Per jaar komen er in Bangladesh zo’n 2,2 miljoen jongeren bij op de arbeidsmarkt, op zoek naar een baan. Job Booster Bangladesh wil samen met lokale partners kansarme jongeren koppelen aan werkgevers. Tapu Sarkar (26) was zo’n kansarme jongere. Nu werkt hij als assistent-supervisor bij een internationaal voedingsmiddelenbedrijf.
Tapu werd geboren in het district Khulna in Bangladesh en komt uit een arm gezin. Mogelijkheden om verder te leren waren er niet. ‘Op een dag kreeg ik via buren informatie over Hope Technical Institute (een lokale partner waar Woord en Daad mee samenwerkt). Ik meldde me daar en werd toegelaten tot de opleiding mechanica. Vanaf dat moment nam mijn leven een wending’, vertelt hij.
Tijdens de opleiding nam Tapu deel aan verschillende extra korte cursussen en in 2016 rondde hij de HTI-opleiding af. ‘Daarna heb ik via de bemiddeling van de vakschool een baan gevonden’. Door hard te werken wil Tapu zijn carrière nog verder ontwikkelen, zodat hij ook het gezin waaruit hij komt, kan ondersteunen.
Ook Sharmin Akter (16) kwam terecht bij HTI en hoopt op betere leefomstandigheden voor haar familie. ‘We kunnen nauwelijks in onze dagelijkse behoeften voorzien en onze ouders konden niets anders te doen dan mijn oudere zus op jonge leeftijd te laten trouwen.’
Alle soorten jurken
Ook voor Sharmin waren er geen mogelijkheden om te studeren. ‘Ik was op zoek naar een baan om geld te verdienen voor mij en ook voor mijn gezin, toen ik een leraar van het Hope Technical Institute ontmoette. Hij vertelde me dat hier voor werkloze jeugd mogelijkheden waren om een opleiding te volgen. Ook helpt HTI jongeren om passend werk te vinden.’
Job Booster leidt jongeren in Bangladesh niet alleen vakgericht op, maar traint hen ook in aanvullende vaardigheden als gedrag en communicatie. Die zijn belangrijk om een baan te vinden en op een werkplek te kunnen functioneren.
Sharmin: ‘Ik werd toegelaten tot de tweejarige kleermakersopleiding. Hier krijg ik training in het snijden en maken van alle soorten jurken. Ik probeer elke dag de lessen bij te wonen. Na het afronden van mijn opleiding hoop ik een naaimachine te kunnen kopen en zelfstandig ondernemer te worden.’
Na het afronden van de opleiding hoopt ook Sharmin haar familie te kunnen helpen om van de armoede af te komen. ‘Als ik niet in het HTI was opgenomen, zou ik net als mijn oudere zus jong getrouwd zijn. Nu droom ik ervan in de toekomst een eigen kleermakerij te beginnen.