Boeren Sierra Leone met rug tegen muur

Mango en rijst geven boeren in Sierra Leone toekomst

Veel boeren in Sierra Leone leven in armoede en kunnen amper het hoofd boven water houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mango en rijstboeren in het land. Een onnodige situatie, want het land is vruchtbaar en geeft een goede oogst. Woord en Daad ondersteunt de mango- en rijstboeren om hun oogst te verbeteren. Alleen een grotere oogst is niet genoeg, de mango’s en rijst moeten ook verkocht worden. Binnen dit project verbinden we de mangoboeren met  een sapfabriek en de rijstboeren met een rijstmolen. Deze bedrijven kopen de oogst tegen een eerlijke prijs. Dankzij deze bedrijven ontvangen de boeren een duurzaam inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

Rijstboeren in hongerval

Het verloop van de seizoenen en de (extreem) lage prijzen die tussenhandelaren bieden, vormen een val voor de rijstboeren. Tussen april en juli hebben de boeren al wel gezaaid, maar raakt de voorraad van de voorgaande oogst op. Pas in december kunnen de boeren weer rijst oogsten van hun velden. Geld om voedsel te kopen is er vaak niet. Een periode van honger is het gevolg.

In samenwerking met lokale partnerorganisaties, bieden we deze boeren een betere toekomst. Enerzijds krijgen de boeren trainingen om de productie te vergroten. Deze grotere oogst kunnen de boeren verkopen. Tussenhandelaren bieden vaak een extreem lage prijs. Daarom werken we samen met een lokale rijstfabriek. Deze fabriek biedt de boeren wel een eerlijke prijs. Met deze aanpak ontsnappen rijstboeren uit de hongerval.

Boeren vertellen:

Rupsje nooitgenoeg | Duurzame vooruitgang

Duurzaamheid en vooruitgang lijken heel goed samen te gaan. Tegelijkertijd vergroten ze ons niveau van welvaart én gaan we beter om met Gods schepping.
30 juni 2022/door Hannah Neele

‘Investeren in vrouwen heeft meer impact op gezin’

‘AgriJob Booster doorbreekt stereotypen in sectoren, zoals dat van varkenshouder. Dat beroep was in onze gemeenschap alleen voor mannen,’ vertelt Josiane Vodounou (30 jaar) terwijl ze naar haar biggen kijkt. De jonge Beninese is één van de jonge ondernemers die vorig jaar door AgriJob Booster werden ondersteunt. Projectmanager Philippe Akpaki vertelt over de uitdagingen om de stereotypen te doorbreken.
30 juni 2022/door Rudolf Mulderij

3 vragen over trainingen van AgriJob Booster Benin

Met AgriJob Booster ondersteunen we startende ondernemers in de agrarische sector. Zij krijgen een training en coaching bij het starten van hun bedrijf. Hoe ziet dat trainings- en coaching traject eruit? Hoe worden de trainers ondersteunt? En waarom investeerden we in mobiele trainingen? Projectmanager Philippe Akpaki beantwoordt drie vragen over de trainingen.
29 juni 2022/door Rudolf Mulderij

Werelddelen – de Podcast | Afl 7: Van Gorinchem naar India

In de drukke kringloopwinkel in Gorinchem maken 80 vrijwilligers zich hard voor goede banen in India. En al die spulletjes die over de toonbank gaan hebben grote impact: 400 jongeren vonden afgelopen jaar in India een goede baan. In deze nieuwe aflevering van Werelddelen – de Podcast hoort u hoe dat in zijn werk gaat. Luistert u mee?
29 juni 2022/door Jacoline de Kruijf

Honorés bedrijf groeit dankzij investering

In 2020 ontmoetten we kleermaker Honoré uit Tsjaad. De jonge ondernemer maakt lange dagen om alle bestellingen op tijd te leveren. ‘Het is belangrijk hoe je de klanten ontvangt, dat je snel werkt en dat je afspraken nakomt. Ik geef de klanten extra aandacht en als ik zeg dat de kleren over twee dagen klaar zijn, dan is dat ook zo,’ vertelt hij destijds.
29 juni 2022/door Rudolf Mulderij

Mangoboeren met rug tegen muur

Ook de mangoboeren staan met de rug tegen de muur. Vanuit de kleine dorpjes op het platteland is de markt in de stad te ver weg om de mango’s te verkopen. Daarom ligt een groot deel van de oogst te verrotten onder de bomen. Daarmee lopen de boeren inkomsten mis en gaat veel voedsel verloren.

Woord en Daad werkt samen met de enige sapfabriek in Sierra Leone. We ondersteunen de boeren en geven hun training, bijvoorbeeld in het selecteren van rijp fruit voor de fabriek. De sapfabrikant koopt de mango’s tegen een eerlijke prijs op en verwerkt het fruit tot sap. De boeren krijgen daarmee een stabiel inkomen en minder mango’s belanden op de afvalhoop.

10

Dagloon van een veldwerker

35

Training van één boer

150

Opzetten van een boerengroep

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer