In 2022 zette partnerorganisatie Conviventia weer volop in op herstel van persoonlijke relaties en het opbouwen van netwerken. Die netwerken zijn belangrijk om succes te kunnen hebben. Tijdens de coronajaren was persoonlijk contact met (startende) ondernemers lastig. In 2022 konden deze contacten weer worden opgepakt.
Tegelijk was het wederom een uitdagend jaar vanwege verkiezingen. De nieuwe regering kondigde verschillende nieuwe maatregelen af. Daardoor liep het tekenen van contracten tussen Conviventia en de overheid voor vakonderwijs vertraging op. Het gevolg was dat pas in het najaar nieuwe studenten zich konden inschrijven. In de tweede helft van 2022 schreven 275 jongeren zich in voor een middellange training en 372 jongeren startten met een korte training.
Persoonlijke ontwikkeling
De soft skills training vormt een groot onderdeel van de training die jongeren volgen. Met deze training werken jongeren aan hun persoonlijke ontwikkeling. Thema’s die aanbod komen zijn zelfvertrouwen, communicatie en betrouwbaarheid. Tijdens de trainingen is er ook veel aandacht voor de Bijbel en de relatie van de jongere met God. Na de training geven 8 op de 10 jongeren aan dat hun geloof is verdiept dankzij de training.
Werkgevers en andere scholen zien de meerwaarde van deze training. Zo betaalde een universiteit om deze training aan hun studenten te geven. Ook onderzocht Conviventia de tevredenheid van werkgevers over hun nieuwe medewerkers. Hieruit blijkt dat werkgevers heel tevreden zijn met de kennis van de werknemers. Ook het aanpassingsvermogen en werkhouding worden heel positief beoordeeld. Dat is een mooie conclusie van het onderzoek!
Arbeidsmarkt
Conviventia investeerde veel tijd en energie in de relatie met andere organisaties om samen op te trekken om jongeren naar een baan te ondersteunen. Onze partner werkte samen met onder andere de gemeente van Cartagena en de VN. Dankzij die samenwerkingen konden meer jongeren een baan vinden. De informatie die Conviventia via deze netwerken ophaalt worden ook gebruikt om de vakopleidingen te verbeteren. Daarmee sluit het onderwijs aan op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt.
De meeste vacatures vonden we vorig jaar in de IT, logistiek, productie en verpakken, verkoop, administratie en boekhouden. In deze sectoren verdienen de jongeren tussen de 193 en 271 euro per maand. Vooral in het laatste kwartaal van 2022 steeg het aantal vacatures op de arbeidsmarkt. Het algemene werkloosheidscijfer daalde onder de 10%. Dat is een positieve ontwikkeling voor de duizenden werklozen in Colombia.
Vluchtelingen aan het werk
Sinds enkele jaren vluchtten veel Venezolanen naar buurland Colombia. Vanuit de Job Booster-aanpak zetten we ons in om ook deze mensen te ondersteunen. We focussen ons vooral op vrouwen en jongeren onder de vluchtelingen. Net als de andere jongeren volgen de vluchtelingen een vaktraining en een life skills training. Vorig jaar namen 47 vluchtelingen een certificaat in ontvangst voor de opleiding boekhouden, IT en verkooptechnieken. Met dat certificaat op zak kunnen de vluchtelingen op zoek naar werk.
Ondernemers
Conviventia voerde gesprekken met banken en de overheid. Daarmee willen we de voorwaarden waaraan jongeren moeten voldoen om een lening te krijgen beter laten aansluiten op de realiteit van de jongeren. Helaas hadden de gesprekken nog niet de gewenste uitkomst. Wel pasten we de financiële training aan zodat de jongeren in hun kennis nog beter aansluiten bij de eisen van banken. In het algemeen wilden minder jongeren een onderneming starten. Het beleid van de nieuwe regering geeft jongeren veel onzekerheid als ze een bedrijf willen starten. Die trend is breder in de samenleving zichtbaar.
2023: Conviventia neemt de leiding
De afgelopen jaren heeft Conviventia veel tijd en energie gestoken in het versterken en verdiepen van haar netwerk met (internationale) organisaties. Voorbeelden hiervan zijn de netwerken met werkgevers waar informatie opgehaald wordt om de trainingen aan te passen. Ook ontwikkelt Conviventia een sterke eigen visie op de toekomst van de organisatie en de onderwerpen waaraan ze willen werken. Daarmee veranderd de samenwerking tussen Woord en Daad en Conviventia.
Vanaf 2023 willen we het initiatief voor het Werk en Opleiding-programma in Colombia meer bij Conviventia beleggen. Daardoor krijgen zij de ruimte om het programma zo in te richten dat er nieuwe partners kunnen aansluiten. En kan Conviventia een strategische positie innemen in economische ontwikkelingen. Daarmee kan Conviventia verschillende partijen en organisaties bij elkaar brengen.
Woord en Daad blijft betrokken en draagt bij aan de ondersteuning van deze grotere visie op (jeugd-)werkgelegenheid. We zijn dankbaar dat we samen met Conviventia deze stap kunnen zetten.