Meer dan de helft van de jongeren in de regio’s Sahel, Est en Centre Nord in Burkina Faso zit werkloos thuis. De meesten hebben geen opleiding gevolgd. Toch ziet ook meer dan 60% van die jongeren dat er economische kansen zijn. Het zijn drie bevindingen die de noodzaak van het project Job Booster Oost-Burkina Faso duidelijk maken. Een project waarmee we jongeren ondersteunen en trainen om economische kansen te pakken, zodat meer jongeren waardig werk hebben. Op 16 februari werden de resultaten van een onderzoek onder jongeren in de drie regio’s gepresenteerd.
In 2017 startte Woord en Daad met een Job Booster-aanpak in Burkina Faso. Door de arbeidsmarkt als vertrekpunt te nemen, vonden in enkele jaren meer dan 10.000 jongeren een inkomen. Dit project focust op drie regio’s in het westen van het land. Tegen de oostgrens van Burkina Faso liggen de regio’s Sahel, Est en Centre Nord. Drie regio’s waar de jeugdwerkloosheid hoog is, terrorisme een grote bedreiging vormt en klimaatverandering voelbaar is. In 2020 startten Woord en Daad samen met lokale partnerorganisaties een Job Booster-project om juist in deze drie regio’s duizenden jongeren te ondersteunen in hun ambities.
Minister verheugd over Job Booster-project
De afgelopen maanden hebben we verschillende onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld naar de economische kansen die er zijn in deze regio’s. Op 16 februari werden de uitkomsten van de onderzoeken gepresenteerd. ‘Het project Job Booster Oost-Burkina Faso is des te belangrijker, omdat het wordt uitgevoerd in moeilijke regio’s van ons land, die zwaar zijn getroffen door de klimaatverandering en die al enkele jaren ten prooi vallen aan gewelddadig extremisme en ontheemden in eigen land,’ aldus Salfo Tiemtoré, Minister van Jeugdzaken en de Promotie van Ondernemerschap en Werkgelegenheid.
‘Wij zijn verheugd met dit nieuwe initiatief, dat jongeren, ouders, religieuze en politieke leiders bewust wil maken van de rol die ieder van hen kan spelen bij het verbeteren van de inzetbaarheid van jongeren en het scheppen van waardige banen voor hen,’ aldus de minister.
Vrijwel alle jongeren werkloos
De cijfers over de drie regio’s tekenen de omvang van de uitdaging. In alle drie de regio’s geeft meer dan de helft van de jongeren aan op dit moment niets te doen te hebben dat een structureel inkomen oplevert. Geen opleiding, geen werk. In de regio Est is dat zelfs 81% van de ondervraagde jongeren. Een minderheid van de jongeren heeft een opleiding gevolgd en meer dan 90% van de jongeren zegt een technische training nodig te hebben voordat ze aan het werk kunnen.
de nationale nieuwszender BF 1 Television besteedde aandacht aan Job Booster Oost-Burkina Faso
Verloren generatie?
Gaat het hier om een verloren generatie? Zeker niet, ondanks deze uitzichtloze situatie waar de jongeren in leven, hebben ze dromen en idealen. Opvallend is dat meer dan 80% van de jongeren in de regio Est zegt dat er wel kansen in hun regio zijn. In de regio Sahel zegt 93% van de jongeren dat er kansen zijn. In de derde regio, Centre Nord, is dat 61%.
Barrieres voor startups
Hoewel er tussen de regio’s kleine verschillen te zien zijn, zien de meeste jongeren kansen in de landbouw, veeteelt, handel en mijnbouw. De barrières die de jongeren weerhouden om aan het werk te gaan zijn diverser. Toch wijst een groot deel van de jongeren de economische situatie in het land en de beperkte toegang tot startkapitaal. Vooral dat laatste is een uitdaging waar veel jongeren in Burkina Faso tegenaan lopen. Banken classificeren investeringen in startups van jongeren als een hoog risico. Dat remt startups in hun start en groei.
Een andere vaak gehoorde barrière is het gebrek aan business kennis. Veel jongeren in Sahel, Centre Nord en Est hebben interesse in het starten van een onderneming, maar de jongeren geven zelf aan extra training en coaching nodig te hebben voordat ze aan de slag kunnen als zelfstandig ondernemer. Job Booster kan die training en coaching faciliteren.
10.000 jongeren aan het werk
Samen met lokale partners en met steun van de Nederlandse ambassade in Burkina Faso gaan we in de komende jaren aan de slag zodat 10.000 jongeren uit deze drie regio’s een inkomen hebben. Een deel als ondernemer, een deel in loondienst. We ondersteunen hen om aan de slag te gaan in de landbouw, veeteelt en handel. Dat zijn drie sectoren die de jongeren zelf ook aanwijzen als sectoren met potentie. Tegelijk werken we aan verbetering van de arbeidsmarkt en het ondernemersklimaat, bijvoorbeeld door de toegang tot kapitaal te verbeteren. Daarvoor werken we samen met de private sector, de overheid en maatschappelijke organisaties. De ambitie is hoog, maar iedere jongere heeft recht op waardig werk. Werk waarmee jongeren zelfvertrouwen ontwikkelen, ze een goed inkomen verdienen en een bijdrage leveren aan de maatschappij.