Dit artikel komt uit de maarteditie van Werelddelen
Regen, daar zijn de boeren van afhankelijk. In het korte regenseizoen is het alle hens aan dek voor de boeren in noordoost Burkina Faso. Maar de regen komt steeds onregelmatiger en er zijn vaker periodes van droogte. De opbrengst van het land is nauwelijks voldoende om het gezin van te voeden. Jongeren in deze regio werken mee op het land, maar door de kleine oogst hebben ze geen toekomstperspectief.
‘Vanuit deze regio trekken jongeren naar de stad, in de hoop dat ze daar werk kunnen vinden,’ vertelt Romaric Tarpaga, projectmanager van Job Booster Oost-Burkina Faso. ‘Al snel raken ze teleurgesteld, want ook in de stad is het moeilijk om geld te verdienen. De dappersten keren terug naar hun dorp, maar de anderen gaan vaak het criminele pad op.’
Met het nieuwe project Job Booster Oost-Burkina Faso ondersteunen we kwetsbare jongeren om in hun geboortedorp aan de slag te gaan. We focussen op drie regio’s op de grens met Mali en Niger. De uitdagingen zijn groot, naast de impact van klimaatverandering neemt de onveiligheid toe door terroristische aanslagen en zijn er veel ontheemden.
Toegang tot informatie
De grootste uitdaging voor jongeren is het gebrek aan informatie. ‘Als je toegang tot informatie hebt, kun je kansen grijpen en weet je bijvoorbeeld waar je training kunt krijgen. Zonder informatie is dat lastig.’ Informatiegebrek speelt ook een rol in de keten. Sommige boeren hebben geen idee wat een eerlijke prijs is voor hun oogst. Slinkse handelaren maken hier gebruik van, waardoor de boeren weinig inkomsten hebben. ‘Gezinnen leven in een vicieuze cirkel van armoede die alleen doorbroken kan worden als iemand ze een hand reikt.’
Jongeren harder getroffen
‘De jongeren in deze regio worden harder getroffen door deze ontwikkelingen dan in andere regio’s, maar we weten zeker dat ze in staat zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden.’ Het project ondersteunt jongeren om aan de slag te gaan, vooral in de agrarische sector. Daar liggen kansen. Voor boeren, maar ook voor producenten van levensmiddelen. Fruit wordt sap, melk wordt boter en graan of mais wordt meel.
Meisjes niet naar training
Voor vrouwen en meisjes is de situatie nog lastiger. Door de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen kiezen vaders er eerder voor hun zoon een training te laten volgen dan hun dochter. Job Booster wil hier verandering in brengen door te stimuleren dat jonge vrouwen een training volgen en aan de slag gaan.
‘De Job Booster-aanpak is innovatief, omdat we werken vanuit de markt.’ Maar we werken ook aan een goed arbeidsklimaat voor jongeren en startende ondernemers. Vaak is het voor startups lastig om een lening te krijgen voor investeringen. Job Booster stimuleert banken om de de jongeren wel ruimte te bieden om te investeren.
In de komende jaren willen we 10.000 jongeren in Oost-Burkina Faso ondersteunen, doet u mee?