegtuigje. Zijn moeder stuurde ons deze foto toe. Wat leuk, Julian! Fijn dat je zo betrokken bent bij Woord en Daad!
24 november 2022/door Henriët Roseboom

Mangoboeren met rug tegen muur

Ook de mangoboeren staan met de rug tegen de muur. Vanuit de kleine dorpjes op het platteland is de markt in de stad te ver weg om de mango’s te verkopen. Daarom ligt een groot deel van de oogst te verrotten onder de bomen. Daarmee lopen de boeren inkomsten mis en gaat veel voedsel verloren.

Woord en Daad werkt samen met de enige sapfabriek in Sierra Leone. We ondersteunen de boeren en geven hun training, bijvoorbeeld in het selecteren van rijp fruit voor de fabriek. De sapfabrikant koopt de mango’s tegen een eerlijke prijs op en verwerkt het fruit tot sap. De boeren krijgen daarmee een stabiel inkomen en minder mango’s belanden op de afvalhoop.

10

Dagloon van een veldwerker

35

Training van één boer

150

Opzetten van een boerengroep

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring