fbpx

Job Booster Tsjaad

Werkgelegenheid voor jongeren in Tsjaad

Tsjaad is een land dat vaak wordt vergeten. Armoede en (jeugd)werkloosheid zijn twee grote uitdagingen waar het land voor staat. De jongeren zijn leergierig en ze willen werken aan hun toekomst. Met de hoop dat het in de steden beter is, trekken veel jongeren weg van het platteland. Eenmaal in de steden blijkt het lastig om werk te vinden.  Job Booster Tsjaad wil deze jongeren begeleiden naar een baan.

Jongeren trekken naar steden

In Tsjaad ontvluchten veel jongeren de armoedige omstandigheden op het platteland   en trekken naar de steden. In de steden is echter ook nauwelijks werkte vinden, zodat veel van deze jongeren niets anders rest dan in groepen op straat hangen. Criminaliteit, misbruik en verslaving zijn het gevolg. Deze jongeren horen in principe ook bij de doelgroep van Job Booster. Daarnaast richt Job Booster zich op jongeren die in de landbouw willen werken.

In de eerste plaats richt Job Booster Tsjaad zich op de twee hoofdsteden van het land: Ndjamena en Moundou. De eerste is de officiële hoofdstad van het land, de tweede is de economische hoofdstad. In deze steden en de omliggende gebieden zijn veel kansen om jongeren aan (eigen) werk te helpen. Ons programma sluit aan bij het overheidsbeleid, dat landbouw en ondernemerschap heeft aangemerkt als twee belangrijke pilaren van de economie. Job Booster begeleidt jongeren naar een baan in bijvoorbeeld de ICT of de landbouw. Binnen de landbouw bieden groenteteelt en -verwerking, productie en verwerking van noten, kleinveehouderij, honingproductie etc. de meeste kansen. Na de start in deze twee steden willen we het project uitrollen naar de plattelandsgebieden, om te beginnen rond Moundou.

Jongeren aan het woord:

‘Ik ben naar deze werkplaats gekomen zodat ik in de toekomst voor mezelf kan zorgen. Na de training wil ik mijn eigen meubelmakerij openen. Ik houd van mijn werk, maar wie onvoorzichtig is kan zich makkelijk verwonden. Dankzij de genade van God zijn er geen ongelukken gebeurt tijdens de training.’

Allah-KerimAllah-Kerim

‘Ik houd van het vak meubelmaker, want ik weet dat ik hiermee succes kan hebben. Mijn familie woont in Bongor, 360 kilometer ten zuiden van Ndjamena. Ik ben speciaal voor deze training naar Ndjamena gekomen. Het vak meubelmaker vraagt om toewijding, anders kun je dit werk niet doen. Als je toegewijd bent en het vak meester bent, heb je er veel plezier in.’

BatnaBatna

Steun jongeren in Tsjaad:

150

kost de begeleiding van één jongere naar een baan.

500

helpt een jongere om een bedrijf op te starten.

Samenwerking lokale partners

Woord en Daad werkt in dit project samen met GenABCD (Generation Any Body Can Dream) en Sajed. Dit zijn twee christelijke jongerennetwerken die zich inzetten om jongeren te ondersteunen in het vinden van een baan. Job Booster sluit naadloos aan op de activiteiten van deze netwerken en werkt daarom nauw met hen samen.

Kansen op werk vergroten

auteur: Hyacinthe Ndolenodji (projectmanager Job Booster Tsjaad)

Je zou denken dat een opleiding de deur opent naar een baan. Helaas is dat niet altijd het geval en zeker niet in Tsjaad. Ook jongeren met een beroepsopleiding kunnen hier moeilijk een baan krijgen. Hoewel er meer beperkende factoren zijn, geloof ik dat de reden vaak is dat het deze jongeren aan aanvullende vaardigheden ontbreekt. Ik doel dan op soft skills: motivatie, zelfvertrouwen, teamgeest, creativiteit en communicatie. Net als destijds bij mijzelf.

Afgestudeerd, maar werkloos

Een paar jaar geleden studeerde ik zelf af en ging ik op zoek naar een baan, maar ik vond geen werk. Pas later besefte ik de reden: Het ontbrak me aan aanvullende vaardigheden. Ik werd niet uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken omdat mijn cv en sollicitatiebrieven niet goed waren. Of ik kon werkgevers er tijdens een sollicitatiegesprek niet van overtuigen om mij, een afgestudeerde zonder ervaring, aan te nemen.

Gods gebod gehoor geven

Ik wil anderen coachen in hun zoektocht naar een baan. Jongeren die me aan mijzelf doen denken, omdat ze een vergelijkbare achtergrond hebben. Mijn werk geeft me veel voldoening. Voor mij gaat het dieper dan jongeren aan een baan helpen: het is een manier om gehoor te geven aan Gods gebod mijn naasten lief te hebben.

Levens veranderen

Het blijft een uitdaging om Tsjaadse jongeren te helpen werk te vinden. In een context van grote armoede, zoals in Tsjaad, is er niets belangrijker dan werk. Met werk kun je armoede én de onderliggende oorzaken van armoede aanpakken. Ik zie elke keer weer hoe daarmee de levens van gezinnen duurzaam verbeteren. Dat is mooi om te zien!

Werken aan een betere toekomst

Auteur: Andreas Koumato (CEO Mossosouk.com en voorzitter GenABCD)

 

Ik ben geboren in een ondernemersfamilie. Als kind droomde ik van mijn eigen technische bedrijf. Ik studeerde software engineering. Na mijn studie besloot ik een platform op te zetten in Tsjaad waar mensen spullen kunnen kopen en verkopen. Samen met een vriend zette ik Mossosouk.com op. Mosso betekent handel en souk betekent markt. Op dit moment helpt onze site 400 handelaren om zichtbaarder te zijn, meer te verkopen en daardoor een hogere omzet te halen om hun gezin te onderhouden. Aan de andere kant helpen we consumenten met makkelijk en veilig online winkelen met een levering aan huis.

Recht om te dromen

In mijn hart hoor ik de echo van de woorden van Jezus Christus: ‘Van hem die veel heeft, zal veel geëist worden.’ Daarom heb ik samen met een vriend en enkele jonge leiders GenABCD opgezet. Met het netwerk willen we jongeren in Tsjaad het recht om te dromen teruggeven. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de mensen om hen heen, voor onze samenleving, voor ons land. Gen ABCD is geworteld in de overtuiging dat alles mogelijk is, ongeacht je afkomst, huidskleur, religie, sociale status of geslacht.

‘Amazon van Afrika’

Mijn droom is dat Mossosouk.com uitgroeit tot het grootste online handelsplatform in Afrika, zoals Amazon dat is in Europa en Alibaba in Azië. Dat we daarmee banen creëren en voorspoed brengen zoals nooit eerder op het Afrikaanse continent en dat ontelbaar veel families uit armoede opklimmen. GenABCD moet uitgroeien tot de Afrikaanse jongerenbeweging voor verandering. Zij vormen 70% van de Afrikaanse bevolking. Waarbij ze hun toekomst in eigen hand nemen door verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen en te werken aan hun toekomst en dat van hun land. Eén ding is zeker: het beste moet nog komen.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen