Projectupdate Werk en Opleiding Bangladesh (sept. 2022)

De arbeidsmarkt in Bangladesh staat stil sinds de coronacrisis. Het herstel is moeizaam. Werkgevers proberen hun werknemers meer uren te laten werken tegen minder salaris. Vacatures worden maar mondjesmaat uitgezet. Woord en Daad werkt samen met CSS aan waardig werk voor jongeren. We bieden hen vaktraining en -opleiding. Daarnaast ondersteunen we jongeren in het vinden van werk.

Sinds de coronapandemie is dat een stuk lastiger geworden. Als reactie op het lage aantal vacatures stimuleert de Bengaalse overheid ondernemerschap. Dat zien we ook terug in de resultaten van het project. Het lukte onze partner om negen jongeren naar loondienst te bemiddelen. Daar tegenover staan 33 jongeren die een bedrijf startten.

Padma Bridge

Een positieve ontwikkeling voor de arbeidsmarkt is de oplevering van de Padma Bridge. Deze ruim zes kilometer lange brug over de Padmarivier verbindt de hoofdstad Dhaka met het zuidelijker gelegen Khulna. Daarmee wordt reizen makkelijker. Ook biedt het bedrijven de mogelijkheid om zich verder buiten de hoofdstad te vestigen. Partner CSS ziet al dat bedrijven deze kans aangrijpen. Dat biedt weer mogelijkheden voor jongeren om werk te vinden.

Nieuwe training

Daarnaast werkt de vakschool aan nieuwe trainingen waar jongeren een door de overheid geaccrediteerde training kunnen volgen. Vanaf het nieuwe jaar zal er onder andere een training ICT worden aangeboden.

Financiële duurzaamheid

Tot slot werken we samen met CSS aan een financieel duurzame vakschool. Daarvoor stimuleren we de school onder andere om andere bronnen van inkomsten aan te boren. Dat blijkt lastig sinds de coronacrisis, maar we zien wel kansen om via de overheid subsidie aan te vragen. Helaas heeft de overheid de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen uitgesteld.

Zonder diploma geen inkomen

Ik moet een vakopleiding volgen, realiseerde Riaz Sana uit Bangladesh zich na de zoveelste mislukte poging om een baan te vinden. Zolang hij geen beroepsvaardigheden leerde, zou hij nooit een baan vinden.

Resultaten

januari – juli 2022

223

jongeren ingeschreven voor een vakopleiding of coaching

(doelstelling: 390)

73

jongeren hebben een vaktraining afgerond

(doelstelling: 320)

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring