‘AgriJob Booster doorbreekt stereotypen in sectoren, zoals dat van varkenshouder. Dat beroep was in onze gemeenschap alleen voor mannen,’ vertelt Josiane Vodounou (30 jaar) terwijl ze naar haar biggen kijkt. De jonge Beninese is één van de jonge ondernemers die vorig jaar door AgriJob Booster werden ondersteunt. Projectmanager Philippe Akpaki vertelt over de uitdagingen om de stereotypen te doorbreken.
AgriJob Booster ondersteunde vorig jaar bijna 1.500 jonge ondernemers. De afgelopen jaren bleef het percentage vrouwen achter bij de doelstelling dat 60% van de ondersteunde jongeren vrouw is. De afgelopen twee jaar schommelde dat percentage tussen de 30 en 35%. In 2022 ligt de focus daarom nog meer op het selecteren en ondersteunen van vrouwen.
Onzichtbaar
Philippe legt uit waarom dat belangrijk is: ‘Er werken meer vrouwen dan mannen in de agrarische sector, maar ze zijn vaak onzichtbaar. Hun werk is onzichtbaar en ze zijn vaker kwetsbaar, daarom willen we juist hen ondersteunen.’ De vrouwen hebben vaak niet de mogelijkheid om zich te profileren in de sector.
Daarnaast zijn het de mannen die het land bezitten. Vrouwen kunnen wel toestemming krijgen om het land te bewerken, maar de man blijft eigenaar. Tot slot is er een cultureel aspect. ‘Als je in een gemeenschap mannen en vrouwen uitnodigt voor een training komen alleen de mannen. Als er al vrouwen komen, houden ze hun mond tijdens de training. Daarom startten we met trainingen speciaal voor vrouwen.’
Varkenshouder
Ondertussen profiteert Josiane van de training die ze volgde. Na een oriëntatie en een onderzoek van de kansen in verschillende sectoren koos ze voor varkenshouder. ‘Dat is een winstgevende sector dankzij de hoge vraag,’ verduidelijkt ze. Tijdens de technische training leerde ze de kneepjes van het vak. ‘Dit jaar had ik geen last van ziektes, zoals ik die zag bij een varkenshouder hier in de buurt.’
Impact via vrouwen
In de besteding van het inkomen wordt het verschil tussen mannen en vrouwen zichtbaar. ‘Als je investeert in de vrouwen, heb je meer impact op de gezinnen,’ legt Philippe uit. ‘Met een hoger inkomen, koopt een vrouw eten voor het gezin en betaalt ze schoolgeld. Ze investeert in het welzijn van het gezin.’ Voor mannen ligt dat anders. Er zijn mannen die het inkomen voor zichzelf besteden en bijvoorbeeld spullen kopen voor zichzelf of het geld uitgeven met vrienden.
De eerste resultaten van de extra focus op vrouwen zijn zichtbaar in de cijfers. In de voorlopige cijfers uit de vijf regio’s over de eerste zes maanden van 2022 komt een positief beeld naar voren. We ondersteunden 1.740 jongeren, waarvan 86% vrouwen. En daarmee investeerden we in het welzijn van hun gezinnen.