fbpx

Boeren Sierra Leone met rug tegen muur

Mango en rijst geven boeren in Sierra Leone toekomst

Veel boeren in Sierra Leone leven in armoede en kunnen amper het hoofd boven water houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mango en rijstboeren in het land. Een onnodige situatie, want het land is vruchtbaar en geeft een goede oogst. Woord en Daad ondersteunt de mango- en rijstboeren om hun oogst te verbeteren. Alleen een grotere oogst is niet genoeg, de mango’s en rijst moeten ook verkocht worden. Binnen dit project verbinden we de mangoboeren met  een sapfabriek en de rijstboeren met een rijstmolen. Deze bedrijven kopen de oogst tegen een eerlijke prijs. Dankzij deze bedrijven ontvangen de boeren een duurzaam inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

Rijstboeren in hongerval

Het verloop van de seizoenen en de (extreem) lage prijzen die tussenhandelaren bieden, vormen een val voor de rijstboeren. Tussen april en juli hebben de boeren al wel gezaaid, maar raakt de voorraad van de voorgaande oogst op. Pas in december kunnen de boeren weer rijst oogsten van hun velden. Geld om voedsel te kopen is er vaak niet. Een periode van honger is het gevolg.

In samenwerking met lokale partnerorganisaties, bieden we deze boeren een betere toekomst. Enerzijds krijgen de boeren trainingen om de productie te vergroten. Deze grotere oogst kunnen de boeren verkopen. Tussenhandelaren bieden vaak een extreem lage prijs. Daarom werken we samen met een lokale rijstfabriek. Deze fabriek biedt de boeren wel een eerlijke prijs. Met deze aanpak ontsnappen rijstboeren uit de hongerval.

Boeren vertellen:

Muffins en speculaas van Yarod

Yarod (5) en zijn pleegmoeder hebben in de week van dankdag de dankdagkalender gebruikt en zijn ook…
24 november 2020/door Ton Put

Column – Over regenlaarzen, kapmessen en waardeketens 

Wat haar uitdagingen zijn? ‘Regenlaarzen tegen de slangen en een kapmes omdat ik die verloren ben.’ Toen ik dit hoorde was mijn eerste gedachte: nou, dan geven we dat toch aan haar? Maar mijn gedachten gingen verder. Is Adama wel echt geholpen als ze dit krijgt?  
23 november 2020/door Rudolf Mulderij

Orkaan Vamco treft centers op de Filipijnen

Op woensdag 11 november en donderdag 12 november 2020 is orkaan Vamco (Ulysses) over de Filipijnen geraasd. De harde wind en zware regenval hebben voor veel schade gezorgd: door overstromingen en aardverschuivingen zijn honderden huizen beschadigd en sommigen zelfs volledig verwoest.
20 november 2020/door Erika Levering

Lina: Vroeger sponsorkind, nu docent

De 26-jarige Lina is leerkracht op een school van onze partnerorganisatie Conviventia Colombia. Als kind kreeg ze via het sponsorprogramma de kans om naar school te gaan.
20 november 2020/door Erika Levering

Maïga Fatimata, een altijd optimistische kleermaker

In juni 2019 nam Fatimata haar diploma voor kleermaker in ontvangst. Net als veel andere jongeren van de opleiding ging ze stagelopen bij een kleermaker. Al snel besloot ze het heft in eigen handen te nemen en een eigen onderneming te starten onder het motto : ‘al doende leert men.’
19 november 2020/door Rudolf Mulderij

Mangoboeren met rug tegen muur

Ook de mangoboeren staan met de rug tegen de muur. Vanuit de kleine dorpjes op het platteland is de markt in de stad te ver weg om de mango’s te verkopen. Daarom ligt een groot deel van de oogst te verrotten onder de bomen. Daarmee lopen de boeren inkomsten mis en gaat veel voedsel verloren.

Woord en Daad werkt samen met de enige sapfabriek in Sierra Leone. We ondersteunen de boeren en geven hun training, bijvoorbeeld in het selecteren van rijp fruit voor de fabriek. De sapfabrikant koopt de mango’s tegen een eerlijke prijs op en verwerkt het fruit tot sap. De boeren krijgen daarmee een stabiel inkomen en minder mango’s belanden op de afvalhoop.

10

Dagloon van een veldwerker

35

Training van één boer

150

Opzetten van een boerengroep

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen