Boeren Sierra Leone met rug tegen muur

Mango en rijst geven boeren in Sierra Leone toekomst

Veel boeren in Sierra Leone leven in armoede en kunnen amper het hoofd boven water houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mango en rijstboeren in het land. Een onnodige situatie, want het land is vruchtbaar en geeft een goede oogst. Woord en Daad ondersteunt de mango- en rijstboeren om hun oogst te verbeteren. Alleen een grotere oogst is niet genoeg, de mango’s en rijst moeten ook verkocht worden. Binnen dit project verbinden we de mangoboeren met  een sapfabriek en de rijstboeren met een rijstmolen. Deze bedrijven kopen de oogst tegen een eerlijke prijs. Dankzij deze bedrijven ontvangen de boeren een duurzaam inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

Rijstboeren in hongerval

Het verloop van de seizoenen en de (extreem) lage prijzen die tussenhandelaren bieden, vormen een val voor de rijstboeren. Tussen april en juli hebben de boeren al wel gezaaid, maar raakt de voorraad van de voorgaande oogst op. Pas in december kunnen de boeren weer rijst oogsten van hun velden. Geld om voedsel te kopen is er vaak niet. Een periode van honger is het gevolg.

In samenwerking met lokale partnerorganisaties, bieden we deze boeren een betere toekomst. Enerzijds krijgen de boeren trainingen om de productie te vergroten. Deze grotere oogst kunnen de boeren verkopen. Tussenhandelaren bieden vaak een extreem lage prijs. Daarom werken we samen met een lokale rijstfabriek. Deze fabriek biedt de boeren wel een eerlijke prijs. Met deze aanpak ontsnappen rijstboeren uit de hongerval.

Boeren vertellen:

Jubileuminterview: Eén van de… sponsorkinderen en sponsors van toen

Door: Erika Levering, communicatiemedewerker

De 37-jarige Nébié Seydou uit Burkina Faso is dagelijks…
24 maart 2023/door Janita Kranendonk

Waterakkoord | bekijk de video

Langs de Awash werken we met een heel aantal partijen samen om te zorgen voor een eerlijke verdeling en een geïntegreerd beheer van de schaarse watervoorraden. Bekijk de film voor meer informatie.
23 maart 2023/door Jacoline de Kruijf

Cristian (27) geeft rekenen in Guatemala

Cristian (27) geeft rekeken op het Instituto Tecnologico Santa Maria in Guatemala. 'De leerlingen in mijn klas hebben soms geen hoop of doelen in hun leven, maar via het sponsorprogramma krijgen zij toch kansen en ontdekken ze wat ze willen. Ook ik ben dankbaar dat ik die kansen krijg.'
22 maart 2023/door Erika Levering

Niet normaal, mensen | Column Rina Molenaar

‘Dit is niet normaal, mensen!’ Dat was de reactie van Caroline van der Plas na haar grootse overwinning afgelopen week. ‘Dit is niet normaal… maar het is wel normaal’, haastte ze zich te zeggen. ‘Want wij zijn allemaal heel normale mensen en al die mensen die op ons hebben gestemd zijn normale burgers.’
22 maart 2023/door Ton Put

Bijen tussen de cashews in Sierra Leone

In 2022 plaatste partnerorganisatie Mel-O 100 bijenkasten bij cashewboeren in Rogbaneh. Met Cashing in on Cashew ondersteunen we, onder andere samen met Mel-O, cashewboeren in Sierra Leone. Met deze 100 bijenkasten startten we een pilot om de impact van bijen op de bestuiving van de cashews te onderzoeken. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van bloesem en een goede bestuiving levert een betere cashewnoot op. Dat ziet de boer terug in de prijs die hij ontvangt. Met deze pilot onderzoeken we hoe groot die impact is voor cashewboeren in Sierra Leone. Ook hebben de boeren een extra inkomen dankzij de verkoop van honing in bijenwas. De eerste resultaten laten zien dat de cashewbomen rond de bijenkasten voller in bloei staan dan de andere bomen.
22 maart 2023/door Rudolf Mulderij

Mangoboeren met rug tegen muur

Ook de mangoboeren staan met de rug tegen de muur. Vanuit de kleine dorpjes op het platteland is de markt in de stad te ver weg om de mango’s te verkopen. Daarom ligt een groot deel van de oogst te verrotten onder de bomen. Daarmee lopen de boeren inkomsten mis en gaat veel voedsel verloren.

Woord en Daad werkt samen met de enige sapfabriek in Sierra Leone. We ondersteunen de boeren en geven hun training, bijvoorbeeld in het selecteren van rijp fruit voor de fabriek. De sapfabrikant koopt de mango’s tegen een eerlijke prijs op en verwerkt het fruit tot sap. De boeren krijgen daarmee een stabiel inkomen en minder mango’s belanden op de afvalhoop.

10

Dagloon van een veldwerker

35

Training van één boer

150

Opzetten van een boerengroep

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring