Projectupdate uit Sierra Leone (juni 2020)

Vorig jaar zijn er honderden rijstboeren en zo’n 2.400 mangoboeren getraind in allerlei aspecten van de rijst- en mangoteelt. Met de nieuwe kennis kunnen deze boeren hun oogst vergroten, hun inkomsten laten stijgen en daarmee hun leven opbouwen. Bij de rijstboeren is duidelijk het effect van de trainingen te zien. De boeren die in 2018 getraind werden, zagen vorig jaar hun oogst aanzienlijk stijgen. Ook voor de mangoboeren is de trainingen belangrijk, maar voor hen werd het seizoen 2019 bepaald door de regen, waardoor de oogst later kon beginnen.

We informeren u graag over de resultaten uit het afgelopen jaar. De coronapandemie heeft grote gevolgen, maar onze partners vinden manieren om het werk door te laten gaan. We ontvingen een serie foto’s van een veldmedewerker die rijstboeren traint. Neem een kijkje op de rijstvelden van Sierra Leone.

Impact corona: Sierra Leone

In 2014 werd Sierra Leone getroffen door Ebola. De ziekte teisterde het land twee jaar lang en eiste duizenden mensenlevens. Niet vreemd dus dat Sierra Leone snel reageerde met maatregelen op het coronavirus. ‘Er heerst de angst dat dit een tweede Ebola is’, zo vertellen onze partners. Sierra Leone stelde vrij vroeg een lockdown in en sloot het luchtruim en de grenzen toen corona zich in Europa verspreidde. Ondanks dat zijn nu toch de eerste coronagevallen geconstateerd.

Resultaten Rijst

  • stukken moeras worden ontgonnen om de rijstteelt uit te breiden

  • een eerste stap is het aanleggen van verhoogde paden tussen de velden

  • het ploegen is zwaar handwerk

  • deze boeren werken op de akkers waar ze buiten het rijstseizoen groenten verbouwen

  • tijdens de trainingen hebben de boeren onder andere geleerd de rijst in rijen te zaaien, dat vergroot de opbrengst

611

nieuwe rijstboeren getraind

3491

rijstboeren getraind sinds de start van het project

Rijstboeren getraind

De rijstboeren die in 2018 getraind werden, gingen ook in 2019 met hun nieuwe kennis aan de slag. Alle boeren pasten hun werkwijze aan met (een deel van) de nieuwe kennis. Demonstratievelden zijn belangrijk. Op deze kleine percelen wordt de theorie uit de training in de praktijk gebracht. Op die manier zien de boeren direct het resultaat van de lessen in de praktijk. In de looptijd van het project zijn zeven demonstratie boerderijen opgezet.

Trainingen leveren resultaat:

Gemiddelde oogst fors gestegen

Het afgelopen jaar is er veel meer rijst geoogst dan in de voorgaande jaren. Dat komt in de eerste plaats doordat er op 700 hectare verbeterde methodes zijn gebruikt. Daardoor werd er op de akkers waar deze verbeterde methoden werden toegepast, gemiddeld zo’n 650 kilo rijst per hectare meer geoogst dan in 2018. Ook hebben de boeren hun kennis uit de trainingen in de praktijk gebracht. In totaal werd er in het project bijna 455 ton rijst meer geoogst dankzij de nieuwe methoden. Een enorme hoeveelheid waar veel mensen van kunnen eten. De rijstfabriek Mountain Lion Agriculture kocht in totaal 1.100 ton rijst op van de boeren in het project. Via de fabriek wordt de rijst in Sierra Leone op de markt gebracht.

Omdat de boeren zelf bepalen wanneer ze zaaien, is het oogstseizoen lang. Daardoor ontstaan er vertragingen in de aanvoer bij de rijstfabriek. Dit vormt een uitdaging voor het project. Een oplossing kan zijn dat de boeren tegelijkertijd ploegen. Op die manier oogsten ze op hetzelfde moment en stroopt de aanvoer niet op.

De boeren profiteerden ook van stijgende prijzen voor de rijst. Als gunstig bijeffect van het project komen er meer lokale handelaren naar de dorpen om rijst te kopen. Deze handelaren verwerken de rijst en verkopen het op de lokale markt. Een stijgende vraag is terug te zien in de prijzen die oplopen. Dat is positief voor de boeren die daarmee meer omzet hebben.

Oogst 2020 in Sierra Leone:
Is er voldoende rijst?

Met een stevige stok slaat Sorie Koroma in op wat op het eerste gezicht een stapel droog gras lijkt. Terwijl Sorie verder slaat in de droge sprieten, knielen twee vrouwen aan de rand van de stapel neer. Ze schuiven het droge gras opzij en gooien een paar handen met rijstkorrels in een grote rieten schaal. De rijstoogst is in volle gang, dit zijn drukke weken voor Sorie, zijn vrouw Mamusu en zijn moeder Yeabu.

Resultaten Fruit

2409

boeren getraind in (na-)oogsttechnieken

(80% van de boeren)

Deze boeren kregen training in oogst- en na-oogsttechnieken. Ze leren onder andere meer over kwaliteit van de mango’s, sorteren van het fruit en de traceerbaarheid van het fruit. Voor de export naar Europa en de VS is het noodzakelijk dat de traceerbaarheid gewaarborgd is.

1395

boeren getraind in teelttechnieken

(doelgroep: 1.608 boeren)

Deze boeren leerden meer over de zorg voor de mangobomen. Bijvoorbeeld het verwijderen van dode takken om de boom in goede conditie te houden is onderdeel van de training. Door een goede zorg voor de bomen risico op boomziektes af en stijgt de opbrengst.

1371

boeren getraind over bestuiving

(doelgroep: 1.577 boeren)

Deze training is vormgegeven aan de hand van concrete vragen van boeren over de bloei van de bomen. Door een goede bestuiving stijgt de opbrengst van de mangobomen. Tijdens de training werd dit uitgelegd. De boeren hadden concrete vragen, bijvoorbeeld hoe kan ik het seizoen verlengen?

761

boeren getraind in coöperatievorming

(doelgroep 1.010 boeren)

Samenwerken biedt de boeren veel kansen. Met een goede teamspirit en heldere structuur binnen de groep kunnen succesvolle groepen ontstaan die samenwerken voor de bestuiving, zorg voor de bomen en de oogst.

2145 ton

mango’s geleverd aan de sapfabriek

(doel: 3.000 ton)

Mangoseizoen vertraagd

De mango-oogst begint in juni, maar in 2019 konden de boeren later starten met de oogst. De vroege regen, die normaal in december en januari valt, waardoor de mangobomen vroeg in bloei staan, viel vorig jaar later. Door dit gebrek aan regen kon er later geoogst worden. De latere start van de oogst werd niet goed gemaakt door een langer seizoen. Ook waren er enkele technische problemen bij de sapfabriek, waardoor er vertragingen ontstonden.

2671

boeren getraind in biologische teelt

(doel: 3.000)

Biologische mango’s

Het afgelopen jaar zijn de mangoboeren getraind en voorgelicht over duurzame productie, milieu- en sociale aspecten. Biologische certificering kan hierin een rol spelen. Dit certificaat is noodzakelijk om de mangopulp en -sap als biologisch te kunnen exporteren naar Europa en de VS. Voor de boeren is dit interessant, omdat de biologische mango’s een hogere prijs opbrengen. Voordeel is dat de meeste boeren al biologisch werken, omdat ze geen geld hebben om kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen te kopen. In totaal werden 2671 boeren bereikt met deze training, daarmee werd 89% van het projectdoel van 3.000 boeren in één jaar gerealiseerd.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring