Bas van der Meij (29) werkt sinds 2018 bij Woord en Daad als HRM-expert. Hij houdt zich bezig met alles wat met het personeel van Woord en Daad te maken heeft.
Bas, hoe kwam jij bij Woord en Daad terecht?
In 2008 reisde ik met het Young Ambassadors-programma naar India. Daarna ben ik betrokken gebleven als vrijwilliger, ik studeerde in 2012-2013 af bij Woord en Daad en uiteindelijk werd Woord en Daad dus mijn werkgever.
Wat houdt jouw werk precies in?
Kort samengevat houd ik mij bezig met alles wat met het personeel van Woord en Daad te maken heeft. Ik ben betrokken bij de werving en selectie van nieuwe collega’s en denk mee met collega’s over hun doorontwikkeling binnen de organisatie. Ook denk ik na over hoe we een goede werkgever kunnen zijn, zodat collega’s hun werk met plezier kunnen doen en daardoor graag bij Woord en Daad werken.
Ben je je er dagelijks van bewust dat je bij een goededoelenorganisatie werkt?
Eerlijk is eerlijk: het is niet zo dat ik ‘s morgens opsta met de gedachte dat ik weer een dag mag bijdragen aan de missie van Woord en Daad. Maar als ik collega’s spreek en hun verhalen hoor over de situatie in bijvoorbeeld Ethiopië of India, weet ik weer waarom ik aan dit werk wil bijdragen. Ook bij het werven van nieuwe collega’s komt het onderwerp terug. Onze organisatie heeft grote ambities en daarvoor hebben we capabele mensen nodig. We willen mensen waarderen voor wat zij brengen, maar houden tegelijk ook rekening met het feit dat we een goededoelenorganisatie zijn. Ik vind het bijzonder hoe collega’s daarmee omgaan!
Waarin onderscheidt Woord en Daad zich als werkgever, denk jij?
Woord en Daad kent een ‘platte’ organisatiestructuur. Er zijn geen leidinggevenden en veel van het werk wordt projectmatig uitgevoerd. Daardoor krijgen collega’s veel vertrouwen en vrijheid om hun werk in te vullen. Andersom realiseer ik mij dat we ook flexibiliteit van collega’s vragen, bijvoorbeeld als het gaat om reizen naar projecten. Daarnaast hoor ik vaak dat collega’s het waarderen dat er veel respect en waardering voor elkaar is, ondanks verschillende (christelijke) achtergronden.
Hoe gaat Woord en Daad om met de krapte op de arbeidsmarkt?
We zijn doorlopend in contact met mensen die bij ons willen werken, ook als er geen vacature openstaat. Soms leidt dit ertoe dat we geen vacature hoeven uit te zetten op het moment dat die ontstaat. Ook kijken we of collega’s intern kunnen doorgroeien naar een andere rol. Onze flexibele manier van werken maakt dat mogelijk. Tot op heden krijgen we de meeste van onze vacatures gelukkig nog goed ingevuld, al is het ook bij ons lastiger geworden.
Welke tip heb jij voor mensen die zelf op zoek zijn naar een (andere) baan?
Iemand zei pas tegen me: ‘Een baan is wat je er zelf van maakt’. Ik denk inderdaad dat we zelf een aandeel hebben in ons eigen werkplezier, waar we ook terecht komen. Daarnaast geldt: wees eerlijk naar jezelf. Je weet vaak wel waar je echt blij van wordt en dat gaat ook op bij de keuze voor een baan. Eerlijke keuzes kosten vaak iets, maar leveren aan de andere kant ook veel op.
Dit interview komt uit het septembernummer van Werelddelen en is geschreven door Marlies Moret-Verwoerd (hoofdredacteur)