Boeren Sierra Leone met rug tegen muur

Mango en rijst geven boeren in Sierra Leone toekomst

Veel boeren in Sierra Leone leven in armoede en kunnen amper het hoofd boven water houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mango en rijstboeren in het land. Een onnodige situatie, want het land is vruchtbaar en geeft een goede oogst. Woord en Daad ondersteunt de mango- en rijstboeren om hun oogst te verbeteren. Alleen een grotere oogst is niet genoeg, de mango’s en rijst moeten ook verkocht worden. Binnen dit project verbinden we de mangoboeren met  een sapfabriek en de rijstboeren met een rijstmolen. Deze bedrijven kopen de oogst tegen een eerlijke prijs. Dankzij deze bedrijven ontvangen de boeren een duurzaam inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

Rijstboeren in hongerval

Het verloop van de seizoenen en de (extreem) lage prijzen die tussenhandelaren bieden, vormen een val voor de rijstboeren. Tussen april en juli hebben de boeren al wel gezaaid, maar raakt de voorraad van de voorgaande oogst op. Pas in december kunnen de boeren weer rijst oogsten van hun velden. Geld om voedsel te kopen is er vaak niet. Een periode van honger is het gevolg.

In samenwerking met lokale partnerorganisaties, bieden we deze boeren een betere toekomst. Enerzijds krijgen de boeren trainingen om de productie te vergroten. Deze grotere oogst kunnen de boeren verkopen. Tussenhandelaren bieden vaak een extreem lage prijs. Daarom werken we samen met een lokale rijstfabriek. Deze fabriek biedt de boeren wel een eerlijke prijs. Met deze aanpak ontsnappen rijstboeren uit de hongerval.

Boeren vertellen:

Feedback over heel de wereld

Misschien heeft u recent de vraag in uw mail ontvangen: ‘Hoe waarschijnlijk is het dat u bij Woord en Daad betrokken blijft de komende jaren?’ We vinden het heel belangrijk om feedback te krijgen van u als betrokkene bij ons werk. Maar weet u dat we soortgelijke vragen ook stellen aan onze partners in het Zuiden? Zij staan rechtstreeks in contact met de mensen voor wie wij ons werk doen: de boer, de onderwijzer, de jongere etc. Benieuwd wat hun antwoorden zijn, en welke inzichten dit oplevert?
29 november 2021/door Janita Kranendonk

Rosalie haalt geld op voor Haïti met vliegtuigbouwplaat

We kregen dit mooie bericht met foto van Rosalie. Afgelopen maand heeft zij goed haar best gedaan met de vliegtuigbouwplaat. Ze heeft hem mooi gekleurd, in elkaar geknutseld en geld opgehaald, maar liefst € 44,15! Dit bedrag is bestemd voor noodhulp en wederopbouw in Haïti. Wat heb jij een prachtig vliegtuig geknutseld, Rosalie! En je hebt daarmee heel veel geld opgehaald, zeg. Heel fijn, dankjewel!
29 november 2021/door Henriët Roseboom

Sami* vluchtte van huis, maar is nu weer terug

Sami* woont in het zuiden van Ethiopië, in de regio Wolaita. Hij woont daar samen met zijn vader, moeder, broer en zus en gaat naar school. Tot zover een heel normaal verhaal. Maar in de afgelopen maanden zag het leven van Sami er heel anders uit en heeft hij veel meegemaakt.
26 november 2021/door Erika Levering

Werelddag stories | In gesprek met… Hannah Neele

‘Ik geloof heel sterk dat er geen enkel menselijk verschil zit tussen mijzelf en de allerarmsten. Natuurlijk hebben we andere leefomstandigheden, maar dat maakt je niet minder of meer dan een ander. Vanuit die overtuiging doe ik mijn werk.’ We spreken onze collega Hannah Neele (27) die druk bezig is met de voorbereidingen van de online Werelddag D.V. 29 januari 2022.
26 november 2021/door Erika Levering

Claudine: ‘Ik heb nu een uniform en rugzak, dat maakt me trots’

Claudine was 12 jaar toen ze in contact kwam met Restavek Freedom. Die ontmoeting veranderde haar leven! Claudine vertelt: 'Naar school kunnen gaan, geeft me het gevoel dat ik een mens ben zoals iedereen.'
26 november 2021/door Erika Levering

Mangoboeren met rug tegen muur

Ook de mangoboeren staan met de rug tegen de muur. Vanuit de kleine dorpjes op het platteland is de markt in de stad te ver weg om de mango’s te verkopen. Daarom ligt een groot deel van de oogst te verrotten onder de bomen. Daarmee lopen de boeren inkomsten mis en gaat veel voedsel verloren.

Woord en Daad werkt samen met de enige sapfabriek in Sierra Leone. We ondersteunen de boeren en geven hun training, bijvoorbeeld in het selecteren van rijp fruit voor de fabriek. De sapfabrikant koopt de mango’s tegen een eerlijke prijs op en verwerkt het fruit tot sap. De boeren krijgen daarmee een stabiel inkomen en minder mango’s belanden op de afvalhoop.

10

Dagloon van een veldwerker

35

Training van één boer

150

Opzetten van een boerengroep

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer