Projectupdate uit Sierra Leone (juni 2019)

De zomermaanden zijn belangrijke maanden voor de mango- en rijstboeren in Sierra Leone. In deze projectupdate leest u meer over de situatie voor de boeren. Voor de rijstboeren is het een periode waarin ze wachten op de nieuwe oogst. Vaak raakt in deze maanden de oogst van het voorgaande jaar op en wacht een periode van honger. Dankzij trainingen en de rijstmolen van Mountain Lion Agri ontsnappen de boeren aan deze situatie. Rijstboerin Marie en veldwerker Augustine vertellen over het werk in de rijstvelden.

In juni begint de mango-oogst en dat betekent topdrukte voor de boeren en de sapfabriek van Sierra Agra. Dit jaar is de oogst later dan verwacht begonnen, maar naar verwachting zullen er meer mango’s tot sap verwerkt worden. Lees wat de verwachtingen zijn van het mangoseizoen. De mango’s leveren geld op voor de boeren. Zainab Mansaray kon als kind haar studie niet afmaken, maar dankzij de mango’s verdient ze nu genoeg om haar dromen na te jagen.

Terugblik: Ebola zette leven Sierra Leone stil

Vijf jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door een grote uitbraak van ebola in West-Afrika. Ook Sierra Leone werd getroffen door de ziekte. Augustine Abass Sankoh is veldwerker bij CTF (partnerorganisatie van Woord en Daad). Hij verloor zijn familie door de ziekte. Samen met hem blikken we terug op die donkere periode.

Mango-oogst  vertraagt

Juni is de oogstmaand voor de mangoboeren in Sierra Leone, maar dit jaar rijpte het fruit langzamer dan verwacht. Toch zijn de verwachtingen positief. Waarschijnlijk worden er meer mango’s geoogst dan vorig jaar en dat is goed nieuws voor de mangoboeren

‘Ik geniet er van om boeren te trainen’

Op een motorfiets rijdt Augustine Abass Sankoh over het platteland van Sierra Leone. De veldwerker van CTF bezoekt dorpen om de rijstboeren training te geven. Daar geniet hij van. Dankzij de trainingen gaat de productie omhoog en dat biedt deze rijstboeren perspectief.

Mangoboerin Zainab:

‘Mijn dorp heeft met de inkomsten van de mangoverkoop een fonds opgezet waaruit ik een lening kan krijgen. Met dat geld betaal ik het onderwijs en de gezondheidszorg voor mijn kinderen.’

Rijstboerin Marie:

“Dankzij de training heb ik geen honger meer. Ik verkoop niet alle rijst aan de rijstmolen, een deel houd ik voor mezelf en mijn kinderen,”

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring