fbpx

Job Booster Bangladesh

Werk voor Bengaalse jongeren

In Bangladesh leeft bijna een kwart van de 165 miljoen inwoners onder de armoedegrens en het land staat bekend om de erbarmelijke omstandigheden in de kledingfabrieken. Woord en Daad zet zich al jaren met succes in voor scholing en werk voor de jonge, kansarme Bengalen.  Het project bestaat uit drie onderdelen: Vakscholen, Job Business Service en Job Booster.

Vakscholen

In de stad Khulna biedt de lokale partner in zeven sectoren opleidingen aan: autotechniek, elektrotechniek, houtbewerking, metaalbewerking, kledingontwerp, koken en landmeten. Tijdens deze studies leren de jongeren een vak, waardoor ze een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken. Vorig jaar volgden 546 studenten een training aan de vakschool en namen 319 studenten een diploma in ontvangst.

Job Business Service

Na een studie een baan vinden is niet altijd eenvoudig. Job Business Service helpt jongeren in de zoektocht naar een baan. Doordat we jongeren niet alleen opleiden voor een vak,  maar hun bij voorbeeld ook leren om te netwerken, is de kans dat ze een baan vinden groter. In samenwerking met BWCCI (Bangladesh Women Chamber of Commerce and Industry) wordt een cursus aangeboden specifiek voor vrouwen en meisjes. Met deze cursus leren vrouwen om zelfstandig te worden door bijvoorbeeld een bedrijfje op te starten.

Job Booster

Het Job Booster-concept neemt de vraag vanuit het bedrijfsleven als vertrekpunt. Als een bedrijf bijvoorbeeld   een lasser nodig heeft, zoekt Job Booster binnen het netwerk van vakscholen een geschikte kandidaat en leidt deze op. Daarmee heeft de jongere baanzekerheid na zijn studie en wordt de vacature van het bedrijf ingevuld door vakkundig personeel.

Tijdens de cursus van Job Booster wordt behalve onderwijs in vakkennis training gegeven in ‘soft skills’. Denk bijvoorbeeld aan sollicitatietraining en arbeidsethiek.  Ook bevat het traject een onderdeel dat gericht is op christelijke en sociale vorming. Met christelijke waarden onderscheiden de studenten zich op de arbeidsmarkt; werkgevers noemen betrouwbaarheid en discipline als opvallende kenmerken van de studenten. Daarnaast zijn ze door de vorming op school ook toegerust om een goede partner en/of ouder te zijn  die een bijdrage levert aan de maatschappij. Hiermee kan de vicieuze cirkel van armoede en uitzichtloosheid die van generatie op generatie voortduurt, doorbroken worden.

Geef voor onderwijs aan Bengaalse jongeren

158

Geef een jaar vakonderwijs aan een Bengaalse jongere.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen