Boeren Sierra Leone met rug tegen muur

Mango en rijst geven boeren in Sierra Leone toekomst

Veel boeren in Sierra Leone leven in armoede en kunnen amper het hoofd boven water houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mango en rijstboeren in het land. Een onnodige situatie, want het land is vruchtbaar en geeft een goede oogst. Woord en Daad ondersteunt de mango- en rijstboeren om hun oogst te verbeteren. Alleen een grotere oogst is niet genoeg, de mango’s en rijst moeten ook verkocht worden. Binnen dit project verbinden we de mangoboeren met  een sapfabriek en de rijstboeren met een rijstmolen. Deze bedrijven kopen de oogst tegen een eerlijke prijs. Dankzij deze bedrijven ontvangen de boeren een duurzaam inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

Rijstboeren in hongerval

Het verloop van de seizoenen en de (extreem) lage prijzen die tussenhandelaren bieden, vormen een val voor de rijstboeren. Tussen april en juli hebben de boeren al wel gezaaid, maar raakt de voorraad van de voorgaande oogst op. Pas in december kunnen de boeren weer rijst oogsten van hun velden. Geld om voedsel te kopen is er vaak niet. Een periode van honger is het gevolg.

In samenwerking met lokale partnerorganisaties, bieden we deze boeren een betere toekomst. Enerzijds krijgen de boeren trainingen om de productie te vergroten. Deze grotere oogst kunnen de boeren verkopen. Tussenhandelaren bieden vaak een extreem lage prijs. Daarom werken we samen met een lokale rijstfabriek. Deze fabriek biedt de boeren wel een eerlijke prijs. Met deze aanpak ontsnappen rijstboeren uit de hongerval.

Boeren vertellen:

Sterk voor Werk mikt op 1 miljoen jongeren aan het werk

Trots en onbevredigd. Met die twee woorden omschrijft Ephrem Shiferaw, Programma Adviseur van Woord en Daad in Ethiopië, de resultaten van Sterk voor Werk (EYE-programma). Met dat programma ondersteunen we sinds 2017 Ethiopische jongeren naar een inkomen. Trots en onbevredigd: Wat bedoelt Ephrem daar mee en hoe kunnen we Sterk voor Werk aanpassen zodat het wel een bevredigend gevoel geeft?
22 september 2023/door Rudolf Mulderij

Kringloopvrijwilliger Ad de Blaeij woonde en werkte jaren op Haïti

Ad de Blaeij werkte, samen met zijn vrouw Coby, bijna 30 jaar op Haïti. Nu hij met pensioen is, is hij vrijwilliger in de Woord en Daad-kringloopwinkel in Ochten – want ‘Woord en Daad laat me toch niet helemaal los’. In dit jubileumjaar vroegen we hem terug te blikken op de jaren in het buitenland. ‘Veel van het werk hebben we in de praktijk moeten leren.’
12 september 2023/door Ton Put

Q&A Samen naar school | Ruben (9) uit Nederland en Edward (10) uit Colombia

'Edward is op dezelfde dag geboren als mijn zus. Ze zijn ook even oud. Dat vind ik heel bijzonder.' De Nederlandse Ruben is sponsorvriend van Edward uit Colombia. Hoewel ze in verschillende werelddelen wonen, lijken hun levens meer op elkaar dan je misschien zou denken. Ze staan 's ochtends vroeg op, krijgen op school christelijk onderwijs en hebben toekomstdromen. Ver weg van elkaar, maar toch: samen naar school!
6 september 2023/door Erika Levering

Als je kiest, kies dan goed | Column Rina Molenaar

We zaten buiten op het terras met een prachtig uitzicht over het water. De ambiance van het restaurant was weldadig en het eten was als een zalfje op je tong. Tegenover me zat een goede vriendin die me lachend aankeek. Ik slaakte een zucht van ontspanning en zei: „Zo’n locatie kun jij alleen maar uitkiezen. Hoe kom je er weer bij?”
6 september 2023/door Ton Put

Nieuw huis dankzij honing

‘Daar,’ Rosemary Natu (36 jaar) wijst naar de bomenrij enkele tientallen meters verderop. Op het eerste oog lijkt er niets bijzonders te zien, maar als je langer kijkt ontdek je afwijkende ‘boomstammen’ tussen de struiken. De ‘boomstammen’ liggen horizontaal en de zijkanten zijn afgesloten met een stuk metaal: bijenkasten.  
6 september 2023/door Rudolf Mulderij

Mangoboeren met rug tegen muur

Ook de mangoboeren staan met de rug tegen de muur. Vanuit de kleine dorpjes op het platteland is de markt in de stad te ver weg om de mango’s te verkopen. Daarom ligt een groot deel van de oogst te verrotten onder de bomen. Daarmee lopen de boeren inkomsten mis en gaat veel voedsel verloren.

Woord en Daad werkt samen met de enige sapfabriek in Sierra Leone. We ondersteunen de boeren en geven hun training, bijvoorbeeld in het selecteren van rijp fruit voor de fabriek. De sapfabrikant koopt de mango’s tegen een eerlijke prijs op en verwerkt het fruit tot sap. De boeren krijgen daarmee een stabiel inkomen en minder mango’s belanden op de afvalhoop.

10

Dagloon van een veldwerker

35

Training van één boer

150

Opzetten van een boerengroep

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring