Update vanuit het iWET project, 15 maart 2019
Mensen toegang bieden tot schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH). Niet voor een paar jaar, maar voor altijd. Dat is het doel waar de deelnemers van het symposium ‘All Systems Go!’ naar toe werken. Van 12 tot 14 maart werd dit symposium georganiseerd door IRC, een ervaren organisatie op het gebied van WASH. Het iWET project van Woord en Daad, was een van de uitgekozen projecten voor een pitch.
Het iWET project werkt aan een goed lopende en zelfstandige watersector in het droge noorden van Ethiopië. Zodat in vijf jaar tijd 950.000 mensen toegang krijgen tot schoon drink- en irrigatiewater. Hoe we dit bereiken, dat vertelde Yemane Gebreegziabher tijdens zijn pitch van het project.
Een toegewijde coördinator
Yemane is de persoon die het project in Ethiopië coördineert. Vol trots presenteerde hij waarom het project zo belangrijk is en hoe dit project een hele sector kan veranderen. Onder andere door mensen op verschillende plekken in de sector (boren, onderhoud, toezicht, voorlichting) te trainen en handvatten te geven om hun werk gezamenlijk en op de lange termijn voort te zetten.
Daarnaast was het symposium een plek om kennis op te doen en informatie te delen over waterprojecten. Organisaties van over de hele wereld wisselden ervaringen uit. Met het uiteindelijke doel om Sustainable Development Goal 6 te behalen: ‘Schoon drinkwater en werkend sanitair voor iedereen in 2030’. Jacob Jan Vreugdenhil, die het iWET project vanuit Nederland leidt, en Yemane keerden dan ook geinspireerd terug.
Een ludiek cadeau
Naast het bezoek aan het symposium stonden er ook andere zaken op Yemanes agenda tijdens zijn bezoek in Nederland. Zo was er overleg met het iWET team om de successen en de uitdagingen te bespreken. Ook bracht hij een bezoek aan AFAS Foundation. AFAS is strategische partner in het iWET project. Yemane bracht voor hen een ludiek cadeau mee. Een ingelijst overall dat Ferede Meresa, een van de iWET-ondernemers, tijdens zijn onderhoudswerk heeft gedragen. ‘Blije gezichten na de geslaagde reparatie van een waterpunt zijn voor mij het belangrijkst. Daarnaast ben ik blij met de inkomsten die ik met dit werk verdien’, aldus Ferede. Zijn overall heeft nu een mooi plekje in het kantoor van AFAS gekregen.